Maliyeciler de eylem yaptı
Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi üyeleri AkP döneminde işkollarında yaygınlaşan taşeron sistemiyle ortaya çıktığını öne sürdükleri Soma'daki işçi ölümlerini protesto etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasına katılan 50'ye yakın BES üyelsi "Soma'da yaşanan iş kazası değil katliamdır. Özelleştirmeye Taşeronlaşmaya Hayır" sloganları attı.
İZMİR - Eyleme katılanlar adına açıklama yapan BES İzmir Şube Başkanı Selma Şen, Soma'da yaşanan maden faciasının ilk gününden itibaren, hükümet tarafından örtme ve önemsizleştirmeye yönelik çaba harcandığını savundu.
Şen, yaptığı açıklamada, "13 Mayıs tarihinde Soma'da Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı yaşanmış, resmi rakamlara göre 301 emekçi hayatını kaybetmiştir. Katliamın ilk gününden itibaren AKP hükümeti tarafından yaşanılan katliamı örtme ve önemsizleştirmeye dönük politikalar aktif bir şekilde ortaya konulmuştur. AKP hükümeti bununla da yetinmeyerek Soma' da yaşanan hukuksuzluklara kılıf olacak bir yasal düzenlemeyi alelacele TBMM'ye sevk etmiştir. AKP iktidarının 12 yıllık sürecinde ortaya koyduğu neoliberal politikalar eğitim ve sağlık gibi en temel hakların piyasalaşmasını hızlandırmış çalışma hayatını ise emekçiler için adeta cehenneme çevirmiştir. Kamuya ait ne varsa bu dönemde haraç mezat satılmış taşeronlaşma, güvencesiz, esnek, kuralsız çalışma uygulamaları ile ülkemiz ucuz emek cenneti haline getirilmiş, özel sektörün kar hırsı da işin içine girince iş kazalarında Türkiye dünya sıralamasında birinci ülke olmuştur. Soma katliamının nedeninin, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rodevans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi, kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyimin birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalar olduğunu bu ülkenin emekçileri olarak çok iyi biliyoruz" dedi.
Selma Şen, taşeron çalışma yasaklanmasını, özelleştirildikten sonra iş cinayetlerinin ve katliamlarla gündeme gelen tüm madenlerin tekrar kamulaştırılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliğini özelleştiren yasa iptal edilerek, denetim yetkisi emek ve meslek örgütleri tarafından yapılmasını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın istifasını istedi.