ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Belediyeye ait faaliyet raporlarının meclis onayına sunulduğu meclis oturumunda AK Parti ve CHP grubu arasında gergin anlar yaşandı. Rapora ret oyu veren AK Parti’li meclis üyelerinden “Yetersiz” ve “Başarısız” eleştirisi gelirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan sert karşılık geldi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DÜNYAYA ÖRNEK OLDU” Oturumun açılışında söz alan CHP grup Sözcüsü Deniz Yücel İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin akıllarda iz bırakan gözde bir belediye olmak için yola çıktığını ve şeffaf, güvenilir, disiplinli, hesap verilebilir, sorgulanabilir bir stratejik plan oluşturduğuna dikkat çekerek, İzmir’e ve Türkiye’ye örnek bir yerel yönetim modelini hayata geçirdiklerini söyledi. Diğer yandan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yılın belediye başkanı, Avrupa Konseyi şeref ödülü gibi başarılara ulaştığını, İzmir’in en başarılı metropollerden bir tanesi seçildiğini de hatırlatan Yücel, faaliyet raporuna grupça olumlu oy kullanacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin dünya çapında örnek bir belediye olduğunu dile getirdi.
DOĞAN: İZMİR’İN SEKİZ YILI BOŞA GİTTİ Muhalefet adına faaliyet raporlarına dair konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, belediyenin 2014 yılı mali bilançosu üzerinden idareyi eleştirerek, “2014 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık bütçesi 3 milyar 24 milyon TL’dir. Belediye mali yönden iyi idare edilememiştir. Mali yönden iyi olmayan belediye idari açıdan da iyi yönetilememiştir. Son 8 yıl boşa geçirilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gelirleri karşılığında kredi alırsanız her banka kredi verir. Tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunun iyi olduğu gibi” ifadelerini kullandı.
ANKARA VE İSTANBUL’U ÖRNEK GÖSTERDİ Sözlerinin devamında belediyenin hayata geçirdiği ve devam eden projeleri de değerlendiren Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesi’nin kenti iyi yönetmediğini ve başarısız olduğunu belirterek, “Teleferik ne oldu Sayın Başka? İzmirliler 2007 yılından bu yana teleferik tesislerini kullanamıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ikinci teleferiği yapıyor. Sayın Başkan’ının vakit ayırarak teleferikteki çalışmalarla ilgilenmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl kiraladığı Akdemir Plaza’ya henüz taşınamamıştır. Buradaki kiralama işleminde ne kadar bir kamu zararı vardı? Fuar İzmir’in bu kadar uzun zamanda bitmesi mi gerekiyo? Fuar aceleye getirilmiş, ikinci kalite malzeme kullanılmış ve pahalıya gelmiş” dedi. Doğan’ın bu sözleri üzerine salonda tansiyon yükselirken, CHP’li meclis üyelerinin tepkisi üzerine müdahale eden Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Dikkate almasanız da konuşmadan dinleyin” dedi. Aydoğan’ın sözleri de iki, grup arasında atışmalara yol açarken, AK Parti’li Bilal Doğan “Bugüne kadar sizin görüşleriniz bana ters gelse de, bugüne kadar ben sizi dinledim. Bu tavır size ve arkadaşlarınıza yakışmıyor” diyerek karşılık verdi.
“BİZ DE BU KENTİ SİZİN KADAR SEVİYORUZ” AK Parti’li Doğan sözlerinin devamında Üçyol-Üçkyular metro hattına dair eleştirilerini dile getirerek, “Tünel yırtılmaları ve su sızıntıları devam ediyor. Buradaki yangın algılama sistemleri tamamlandı m? Bu kentin imar planları, altyapıları ne zaman tamamlanaca? İzmir her yağan yağmurda batmaktan ne zaman kurtulaca? Kentin daha iyi yöneltilmesi, eksiklerin tamamlanması için muhalefet olarak eleştirilerimizi iletiriz. Hepimizin amacı, yaşadığımız kent İzmir’i ülkenin ikinci büyük kenti olmasıdır. Biz bu kenti en az sizin kadar seviyoruz. Bu kentin hak ettiği yere gelmesini istiyoruz. Biz de İzmir’in yükselen bir yıldız olması için bu konuda elimizden geleni yapacağız” diyerek sözlerine son verdi.
“KENTİN KAYNAKLARI İSRAF EDİLİYOR” Belediye yönetimi eleştiren bir diğer AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz ise, “Artık vatandaşlarımız belediyenin sunduğu hizmetlerde kalite aramaktadır. Belediyenin sunduğu hizmetlerin jest olmadığını vatandaşlarımız iyi bilmektedir.ç İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların parası ile yapılan hizmetler vatandaşlarımız tarafından sorgulanmaktadır ve bu haklı bir taleptir. Batı ülkelerindeki kentlerde kaliteli hizmet yapılabilmesi için bilim adamlarının hazırladığı toplam kalite yönetimleri kullanılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi verimsiz çalıştığından ötürü kentin kamu kaynakları israf edilmektedir. Fuar İzmir tam on yılda bitti. Bu da zarar demektir. 360 bin metrekarelik Kültürpark bir yılda inşa edilip açıldı. Bir fuar on yılda bitmez. O günkü teknoloji ile bir yılda bitirilebilen fuar, bugün on yılda bitirilmiştir. Burada sanal bir mutluluk var. Define bulmuş gibi sevinç naraları atılıyor. Burada bir özeleştiri gerekiyor. Bu her proje için geçerli. Yeni faaliyet raporunda eskisinden kopyala-yapıştır yapılmış. Yapılmayan projeler niye bir daha bir daha yazılıyo? Kentsel dönüşüm bekleyen vatandaşların artık bu sözlere karnı doydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümle ilgili bir aşama kaydedemiyor. Belediyenin sitesinde sahte yalan projelerin videolarını lütfen kaldırın. Daha bu projelerin imar planları hazır değil. Etkin olmayan, verimsiz, sözlerini yerine getiremeyen, başarısız bir belediyenin faaliyet raporudur” dedi sunulan raporların ve 2013 yılına ait eski faaliyet raporunun kopyalandığını savundu.
“MERKEZİ İDAREDEN GELEN PARA BOŞA MI GİDİYOR'” AK Parti’li Hakkı Durmaz ise merkezi idareden belediyeye aktarılan kamu kaynaklarının doğru kullanılmadığını ve belediye gelirlerinin doğru kullanılmadığını, idarenin bütçe yönetimi konusunda yetersiz kaldığını ve kaynakların boşa harcandığını savundu. Büyükşehir’in hedef küçülttüğünü belirten Durmaz’a yanıt veren Başkanvekili Ayoğan, “Kamudan gelen para bir lütuf değildir. İstanbul ve Ankara bizden kat kat fazla alıyor. Milletin kafasını bulandırmayın. Ben tüccar değilim, mal satmıyorum” dedi.
KOCAOĞLU: BİZ AÇIK YÜREKLİ ADAMIZ Eleştirilere toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise muhalefete sert tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının örnek olduğuna ve belediyecilikte çağ atladıklarına dikkat çeken Kocaoğlu şunları söyledi: “Belediyenin mali açıdan iyi yönetilmediği söylendi, hesaplarımız ortada… İhtiyacımız kadar borçlanıyoruz. Ve borçlarımızı da ödüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, en güçlü belediye, en güçlü kurumdur. Teleferik açıldığı zaman birlikte gideceğiz. Biz hizmet binası yapmadık. Bunun belli nedenleri var. Kaynakları doğru kullanmak için yapmadık. Bu kadar iş yapan belediye bina da yapabilir. İl Özel İdaresi’nin binası var, alacağız. Daha fazla bina yaparak kaynakları buna kullanacağımıza bunları değerlendirelim istedik. Taşındığımız ek bina faaliyete başladı, arkadaşlarımız oraya taşındı. Fuar inşaatı iki senede bitmiştir. Biz açık yürekli adamız. Projeye 2005’te başladık. Zamanında bitmiştir. Kamuya ait yıllardır bitmeyen, kangren olan işler vardır. Fuar daha teslim alınmadı. Bizim de tespit ettiğimiz eksikler var. Hatalar telafi edilecektir, yüklenici firma daha fuardan çıkmadı.”
“ORTALIĞI BULANDIRMANIN ANLAMI YOK” AK Parti’li meclis üyelerinin metroda yaşanan sorunlara dair iddialarına da “Metroda risk yok” karşılık veren Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “Ortalığı bulandırmanın anlamı da yok. Ekmek yediği evin aleyhinde konuşmak gibi bir şeye girdi, 4-5 defa basına çıktı. Fikret Çam adlı arkadaşın yaptığı açıklamaların itibarı yoktur. Bir bürokrat burada çalışırken susup, metro bittikten sonra konuşması doğru mu yanlış mı…” dedi ve İZBAN’In Bergama’ya götürülmesine yönelik de “Seçimler yaklaştı Seçim propagandası için gelen milletvekilleri ve bakanlarımızdan metro için sözlerin alınması gerekir.”
“BİZİM RANT BEKLENTİMİZ YOK” Kentsel dönüşüm eleştirilerine sert çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: “Belediye hizmeti bir jest değil, doğru dediniz. Bizi kimse buraya zorla getirip başkan yapmadı. Görev aşkı ile çalışmaya gayret ediyoruz. Kalite her açıdan önemli kamu kaynakları israf ediliyor dediniz. Kentsel dönüşüm konusunda herkes bir şey diyebilir. Büyükşehir Belediyelerinin tamamının yarası olan bir konu. Burada iki başlılık var. 6306 sayılı yasa ile kimse kentsel dönüşüm yapamaz. Bu yasa ile çürük raporu alınır, binalar yenilenir, ama değeri yüksek olan yerlerde… Burada da yapılamadı, yapılamaz da. Mülkiyet hakkına direkt olarak müdahaledir. Biz uzlaşma ile yapacağız. Yerinde dönüşüm yapacağız. Rant beklentimiz yok. Bizim görüşümüz net. Sahte ve yalan kentsel dönüşüm dediniz. Kim sahte kim yalan, kim niye sahtekarlık yapar, yalan söylemek nedir bunu cevaplamayacağım, bunu sizlerin takdirine bırakacağım.”
“BİR ŞEY YAPMIYORUZ, BARİ TRAMVAYI BİZ YAPALIM DEDİLER” Sözlerinin devamında AK Parti’nin seçim beyannamesine giren Konak-Karşıyaka Tramvay Projesi’ne de değinen Kocaoğlu, “Tramvay konusu gerçekten garipleşti. İhalesini yaptık, önümüzdeki günlerde temelini atacağız. Galiba Başbakan Ahmet Davutoğlu “Ya bu İzmir’e bir şey yapmıyoruz, bari tramvay var bunu biz finanse edelim” dedi. Bunun maliyetini herhalde bize gönderecekler. Gönderirse Allah razı olsun deriz. Bir ihtimal de süreci 3 yılı aştı. Bu konuda bürokrasideki arkadaşlar sanırım yanlış bilgi aktardı” diye konuştu.
ÖDENEN VERGİNİN YÜZDE 23’Ü İZMİR’E GERİ GELİYOR İzmir’in son 13 yılda ödediği vergiler ve merkezi idareden gelen yatırım bütçesini mercek altına alan Başkan Kocaoğlu rakamlar eşliğinde yaptığı değerlendirmede şunları paylaştı ve “2002 yılında İzmir yaklaşık 4 milyar lira merkezi bütçeye vergi vermiş. Karşılığında, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı İzmir vilayetine bağlı belediye olduğu için 2 milyar 109 milyar lira para gönderilmiştir. Verilen verginin yüzde 53’ü İzmir’e geri gelmiş. Şu anda yüzde 23,8’i geri geliyor… Verilen paraya bakınca İzmir ekonomisi on kez büyümüş. Gelen paraya bakınca, zorlama ile altı kat büyümüş. Bu rakamlar benim değil. Devletin yayınladığı rakamlar” dedi.
“İZMİR KENDİ GÜCÜ İLE KALKINIYOR” “2014 yılının başarılı bir yıl olduğuna inanıyorum” diyen Kocaoğlu sözlerine şöyle son verdi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi gücü ile kentin kalkınmasına destek olduğunu düşünüyorum. Katkı koyan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz bu inançla kentimizi kalkındırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Ayrım yapmadan, adaletli bir şekilde, hizmet etmeye çalışıyoruz.”
RAPOR OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ CHP’li meclis üyelerinin tepkisi üzerine Kökoğuz’un konuşması sırasında yer yer gerginlik yaşanırken, müdahale eden Başkanvekili Aydoğan, “Lütfen meclis üyesinin konuşmasını kesmeyelim. Belki olur da bir işimize yarar bir şey çıkar, faydalanırınız” dedi. MHP’li meclis üyeleri ise bütünşehir yasası ile birlikte çevre ilçelerde yaşanan sıkıntılara değinerek, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan bölgelerde eksiklerin giderilmesini talep etti. Meclis onayına sunulan faaliyet raporu AK Parti’li üyelerin ret oylarına karşılık, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi.
“HESAP BELLİ KİTAP BELLİ, ESHOT ZARAR ETMEYE DEVAM EDECEK” Diğer yandan ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait faaliyet raporu da mecliste benzer bir tartışmaya yol açtı. Kurumun zarar ettiğini ve iyi yönetilemediğini savunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, uygulamaya konan aktarmalı sistem nedeniyle vatandaşların eziyet çektiğini dile getirdi. Doğan’ın eleştirilerini yanıtlayan Kocaoğlu ise, “ESHOT zarar etmektedir ve etmeye de devam edecektir. Bu işin doğasından kaynaklanmaktadır. Toplu ulaşımın verimli çalışması için ESHOT ve Büyükşehir Belediyesi yönetimi gereğini yapmıştır. Şu an ücretsiz ya da indirimli bilet ile taşıdığımız yolcular tam bilet ile binseydi ESHOT zarar etmezdi. Kanun böyle diyor, ücretsiz taşı diyorsa taşıyacağız. Devlet bana para göndermiyor ama taşıyacağım. Herkesi ücretli taşıyalım. ESHOT bir işletme olarak çalışsın. Engellinin, 65 yaş üstünün, zabıtanın, şehit ailesinin, emniyet mensubunun parasını çıkartıp verelim. O zaman ESHOT sen niye zarar ediyorsun deriz. Hesap bilinsin, kitap bilinsin. O zaman bu zararın hesabını gerçekten soralım. Ulaşımdan 400 milyon zarar etmeyi ben de istememem. Bu para ile fuar, metro, tramvay yapılıyor. Ama bu zarar zorunludur. Mazotun fiyatı belli, taşınan yolcunun fiyatı belli. 90 dakika tek bilet ulaşım sabit gelirli vatandaşımızın cebine artı para koymaktadır. Biz ulaşımda bu uygulamaya ile vatandaşımızın aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Cirodaki düşüş ise raylı sistemdeki artıştan kaynaklanmaktadır. Aktarmalı sistem çok konuşuldu, üzerimize çok gelindi, çok hırpalandık. 11 ay öncesindeki trafiğe bir bakın… Aktarmalı sistem tüm dünya metropollerinde uygulandığı gibi uygulanmak zorundadır. Hatalarını, eksiklerini gideriyoruz, talepleri değerlendiriyoruz. Önemli olan hizmet kalitesini arttırmaktır. Aktarmalı sistemde memnuniyetsizlik oranı fazla ama şu andaki ulaşımdan yana memnuniyet oranı çok yüksek. Aktarma lafına karşı bir antipatinin olduğu bir gerçek” dedi ve kamu görevi yapan ESHOT’a ticarethane ya da şirket gözü ile bakılamayacağını belirtti. ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait 2014 raporu CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi.