Ege Postası
Geri

Malatya'da aile içi şiddet ve boşanma konuşuldu

Malatya Aktif İşadamları Derneği(MAKİAD) ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 'Ortak Akıl Toplantıları'nın altıncısı gerçekleştirildi. Toplantıda aile içi şiddet ile boşanma sayılarında artışın nedenleri masaya...
Malatya'da aile içi şiddet ve boşanma konuşuldu
Haberler / Genel
2 Temmuz 2013 Salı 17:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Malatya Aktif İşadamları Derneği(MAKİAD) ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 'Ortak Akıl Toplantıları'nın altıncısı gerçekleştirildi. Toplantıda aile içi şiddet ile boşanma sayılarında artışın nedenleri masaya yatırıldı.

MAKİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Karabekmez, Gazeteciler Cemiyeti başkanı Haydar Karaduman, cemiyet yönetim kurulu üyeleri, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği üyesi avukatlar Nüvit Eray Erenler, Mehmet Alper Dabağ ile gazeteciler katıldı.

Avukat Nüvit Eray Erenler burada yaptığı konuşmada, toplumun temel kurumlarından en önemlisinin aile olduğunu belirtti. Aile hukukunun en hüzünlü bölümlerinden birisinin boşanma olgusu olduğuna dikkat çeken Erenler “Boşanmaların neden olduğu olumsuzluklar çözümü en zor sosyal problemler arasında sayılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren hem sayı hem de oran olarak artış göstererek aile bireylerinde ve toplumda ortaya çıkan hasarla birlikte gündeme gelmiştir. Evliliğin bitmesine yol açan sebepler çok çeşitli olabilmektedir” diye konuştu.

Alper Dabağ da çiftlerin boşanma nedenlerinin büyük bölümünü geçimsizliğin oluşturduğunu vurguladı. Dabağ, “Çiftlerin yüzde 96,7’si bu nedenle evliliklerini sonlandırırken bunu yüzde 2 ile ‘bilinmeyen’ nedenler izledi. 116 bin 153 çiftin boşanma nedenini geçimsizlik oluştururken 85 çift zina, 35 çift cana kast, 288 çift ise terk edilmeleri gerekçesiyle ayrıldı. Boşanan çiftlerdeki erkeklerin yüzde 22,1’i 30-34 yaş arasında. 26 bin 499 erkek bu yaşlarda eşlerinden ayrılırken 35-39 yaş arasında boşanan erkeklerin oranı 18,6 oldu. 25-29 yaş arasında boşananların oranı yüzde 15,5, 40-44 yaşlarında boşananların oranı yüzde 14 oldu” dedi.

MAKİAD Başkan Yardımcısı Nurettin Karabekmez de Türkiye’ de geçimsizlik nedeniyle boşananları boşanmaya götüren nedenlerin ortaya çıkarılması için bu toplantının katkı sağlayacağını ifade etti. Ailenin daim olması için eşlerin fedakarlık yapması gerektiğini vurgulayan Karabekmez, çiftlerin küçük tartışmaları büyütmemeleri gerektiğinin altını çizdi.

MAKİAD Genel Sekreteri Muhammet Fatih Cice ise boşanma oranlarının ciddi sonuçlara ulaştığına vurgu yaptı. Türkiye’de son 10 yılda 1 milyon 100 bin çiftin boşandığına dikkat çeken Cice, geçtiğimiz yıl Malatya’da 800 çiftin boşandığını kaydetti. Durumun vahim sonuçlar ortaya çıkardığını dile getiren Cice, boşanma nedenlerinin başlı başına bir olgu olarak masaya yatırılmasının elzem olduğunu savundu.

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Kemal Deniz de aile içi şiddet konusunda yasal düzenleme yetersizliği bulunduğunu bildirdi. Deniz, “Toplum bu konuya; "Kocası değil m? Hem döver hem de sever" şeklinde yaklaşabiliyor. Bu düşünce nedeniyle de şiddet doğal bir olay gibi kabul ediliyor. Karaduman, boşanmalar yoksulluk ve eğitimsizlikte bu işi körüklemektedir. Kadında ekonomik bağımlılığının neden olması gibi tam tersi olan kadının mesleğinin ve gelirinin daha iyi olması da bazı kişilerde kompleks oluşturabilmekte ve işin sonu maalesef şiddete uzanabilmektedir” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Göçmen de bir dizi yanlışlar nedeniyle aile kurumun dejenerasyona uğradığını dile getirdi. Durumun düzeltilmesi için eğitim seferberliği başlatılması gerektiğinin altını çizen Göçmen, kadını ikinci sınıf insan gibi gören anlayışın ortadan kaldırılmasına ihtiyaç olduğuna işaret etti. Göçmen, sorunun temelindeki tüm etkenlerin dikkate alınarak çözüm üretilebileceğini kaydetti.
Diğer katılımcılar aile kurumunun sağlıklı bir yapıya sahip olması için evlilik okulu açılabileceğini, medyanın magazin yayınlarının dejenerasyona neden olduğuna dikkat çekti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası