Ege Postası
Geri

‘Madem kapatılacaktı, Milli Eğitim neden ruhsat verdi'’

Kadıköy Bağdat Caddesi’nde faaliyet gösteren Cadde Birey Dershanesi Kurucu Müdürü Ulvi Kılıç, dershanelerin kapatılması durumunda bu sektöre yeni giren müteşebbislerin ciddi anlamda zarar edeceğini söyledi. İnsanların borçlanarak bu...
‘Madem kapatılacaktı, Milli Eğitim neden ruhsat verdi'’
Haberler / Güncel
19 Kasım 2013 Salı 10:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadıköy Bağdat Caddesi’nde faaliyet gösteren Cadde Birey Dershanesi Kurucu Müdürü Ulvi Kılıç, dershanelerin kapatılması durumunda bu sektöre yeni giren müteşebbislerin ciddi anlamda zarar edeceğini söyledi. İnsanların borçlanarak bu sektöre yatırım yaptığını hatırlatan Kılıç, “Madem dershanelerin kapatılması gündemdeydi, Milli Eğitim Bakanlığı neden bugüne kadar yeni açılan dershanelere ruhsat verdi'” diye dershanelerin kapanmasına yönelik tasarıyı eleştirdi. Kılıç, bu durumdan dershanelerde çalışan öğretmenlerin de zarar göreceğini vurguladı.

Dershanelerin kapatılmasına yönelik yasa tasarısının gündeme gelmesinin ardından, özellikle bu sektöre yatırım yapanlar, öğrenciler ve öğretmenler gelecekleri ile ilgili kaygı taşımaya başladı. Bağdat Caddesi’nde faaliyet gösteren Cadde Birey Dershanesi Kurucu Müdürü Ulvi Kılıç da bunlardan biri. 2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsat alarak dershaneyi kurduklarını söyleyen Kılıç, Milli Eğitim Bakanı’nın bir programda dershanelerin kapatılmasının 2009 yılında gündeme geldiği yönündeki sözlerini hatırlattı. Bakan’ın, ‘Dershanelerin kapatılması Milli Eğitim’in stratejik planının bir parçası’ dediğini kaydeden Kılıç, “Madem dershanelerin kapatılmasını düşündünüz, neden bugüne kadar ruhsat verip dershanelerin açılmasını sağladınız'” diye sordu.

Yeni bir kurum olduklarını kaydeden Kılıç, “Tam da dershaneyi kurduk, ruhsatı aldıktan 4 ay sonra Sayın Başbakan dershanelerin kapatılmasından söz etti. Dolayısıyla biz daha en baştan sıkıntıyla başladık. Halen Ocağa kadar müracaat eden biri isterse ruhsat alabiliyor. Dershanelerin yüzde 80’i 2-3 öğretmenin bir araya gelerek açmış olduğu kurumlardır. Bu insanlar çok da fazla para kazanmıyor. Şu anda dershane sahiplerinden çoğu öğretmen arkadaşların kurduğu kurumlar. Tabi ki ticari işletmeyiz ama çok büyük paraların olduğu bir sektör değil. Yeni açılan kurumlarda ciddi anlamda bir rahatsızlık var.” dedi.

‘ÖZEL OKULLAR PROBLEMİ ÇÖZMEZ’

Özel okulların dershanelere alternatif olmayacağını anlatan Kılıç, dershanelerine gelen öğrencilerin yüzde 70’nin zaten özel okul öğrencisi olduğunu vurguladı. Dershaneler özel okula dönüşse bile insanların yine dershaneye ihtiyaç duyacağını kaydeden Kılıç, öğrenci ve velilerin ciddi kaygılar taşıdığını belirtti. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerin çok ciddi soru işaretleri var. ‘Önümüzdeki yıl nereye gideceğiz’ diyorlar. Veliler de aynı kaygıyı taşıyor. 10-15 yıldır dershane çalışan arkadaşlarımız var. Dershaneler kapandığı zaman bu arkadaşların ne yapacaklarına dair ciddi kaygıları var.”

‘EN ÇOK USTA ÖĞRETİCİ OLAN KESİM MAĞDUR OLACAK’

Fizik Uzmanı Cüneyt Taş da dershanelerin kapatılmasının gündeme gelmesinden sonra kendilerinin de iş bulma endişesine kapıldıklarını anlattı. Formasyonu olmayan binlerce öğretmenin dershanelerde istihdam edildiğini belirten Taş, “2004 yılından beri dershanelerde çalışıyorum. Buradaki gelirlerine güvenerekten borca giren, kredi çeken arkadaşlar vardır. Bunları ödemeleri mümkün olmayacak. Okula dönüşüm için süre verdiklerini söylüyorlar ancak ben bu kurumların okula dönüşebileceğine inanmıyorum.” şeklinde konuştu.

Dershanelerin kapanmasından sonra işsiz kalacaklarını vurgulayan Taş, “Pedagojik formasyon almadığımız için devlette çalışamayacağız. En çok usta öğretici kesim mağdur olacak.” dedi.

DERSHANELERİN KAPATILMASINDAN ÖĞRENCİLER DE RAHATSIZ

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin tartışmalardan öğrenciler de rahatsız. Dershanelerin okul derslerinde ve sınavlarda önemli olduğuna dikkat çeken öğrenciler, muhtemel bir kapatmanın kendilerini etkileyeceğini söyledi.

11. sınıfa giden Rüveyda İçer, “Dershane faydalı oluyor bizim açımızdan. Dershanede test de çözebiliyoruz. Eğer dershaneler kapatılırsa hazırlıkta ve okul sürecinde bütün yük benim üzerimde olacak. Yardım eden olmazsa çok zorlanırım. Okullarda çok fazla test çözülmüyor. Kendimizi sınayamıyoruz. Notlarım daha düşük olurdu dershane olmasaydı. Sınava girince de yetiştiremezdim. Burada süreyi kullanmayı da öğreniyorum. Notlarım daha yükseldi. Burada antrenman yapabiliyorum.” ifadelerini kullandı.

Rüveyda ile kardeş olan ve 10. Sınıfta olan Ertuğrul da şöyle konuştu: “Dershaneye gelmemin nedenlerinden biri sayısal notlarım yetersiz kalıyor. Burada takviye yaparak daha yararlı oluyor. YGS için bol bol soru çözüyordum. Dershane olmasa evde boş vakit geçirirdim. Öğretmenlerin başınızda olması disiplini de getiriyor.”

Avusturya Lisesi’nde okuyan 11. Sınıf öğrencisi Ayşegül ve Ege de dershanelerin kapatılmasının en çok kendilerini etkileyeceğini söyledi. Yabancı müfredatta eğitim gördüklerini ve sınava ilişkin hiçbir çalışmanın olmadığını vurgulayan Ayşegül, “Bizim ÖSS sistemine dair yaptığımız hiçbir şey yok. Hepimiz 2-3 yanlışla girdik bu okula ama dershaneler kapanırsa biz bu başarıyı gösteremeyeceğiz. Gecen senelerde okul notlarım çok düşüktü. Dershaneye başladıktan sonra 20-30 puan arttı. Kapatılamamasını da umuyorum. Özel ders almak masraflı ve yorucu olur. Burada rekabet ortamı var ve kendimizi sınayabiliyoruz.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası