Ege Postası
Geri

Mahalle pazarının kalkmaması için halk ve pazarcılar eylem yaptı

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Özkanlar Semt Pazarı, üç mahalle sakinin şikayeti sonucu mahkemelik oldu. Mahkeme, pazarın kapatılmasına karar verildi. Pazarcı esnafı, Danıştay’da temyize aşamasında olan kararı protesto etmek için ilginç...
Mahalle pazarının kalkmaması için halk ve pazarcılar eylem yaptı
Haberler / Genel
13 Temmuz 2013 Cumartesi 14:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Özkanlar Semt Pazarı, üç mahalle sakinin şikayeti sonucu mahkemelik oldu. Mahkeme, pazarın kapatılmasına karar verildi. Pazarcı esnafı, Danıştay’da temyize aşamasında olan kararı protesto etmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Her zaman olduğu gibi sabah saatlerinde tezgahlarını açan esnaf, üzerlerini boş bıraktı. İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, 27 yıldır pazarcıların tezgah açtığı pazarın kapatılmaması gerektiğini belirterek, “600 esnafın ekmeğiyle oynanmasın.” dedi.

Semt pazarı, 2. İdare Mahkemesi’ne yapılan şikayetten sonra verilen kararla kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Her cumartesi kurulan pazarda bu hafta esnaf, tezgahlarına ürün koymayarak kararı protesto etti. Ayrıca pazarın kapatılmaması için imza kampanyası başlattılar. Mahalle sakinleri de destek vererek kampanyaya katıldı. Pazarın kapatılmaması için bugün İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Erişen, Bayraklı Zabıta Müdürü Abdülhakim Kaya, pazarcı esnafı ve vatandaşların katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Erişen, “Bu pazar kapatıldığında, pek çok kişi zora düşecek. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz. Bu hafta mahallelimizi pazarsız bıraktığımız için özür diliyoruz.” şeklinde konuştu. Pazarcı esnafı adına yapılan açıklamada ise, “2. İdare Mahkemesi’nin kararıyla kamu yararı adına Özkanlar Pazarı'nın kaldırılması istenmektedir ancak karardan sonra semt sakinlerinin pazarın kaldırılmaması için topladığı 15 bin imza, alınan kararın kamu yararına değil, kamu zararına neden olduğunu ortaya koymaktadır.” denildi. Yaklaşık 600 esnafın tek geçim kaynağının pazarcılık olduğu belirtilen açıklamada, herkesin pazarcı belgesinin ve esnaf oda kayıtlarının bulunduğu, esnafın vergilerini düzenli olarak ödediği ifade edildi. Mahkeme kararının 5957 Sayılı Hal Kanunu’na dayandırıldığı ancak belediyelere 2017 yılına kadar sokak pazarlarının kaldırılması için süre tanındığı hatırlatılarak, “Mahkemenin ek değişik maddeleri gözönüne almadan verdiği bu karar uygun değildir. Yargı kararına saygılıyız ancak adalet eninde sonunda tecelli edecek.” denildi.

Zabıta Müdürü Kaya ise esnaf tarafından için başlatılan kampanyada 15 bin kişiden imza toplandığını söyledi. Özkanlar Semt Pazarı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yer gösterildiğini ve katlı bir pazaryerinin birkaç ay içinde yapılarak sıkıntının çözüleceğini belirten Kaya, “Pazaryerinde kaynaklanan bütün sorunların esnafla konuştuk. Danıştay’daki temyiz sonuçlanıncaya kadar pazar, şu anki yerinde açılmaya devam edecek. Ayrıca esnaf ambulans, itfaiye ve polis araçlarının rahatlıkla sokak pazarında geçebileceği şekilde düzenleme yapacak. Bunun için söz verdiler. Katlı pazaryeri yapıldıktan sonra da sorun kalmayacak.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası