Ege Postası
Geri

Mart yağışı kurtardı

Mart yağışları normalin üzerinde gerçekleşti.
Mart yağışı kurtardı
Haberler / Güncel
9 Nisan 2014 Çarşamba 11:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ankara – 09.04.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim-Şubat döneminde normalin çok altında kalan yağışların Mart ayında normalin üzerine çıktığını bildirerek, “Mart ayında yağış ortalaması normalin yüzde 6,2, geçen yılın yüzde 20,0 üzerinde 69,8 milimetre olarak gerçekleşti” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Mart yağışlarıyla 2013 Ekim-2014 Mart dönemi yağışlarının 317,9 milimetreye yükseldiğini ve normalde 442,3, geçen yıl 508,4 milimetre olan yağış miktarına az da olsa yaklaştığını ama hala aradaki büyük farkın kapanmadığını belirtti.

Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalmasının yüzde 37,2 ile en fazla Doğu Anadolu Bölgesi’nde görüldüğünü bildiren Bayraktar, bu bölgeyi, yüzde 34,4 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 32,9 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 27,4 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 26,5 ile Marmara Bölgesi, yüzde 22,6 ile Ege Bölgesi, yüzde 17,1 ile Karadeniz Bölgesi’nin izlediği bilgisini verdi.

2014 yılı Mart ayı yağış ortalaması 69,8 milimetre, normalde 65,7 milimetre, geçen yılın Mart ayı ise 58,2 milimetre olduğunu vurgulayan Bayraktar, “bu yıl Mart ayı yağışlarında normale göre yüzde 6,2, geçen yıla göre ise yüzde 20,0 artış gözlenmektedir” dedi.

 

Mart yağışları Doğu ve Güneydoğu hariç iyi gerçekleşti

Mart ayında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde normaline göre yağışlarda azalma olurken, diğer bölgelerde artış gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Normale göre Mart ayında İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 39,9, Marmara Bölgesi’nde yüzde 25 arttı. Bu bölgeleri, yüzde 11,6 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 1,5 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 1,2 ile Ege Bölgesi izlemektedir. Yağış miktarı Mart ayında, normale göre, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 14,2, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 7,3 azaldı.

Her ne kadar Mart ayı yağışları üreticinin yüzünü güldürse de, 2013-2014 tarımsal üretim döneminin başladığı Ekim-Mart döneminde Türkiye genelinde yağışlar normallerinden düşük olmuştur. Aynı dönemde genel olarak hava sıcaklıklarının da mevsim normalleri civarında veya üzerinde seyretmesi ile kış aylarından itibaren başlayan kuraklık halen devam etmektedir. Bunun yanı sıra, 29, 30, 31 Mart’ta Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu’nun bazı kesimleri, Doğu Akdeniz ve geçiş bölgelerinde yaşanan don, Çukurova’da yaşanan fırtına ve dolu da çiftçimize büyük sıkıntı yaşatmıştır. Yaşanan kuraklığın üzerine, başta kayısı, fındık olmak üzere meyve ağaçlarının yanı sıra bazı tarla ürünlerini büyük ölçüde etkileyen don olayı da çiftçimizin sorununa sorun katmıştır.”

Yağış yetersizliğinin, buğday üretiminin yoğun olarak yapıldığı İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara Bölgesi dışında tüm bölgelerde rekolte kayıplarına neden olacağını tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Mart ayında İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgesinde normallerinin iki katına kadar yağış alan illerimiz olmuştur. Özellikle Ocak-Şubat ayları arasında kuraklık riskinin en fazla yaşandığı Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde normallerinin üzerinde oluşan yağış, bu bölgelerde beklenen kuraklık riskini azaltacaktır.

 

Mart yağışları çiftçilerimiz için kurtarıcı niteliğindedir

Mart ayında ülke genelinde gerçekleşen yağışlar çiftçilerimiz için kurtarıcı olmuştur. Bu süreçte yağışların beklenen zamanda ve düzenli şekilde yağması, ekimi yapılan ürünlerin gelişimi, ekimi yapılacak olan endüstri bitkileri, yağlı tohumlar ve daha birçok ürün için toprağın suya doyması bakımından oldukça faydalıdır. Özellikle buğday, arpa, kırmızı mercimek ve ekimi yapılan yem bitkilerinin gelişimini olumlu etkilemiştir.

Ayrıca, kış aylarından itibaren barajlar, yeraltı su seviyelerinin düşmesi ve azalan nehir debileri dikkate alındığında gerçekleşen yağışların önemi büyüktür. Ancak, Mart ayı yağışlarına rağmen kuraklık riski halen devam etmektedir. Yağışların önümüzdeki günlerde de devamı önemlidir. Bu ortamda birçok ilimizde don yaşanması tam bir talihsizliktir.”

Çiftçilerin yoğun emek vererek gerçekleştirdikleri ürünlerin her yıl çeşitli afetlere maruz kaldığını ve kayıplar yaşandığını bildiren Bayraktar, “bu yıl çiftçimiz açısından sıkıntılı geçmektedir. Kuraklığın üzerine don olayının da yaşanması kötü olmuştur. Üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından, üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, SGK prim borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmelidir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası