Tüketici fiyatlarında Nisan ayında da devam eden artış memur ve memur emeklisiyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşını eritti. Sözleşmeli memurlar, mühendisler, doktorların ardından hemşireler, öğretmenler ve uzmanların maaş kaybına enflasyonun yanısıra yüzde 20'lik vergi de eklendi.
Yıllık enflasyon yüzde 11.87 oldu
166 LİRAYI ENFLASYONA KAPTIRDI
TÜFE'deki artış yılın ilk 4 ayında yüzde 5.71'e ulaştı. Böylece Ocak ayında yüzde 3 artışla, 90 lira zam alan ve maaşı 2 bin 912 liradan 3 bin liraya çıkan bir memurun maaşı, enflasyon nedeniyle Şubat'tan itibaren erimeye başladı. Nisan enflasyonuyla birlikte bu memur maaşından 166.27 lira kaybetmiş oldu. Oysa Ocak'ta aldığı zam 90 liraydı.
YÜZDE 20'LİK VERGİYE GİRDİLER
Sözleşmeliler, mühendisler, doktorlar, KİT personeli Mart ayından itibaren yüzde 15'lik vergi diliminden; matrahın 13 bin lira olduğu yüzde 20'lik vergi dilimine girdiler. Bu nedenle de ödedikleri vergi 216 lira 65 kuruş artmış oldu. Bu aydan itibaren de vergiye tabi maaşı 2 bin 600 lira olan tüm memurlar, hemşireler, doktorlar, uzmanlar gibi, yüzde 20'lik dilime girecekleri için 130 lira ilave gelir vergisi ödeyecekler.
6 AYLIK ENFLASYON FARKI VERİLECEK
Yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisinin maaşı Şubat ayı enflasyonuyla birlikte erimeye başlamış, bunu Mart ve Nisan izlemişti. TÜFE'deki artışın Mayıs ve Haziran'da da sürmesi halinde memur ve emeklisi Temmuz ayında yüzde 4'lük toplu sözleşme zammının yanısıra enflasyon farkı alacak. Ocak ayında yapılan zam oranı yüzde 3 olduğundan, enflasyon farkı 6 aylık TÜFE'ye göre verilecek. Yılın 4 ayında fark yüzde 2.71'e ulaşmış oldu.
9 MİLYON SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ DE ÜZGÜN
Enflasyondaki yüksek artış sadece memur ve emeklilerini değil; SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de etkiledi. Ocak ayında bir önceki 6 ayda gerçekleşen enflasyon kadar zam alan yaklaşık 9 milyon emekli, Ocak'ta aldığı yüzde 4.73'lük zammı enflasyona kaptırdığı gibi Aralık maaşından da yüzde 0.9'unu vermiş oldu. (Hürriyet)