Ege Postası
Geri

Meclis 7 Temmuz'da toplanacak

27. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin andiçme töreni için 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00'te toplanacak.
Meclis 7 Temmuz'da toplanacak
Haberler / Politika
3 Temmuz 2018 Salı 20:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24  Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarını yarın  açıklamayı planlıyor.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, TBMM Genel Kurulunun, milletvekili genel seçimi  kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden üçüncü gün saat  14.00'te çağrısız olarak toplanması kuralı uyarınca; Genel Kurul,  milletvekillerinin andiçme töreni için 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00'te en  yaşlı üye sıfatıyla, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal'ın başkanlığında toplanacak.

Andiçme, her milletvekilinin Anayasa'daki metni kürsüden yüksek sesle  aynen okuması suretiyle olacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve  adlarının alfabe sırasına göre andiçecek.

Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk  birleşimin başında andiçebilecek.

Milletvekilleri andiçerek göreve başlayacak. Andiçmekten imtina eden  milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 26. Dönem'de olduğu gibi, milletvekillerinin andiçme törenini izlemek için Meclise gelmesi söz konusu olabilecek. Erdoğan'ın, 8 Temmuz Pazar günü yemin etmesi bekleniyor.

MECLİS BAŞKANLIĞI ADAYLIK BAŞVURUSU

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları parlamentonun toplandığı gün  başlayacak.

TBMM İçtüzüğü uyarınca, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim  yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev  süresi üç yıl oluyor.

TBMM Başkanı adayları; Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel  seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren veya ikinci devre için  yapılacak seçimlerde birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin  dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına  bildiriliyor. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanıyor.

Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının  üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için  dördüncü oylama yapılıyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan  seçiliyor.

Buna göre, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları 11 Temmuz Perşembe günü sona erecek.

TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak.

Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400  oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak.

Meclis Başkanlığı seçiminin ardından, Başkanlık Divanı üyeleri de  belirlenecek. AA

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası