EGEPOSTASI- Forum Bornova karşısına yapılması planlanan içinde akaryakıt istasyonu tartışmaları tam gaz devam ediyor. TMMOB İKK ve mahalle sakinleri tepkilerini ortaya koymak için basın açıklaması düzenledi.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir adli süreçlerin devam ettiğine dikkat çekerek, ‘’Bugün burada mahalle sakinlerine destek vermek, kamu yararı ya da zararı arasındaki farkı ifade etmek için buradayız. Mevcut planlarda burası kamu yararı üzerinden halkın kullanımına ya da sağlık için kullanılması gereken bir alandır. Buradaki plan değişikliği ile kamu yararına ayrılmış olan alanların ticari faaliyete konu edilmektedir. Burada kamu yararı değil kamu zararı gerçekleştiriliyor. Burada bir kamu yararı yoktur, kamu zararına yol açacak kararlar alan bütün kurumlara söylediğimiz gibi buradan da bir kez daha sesleniyorum. Bunu isterse merkezi yönetim isterse yerel yönetim alsın bile isteye bu kararların altına imza alan yöneticiler suçlu konumuna düşecektir. Bu tip kararları alırken hukuken tekrar tekrar irdelenmeli. Adli süreçler devam edecektir’’ dedi.
‘Benzinlik yapma ısrarı neden?
İzmir Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman ise açıklamasında, ‘’Burada olma sebebimiz benzinliğin neden istediğini anlamaya çalışmak ve buna bir tepki koymak. Hem mimarlar odamızın hem mahalle sakinlerinin bu alana ilişkin devam eden davaları var. En önemli soru buradaki kamu yararı nedir? Bunun bir ihtiyaç olduğu söyleniyor; ama çevrede bu kadar benzinlik varken ihtiyaç olmadığına eminiz. Ayrıca buranın yapılması için çevredeki pek yok yol kapanıyor, göbek ortadan kalkıyor. Bu değişiklikler de sadece benzinlik için. Kamuya ait alanın benzinlik için 400 metrekare küçültülmesi bile bizim için bir tepki sebebi aslında. Konut alanlarının olduğu bir alanda ısrarla benzinlik yapma ısrarı neden?’’ diye sordu.
‘Burası yoğun konut yerleşimi olan bir yer’
Kamuya ayrılan park alanı büyük oranda azaltıldığına dikkat çeken İzmir Mimarlar Odası Avukatı Olgun Soydan ise, ‘’ Bu 5 binlik nazım imar plan değişikliği, askıdan indikten sonra biz mimarlar odası olarak 60 gün içinde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtık. Bizim dışımızda burada yaşayan yerel halk da çeşitli davalar açmışlar. O davaların hepsi bizim açtığımız 5 idare dava dosyasında bağlantı sebebiyle birleşti. 18 Ekim tarihinde bilirkişi keşfi olacak. Keşif sonrası buradaki bütün alanlar incelendikten sonra bir rapor oluşturulacak. Ve yürütmeyi durdurup durdurmama kararı büyük oranda bu rapor çerçevesinde gerçekleşecek. Burası yoğun konut yerleşimi olan bir yer. Burada plan gerekliliği bakımından önemli kuşkular doğuran bir gelişme bu. Yani 5 binlik plan revizyonu sadece bir parsel için yapılıyor. Kamuya ayrılan park alanı büyük oranda azaltılarak bu yapılıyor.’’ dedi.
‘Burada bir benzinliğe mi ihtiyaç var?’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Buca Cezaevi ile ilgili yeşil alan vurgusunu hatırlatn Soydan, ‘’Burada Büyükşehir tasarrufunda olan bir işlemle yeşil alan ve park alanının azaltılması, mahalle arasına bir benzinlik sokulması bu açıklamayla bir çelişki yaratıyor. ‘Burada bir benzinliğe mi ihtiyaç var?’ sorusunu sormamıza neden oluyor. Plan gerekliliğinde is şöyle; mekânsal planlar yapım yönetmeliği var. Bu yönetmelik yaşam kalitesini artırmak, sürdürülebilir bir hayat tesis etmek, koruma ve kullanma gözetmek suretiyle yapılması gerektiğini söylüyor. Buradaki işlem plan yapım amacına aykırı. Buradaki sosyal hayata doğrudan bir müdahale, yaşayışı tehdit eden bir müdahale gibi görünüyor. O yüzden 18 Ekim’de yapılacak olan bilirkişi keşfinde de burada olmak, yerel halk için davaya sahip çıkmak adına büyük bir önem arz ediyor’’ ifadelerini kullandı.
‘Lütfen biraz empati’
Anaokulu sahibi Hakan Şenol ise, ‘’Buraya yapılması planlanmakta olan benzin istasyonu; bizlerin ve çocukların sağlıkları açısından, herhangi bir tehlikede durumunda büyük felaketler oluşturabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir olaya son derece karşıyız. Sadece ana okulu olarak düşünmeyin. Bu çevrede birçok yaşam alanı ve hane bulunmakta. Onlar için de çok büyük tehlike arz etmekte. Biraz önceki konuşmalarda, bu çevrede zaten çok fazla benzin istasyonu olduğu söylendi. Bu sebeple bu benzinliğin hiçbir şekilde aciliyetinin olmadığını düşünüyorum. Her şeyden önemlisi yakınımızda çok sayıda sağlık kuruluşu bulunmakta. Buradaki trafiği aksatacak ambulans ve itfaiyelerin geçişlerini aksatacak bir trafik yoğunluğu oluşturacağını da düşünüyoruz. O yüzden akaryakıt istasyonu yapımına tamamen karşı çıkmaktayız. Durdurulması için de elimizden gelen her şeyi yapmayı düşünüyoruz. Bu girişimde bulunanların ise lütfen biraz empati kurmalarını istiyoruz’’ dedi.
Mahalle sakinleri adına basın açıklamasını okuyan Av. Bülent Hekimoğlu’nun açıklamasının tamamı şu şekilde;
''İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, yürürlükteki yönetmeliğini uygulamayarak, usul ve hukuka aykırı bir şekilde Bornova Kazım dirik Mahallesi 372 sokak 2 ada 20 parselde 21 sene önceye ait bir plan üzerinden, bölgedeki yoğun gelişimi (eğitim kurumları, konutlar, 1500 kişilik kültür merkezi, kazılan devam eden Yassı Tepe Höyüğü vb.) yok sayarak, kişi lehine, kamu zarar yaratarak, imar değişikliği yaparak LPG Akaryakıt istasyonu açılmasına onay vermiştir. Bu projeye, İBB’nin kendi bünyesindeki İBB (evre ve Sağlık Komisyonu 8/8 ret oyu vermiştir. Meclis görüşmelerinde pek çok meclis üyesi konunun hukuka ve yönetmeliğe akriliğini açık bir şekilde ifade etmiştir. Bornova Belediyesi projenin gerçekleşmesi halinde yapılmakta olan 1500 kişilik kültür merkezine giden yolların kapanacak olmasına ve uygunsuzluklara itiraz etmiştir. Mimarlar Odası ve Bölge halkı yapılan usulsüz ve hukuka aykırı yürütmeye dava açmıştır. Davalar devam etmektedir.
Söz konusu alan mevcut imar planında konut ve park alanı olarak görülmektedir. İmar değişikliği ile LGP akaryakıt istasyonuna dönüştürülebilmesi için İBB İmar planlarında Uyulacak ilke ve Esasların 13. maddesine göre önce yol, kaldırım ve yeşil alan terklerini yapması gerekmektedir. Yapılması halinde ise bu alan bin 668 metrekareye düşerek LPG yakıt istasyonu için gereken 2500 metrekareyi karşılamamaktadır. İBB Meclisi bu mecburi değişikliği yapmaksızın projeyi kabul etmiştir. 400m2 bir alanı kamuyu zarara uğratıp şahıs lehine aktararak 2 bin metrekare olarak gösterip onaylamıştır.
İBB, Danıştay 6. Dairesi 19.10.1999, 1998/4628K.1999/4900 'imar planlarının Belediyelerce çok büyük kamu yararı yaratacak zorunluluk olmadıkça değiştirilmemesi gerekmektedir kararına da karşı bir uygulama gerçekleştirmiştir. Çünkü bölgede 1 km içinde 3, 10 km içinde 58 adet akaryakıt istasyonu vardır. İmar plan değişikliği için gerekli zorunluluk. Araçlar benzin ikaz ışığı yandıktan sonra 40 km gidebilmektedirler.
3194 sayılı imar Kanunu Ek madde 8 de: “Plan değişikliği tekliflerinde ihtiyaç analizini içeren sosyal ve teknik altyapı etki değerlendirme raporu hazırlanarak plan onaylayacak idareye sunulur" der. Bu proje için İBB, bölgenin Ege Üniversitesi Eğitim Alanı, 28 adet eğitim kurumu, ulaşım trafik yoğunluğu, bölgede inşaatı devam eden Bornova belediyesine ait bin 500 kişilik kültür merkezi ve kazıları devam eden Yassı Tepe Höyüğü gibi akaryakıt projeleri için çok önemli ulaşımı ve yaşamı etkileyen gerçekleri kapsayan bir rapor olmaksızın başvuruyu kabul etmiştir.
İBB Akaryakıt/LPG/Servis istasyonlarının Yer Seçimi ve imar Planlarında Belirlemesine ilişkin Uyulacak ilke ve Esasların 10.maddesinde belirtildiği üzere "tesisin talep edilen parselin can güvenliği, trafik akışı, şehir estetiği açısından sakıncalı yerler ile toplu insan sirkülasyonunun yoğun olduğu sağlık, eğitim, dini tesis kullanış kararlar bulunan alanlara en az 50 metre mesafe olmalıdır." der. Söz konusu arsanın 19 metre kuzeyi Ege Üniversitesi Eğitim alanı ve yurtlandır. 10 m Çaprazından itibaren etkileşim alanında 28 adet anaokulu ve eğitim kurumu bulunmaktadır.''