Ege Postası
Geri

Marmaris’te palmiye böceğine karşı topyekûn mücadele

Muğla’nın Marmaris ilçesinde tespit edilen kırmızı palmiye böceğine karşı topyekûn mücadele başladı. Yetkililerin, Marmaris’te bulunan 10 bin adet palmiyegiller familyasından ağacın yok olabileceği uyarısı üzerine Marmaris Belediyesi,...
Marmaris’te palmiye böceğine karşı topyekûn mücadele
Haberler / Güncel
1 Mayıs 2013 Çarşamba 15:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Muğla’nın Marmaris ilçesinde tespit edilen kırmızı palmiye böceğine karşı topyekûn mücadele başladı.

Yetkililerin, Marmaris’te bulunan 10 bin adet palmiyegiller familyasından ağacın yok olabileceği uyarısı üzerine Marmaris Belediyesi, Marmaris Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü böceğe karşı mücadele kararı aldı.
Bir vatandaşın ihbarı üzerine Marmaris Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri birçok ağaçta kırmızı palmiye böceğine rastlamış, bir ağacın da tamamen kuruduğunu tespit etmişti. Kuruyan ağacı derin bir çukura gömmek için söken ekipler, ağacın söküldüğü yeri de kireçledi.

Bölgedeki böcekli ağaçların tespitini yapan yetkililer, topyekun bir mücadele başlattıklarını söyledi. Böceğin bulaştığı ancak henüz kurumayan ağaçların ise ilaçlanması gerektiğini belirten Marmaris Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi Ziraat Mühendisi Mine Erdil, kırmızı palmiye böceği ile yapılan mücadelenin başarılı olabilmesi için bahçesinde palmiye ağacı olan herkesin bu mücadeleye katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Kırmızı palmiye böceği, hurma, palmiye, feliks (yalancı hurma) gibi Palmiyegiller familyasına ait bitkilere çok büyük zararlar verebilmekte. Böceğin bulaştığı ağaçlar önce zayıflıyor daha sonra tüm yaprakları kahverengileşerek kuruyor. En son da ağacın gövdesi veya tacı kırılıyor ve ağaç ölüyor. Ergin bir böcek tek seferde 900 metre uçabiliyor. Larvaları gövde içinde tünel açarak zarar vermesi nedeniyle, böceğin varlığı 2 - 3 sene sonunda, ağacın ölümü ile belirlenebiliyor. Bu nedenle, bu zararlının mücadelesinde alışılagelmiş mücadele metotları etkili olmuyor.

İlçede 03.05.2013 Cuma günü kırmızı palmiye böceği ile mücadele için yapılması gerekenlerin tartışılacağı, başta belediye ve tarım müdürlüğü yetkilileri olmak üzere tüm yetkili kurumların ve bahçesinde palmiye olan otel, apart ve ev sahiplerinin katılımı ile bir toplantı gerçekleşecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası