Ege Postası
Geri

Menderes'te Mahya uygulaması

Menderes Belediyesi Ramazan Ayı nedeniyle ilçede “ Mahya “ uygulaması başlattı. İlk olarak Atatürk Caddesi’ne konan mahya ilçe halkı tarafından beğenildi.
Menderes'te Mahya uygulaması
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Temmuz 2014 Pazartesi 09:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-Osmanlı’dan günümüze yansıyan ve camilerin iki minaresi arasına konan ışıklı yazı olan mahya geleneği Menderes Belediyesi tarafından ilçede ilk kez farlı şekilde uygulandı. Ramazan ile birlikte Atatürk Caddesi’nde asılan mahya herkes tarafından beğeni topladı. Dijital olarak hazırlanan mahyada Ramazan ayına dair yazılar yer alıyor. İftar buluşmalarının gerçekleştiği Gençlik Parkı’da farklı aydınlatmalar ile süslendi.

Ramazan’ın ruhunu yaşıyoruz
Geçmişten günümüze yaşayan bir geleneği ilk kez farklı bir uygulama ile vatandaşlara sunduklarını kaydeden Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu,” Ramazan’ın ruhunu ilçemizde en iyi şekilde yansıtmak için yaptığımız çalışmalardan birisi de mahya uygulaması. 450 yıllık bir gelenek Menderes’te farklı bir şekilde hayat buldu. Camilerin iki minaresi arasına konan ışıklı yazı mahyayı ilk kez Atatürk Caddesi’nde uyguladık. Teknolojiyi kullanarak ilçe merkezinde uyguladığımız mahya herkes tarafından büyük beğeni topladı. Sadece ilçe merkezinde değil farklı noktalardada aydınlatma uygulamalarını hayata geçirdik.  İftar organizasyonumuzun sürdüğü Gençlik Parkı’ndada  değişik aydınlatmalar uygulandı. Bir ay boyunca sürecek Ramazan coşkusunu Menderes’te en iyi şekilde yaşamak istiyoruz” dedi.

İftar Buluşmaları Sürüyor
Menderes Belediyesi olarak ilk günden itibaren sürdürdükleri iftar uygulamasına da değinen başkan Soylu,” Belediye olarak bir ilki gerçekleştirmiş ve ilk kez Ramazan Ayı’nda Menderes Belediyesi tarafından her gün bin kişiyi iftar soframızda ağırlamaya başlamıştık. Gençlik Parkı’nda gerçekleştirdiğimiz organizasyonumuza Menderes halkı büyük ilgi gösteriyor. Bir ay boyunca sürecek etkinliğimize halkımızın gösterdiği ilgi bizi de mutlu etti. Bir özlemi sona erdirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Mahya’nın tarihi
Osmanlı’da ilk olarak Sultan 1. Ahmet döneminde Sultanahmet Camii’nde dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan mahya geleneği, yaklaşık 450 yıldır her Ramazan ayında minareleri süslüyor. Camilerin gerdanlığı olarak ifade edilen mahyalar, akşam ve imsak vakitleri arasında camilerle birlikte Müslümanları gönüllerini de aydınlatıyor. Osmanlı zamanında yağ kandilleri, günümüzde elektrik ampulleri ile aydınlatılan mahyalar, gelişen teknolojinin devreye girmesi ile şimdilerde dijital olarak da hazırlanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası