Ege Postası
Geri

Medvedev’den Rusya’yı enerji bağımlılığından kurtaracak tekliflere ödül

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, ülkeyi enerji ve hammadde ihracatına dayalı ekonomik yapıdan kurtaracak metot ve yöntem önerilerinin ödüllendirilmesini istedi.Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Medvedev, “Hammadde kaynaklarına...
Medvedev’den Rusya’yı enerji bağımlılığından kurtaracak tekliflere ödül
Haberler / Dünya
18 Nisan 2013 Perşembe 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, ülkeyi enerji ve hammadde ihracatına dayalı ekonomik yapıdan kurtaracak metot ve yöntem önerilerinin ödüllendirilmesini istedi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Medvedev, “Hammadde kaynaklarına dayalı ekonomik model ülkemizi ölümcül sona doğru götürüyor… Bizim görevimiz bu modelden kurtulmak. Bu yönde yapacağınız teklifler devlet madalyası ile ödüllendirilmesi teklif edeceğim. Ancak, halen bunun olmadığını görüyorum.” eleştirisi getirdi.

Hükümetin son 12 aylık faaliyetleri ile ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Medvedev, Rusya’nın hammaddeye dayalı ekonomik modelinin zamanla arttığını söyledi. Rusya Başbakanı, “Biz süreç içinde hammadde ihracına dayalı ekonomik yapıya bağımlı hale geldik. Bu süreçten çıkış da o kadar kolay değil. Buradan çıkışla ilgili tüm önerilere hazırız.” dedi.

Küresel Stratejik Araştırması 2030 raporuna göre, Rusya’nın önümüzdeki orta vadede hammadde ihracına dayalı ekonomik modelden kurtulması mümkün değil. Rusya’nın yeni atanan Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da birinci görevlerinin ekonomik modelin çeşitlenmesi olacağını kaydetmişti.

ZYUGANOV’DAN SERT ELEŞTİRİ

Medvedev’in 2009’da devlet başkanı iken hammadde kaynağına dayalı ekonomik yapının çıkmaz sokak olduğunu hatırlatan ana muhalefet Komünist Parti Başkanı Gennadi Zyuganov, ülkenin borcunun arttığını, altın ve döviz rezervlerinin de azaldığını iddia etti. Rusya’nın basit ürünleri bile üretmeyi bir kenara bıraktığını iddia eden Zyuganov, “Rusya’nın ihracatında hammadde ürünlerinin payı yüzde 90’lara ulaştı. Otomobil, gıda ve ilaç gibi ürünlerinin ithalatı kabul edilebilir seviyelerin çok üstesinde…” diyerek tepki gösterdi.

KIBRIS’TA KAYIP YAŞAMADIK

Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaşanan ekonomik krizin Rusya’yı etkilemediğini ifade eden Medvedev, “Biz çeşitli toplantılarda kayıplarımızı masaya yatırdık. Özel şirketler ya da devlet ajansları açısından ciddi bir kayıp yaşamadığımızı samimiyetle söyleyebilirim.” dedi.

Uluslar arası derecelendirme kuruluşlarının Rusya’yı ileri teknoloji yatırımları açısından ilk beş ülke arasında gösterdiği bilgisini veren Medvedev, 2018’e kadar yıllık yatırım miktarının 70 milyar dolar kadar artacağını söyledi.

RUSYA’DA 2,7 MİLYON ARAÇ SATILDI

Rusya halkının alım gücünün 2012’de artmaya devam ettiğini vurgulayan Medvedev, “Avrupa’da Almanya’dan sonra otomobil satışlarında ikinci sıradayız. 2 milyonu Rusya’da üretilmek üzere geçen yıl 2,7 milyon otomobil satıldı.” ifadelerini kullandı.

Medvedev artan yem fiyatları nedeni ile hayvancılık sektörüne yapılan 15 milyar rublelik destekle birlikte tarım sektörüne 42 milyar rublelik destek paketi ayrıldığını belirtti.

Rusya’nın yaz saati uygulamalarına geri dönüşle ilgili tartışmaların sona ermediğine dikkat çeken Medvedev, emekli yaşlarının artırılması konusunun da gündemlerinde olmadığını kaydetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası