Ege Postası
Geri

Mantardan korunmak için sandalet ve terlik giyin

Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, mantar hastalıklarının yaz aylarında en sık görülen cilt hastalıklarından birisi olduğunu söyledi. Kelekçi, "Daha az terleteceği için açık ayakkabı,...
Mantardan korunmak için sandalet ve terlik giyin
Haberler / Güncel
21 Ağustos 2013 Çarşamba 16:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, mantar hastalıklarının yaz aylarında en sık görülen cilt hastalıklarından birisi olduğunu söyledi. Kelekçi, "Daha az terleteceği için açık ayakkabı, sandaletler ve terlikler tercih edilmelidir. Mantar sporlarının çokça yer aldığı havuz, banyo, duş, hamam gibi yerlerde çıplak ayakla gezmekten kaçınılmalıdır." dedi.

Mantar hastalıkları hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Handan Kelekçi, “Mantar hastalığı yaz aylarında sık görülür. Mantar enfeksiyonun oluşmasına antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi bozan hastalıklar, şişmanlık, mantar enfeksiyonlu hayvana veya kişiye temas, banyodan ve havuzdan sonra kurulanmamak, terleme, beslenme bozukluğu ve kötü hijyen koşulları zemin hazırlayabilir.” şeklinde konuştu.

Deride oluşan mantar hastalığının belirtilerini anlatan Kelekçi, “Deride kızarıklık, kepeklenme, kaşıntı, deri soyulmaları, iltihap dolu kabarcıklar, kıllarda dökülmeler, tırnaklarda kalınlaşma, kabalaşma, renk bozukluğu ve ağız mukozasında yanma.” diye sıraladı.

Özellikle tatil yerlerindeki ortak kullanım alanlarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Kelekçi, deniz suyundaki tuzun mantarda kurutucu etki yapabildiğini ama tedavi etmediğini söyledi. Kelekçi, “Daha az terleteceği için açık ayakkabı, sandaletler ve terlikler tercih edilmelidir. Mantar sporlarının çokça yer aldığı havuz, banyo, duş, hamam gibi yerlerde çıplak ayakla gezmekten kaçınılmalıdır. Banyodan ve denizden sonra vücudun nemli ve ıslak kısımlarını mutlaka kağıt havlu veya sık yıkanan havlularla kuru ve temiz tutmak gerekmektedir. Mantarı bilinen kişilerin terlik, ayakkabı, giyecek, şapka ve tarak gibi özel eşyaları ortak kullanılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası