Ege Postası
Geri

Menderes’teki çevre katliamından yeni detaylar ortaya çıktı: Sağlığımızla oynamışlar!

Menderes'te İTOB Organize Sanayi Bölge Başkanı Onur Ramazan Acar'a ait olduğu öne sürülen fabrikada çıkan atıkların yasa dışı şekilde toprağa gömülmesi basında tepki çekmişti. İddialara konu olan fabrikada temizlik işçisi olarak çalıştığını söyleyen bir işçi Egepostası'na çarpıcı açıklamalarda bulunarak, yetkililerin kendilerine mobbing uyguladıklarını, temizlik sonrasında vücudunda kızarıklar meydana geldiğini belirterek sağlığından endişe duyduğunu aktardı.
Menderes’teki çevre katliamından yeni detaylar ortaya çıktı: Sağlığımızla oynamışlar!
Haberler / İzmir
26 Ekim 2023 Perşembe 11:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

GÖNÜL MORSÜNBÜL/EGEPOSTASI- İzmir’in Menderes ilçesinde zeytin ağaçlarının bulunduğu tarım alanına ve Küner Köyü’ne İTOB Organize Sanayi Bölge Başkanı Onur Ramazan Acar'a ait fabrikada bulunan atıkların gömüldüğü iddia edilmiş, gelen şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlı ekipler Jandarma nezaretinde kazı çalışmaları yaparak gömülü madde bulmuşlardı.Daha sonra ise ekipler incelemek üzere bölgeden atık maddeler almışlardı.

İŞÇİLERE MOBBİNG UYGULAMIŞLAR!

Öte yandan Menderes’teki çevre katliamında yeni detaylar ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, fabrikadaki kimyasal maddeler zeytin ağaçlarının bulunduğu tarım alanının sınırına ve Küner Köyü’ne gömüldükten sonra kalan atıklar İTOB’un çöplerini temizleyen bir firmaya bağlı iki işçiye İTOB OSB Bölge müdürü S.D.G'nin talimatıyla temizletilmek isteniyor. 

Bunun üzerine iki işçi hem kendi görev tanımlamlarını kapsamadığı için hem de herhangi bir önlem alınmaması nedeniyle fabrikadaki kimyasal maddeleri temizlemek istemediklerini yetkililere iletiyor.

İTOB OSB Bölge müdürü S. D.G'nin kalan kimyasal maddeleri temizlememeleri durumda işçilere, iş sözleşmesi yapmayacaklarını söyleyerek temizlik işçilerine mobbing uyguladıkları iddia edildi.

Basında çıkan haberlerden sonra fabrikanın atıklarını temizlediğini iddia eden ve ismini vermek istemeyen işçi, Egepostası’na dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

‘FABRİKAYI MECBUREN TEMİZLEDİK!’

Yetkililerin fabrikayı temizletmek için baskı uyguladıklarını ifade eden temizlik işçisi, ‘Bizim çalıştığımız şirketteki başımızdaki sorumlu kişi dedi ki ‘Burada iki tane fabrika var. Temizlememizi istiyorlar’ Sözleşmemizi imzalamak için bize dediler ki; 'Burayı temizletin, sözleşmeye imzalaycaz'. Zaten ihaleyi almış bizimkiler. Sözleşme imzalanması gerekiyor. 'Sözleşmeyi imzalayacağız ama bir şartımız var. Onur Acar'ın fabrikasını temizleyin. Arkadaşlarınıza temizletin'. Bizim amirlerimiz de bize diyor ki burası temizlenecek. Biz de diyoruz ki bizim işimizle alakası yok buranın. Buranın temizliğini neden biz yapıyoruz? Yapmamız bize mecbur kılındı. Biz de dedik ki  çalışacağız madem o zaman hakkını verin, yevmiyesini verin. Bize dediler ki sadece fabrika süpürülecek! Bilmiyoruz biz olayı. Bir gittim oraya böyle bir şeyle karşılaştık’ dedi.

‘SAVCILIĞA ŞİKAYETTE BULUNDUM’

Basında çıkan haberlerden sonra savcılığa şikayette bulunduğunu söyleyen işçi, ‘Tehlikeli bir şeyi neden bize temizlettiler diye düşünerek tedirgin oldum. Hemen savcılığa gittim. Dedim böyle böyle bir şeymiş Sayın Savcım. Şikayetçi olmak istiyorum. Sağlığımla oynamışlar benim haberim yok. Bu olaydan belli bir zaman sonra da rahatsızlandım. Vücudumda kızarıklar çıktı. Zaman zaman tekrar çıkıyor. Hani böyle olunca da bu işin sorumlularından ve bu işi bana yaptıran şirketimin patronundan şikayetçi oldum. ’dedi.

‘ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE ÖKSÜRÜYORDUK’

Uzun zamandır vücudunun belli bölgelerinde kızarıklar oluştuğunu ve vücudunda döküntüler meydana geldiğini söyleyen temizlik işçisi, ‘Sağlık ocağına gittim. Hastaneye gidecek durumda değilim. Kaşınıyordum. Köyümdeki sağlık ocağına gittim. Üç gün istirahat raporum verdiler. Orayı iki kişi 14 günde temizledik. Bir ara zaten burayı temizlerken rahatsızlandık. Bir gün gitmedik hatta işe. Öksürüyorduk şiddetli bir şekilde. Ertesi gün bize dediler, ‘Bu arkadaşlara başka bir iş vermeyeceksiniz. Bu arkadaşları bir an önce oraya sokalım. Buranın bir an önce temizlenip kapısı bacası yapılıp bir an önce faaliyete sokulacak. Hemen hızlı bir şekilde burayı temizlememiz lazım’. Sürekli bize baskı yaptılar. Biz de temizledik orayı. Ben daha önceden çöp arabasında da çalıştım. Yeri geliyor pis kokularla karşı karşıya kalıyorum. Vücudumda hiçbir zaman böyle bir şey olmadı. Bu kaşıntıların nedeninin o kimyasallar kaynaklanabileceğini düşünmeye başladım’ dedi.

‘HİÇBİR GÜVENLİK ÖNLEMİ YOKTU’

Herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan fabrikada temizlik yaptırıldığını iddia eden temizlik işçisi, ‘Burada çalışırken ilk iki gün bize profesyonel maske verdiler. Ondan  sonra duyduğuma göre demişler ki ‘Biz takmıyoruz onlara mı vereceğiz o maskeleri!’ On liraya satılan basit bez maskelerden verdiler. Biz de mecburen onları üçer üçer takıp o şekilde çalıştık. Ne koruyucu maske ne de koruyucu kıyafet hiçbir şey vermeden canımızı hiçe sayarak çalıştırdılar’ dedi.

‘ÇOK TEDİRGİN OLDUM!’

Öte yandan temizlik işçisi, ‘ Bu olayı duyduktan sonra vücudumun neden kaşındığını anlamaya başladım. Üzerşnden geçen onca zamana rağmen vücudumun belli bölgelerinde kaşınma devam ediyor. Vücudumun belli yerleri durduk yere kaşınmaya devam ediyor. Alerjiye neden olacak bir şeyler  yemiyorum, içmiyorum. Bu haberleri okuyunca çok tedirgin oldum. Acaba dedim, vücudumdaki bitmek bilmeyen bu kaşıntılar o fabrikayı  temizlediğim için olabilir mi? En kısa sürede doktora gidip, yaşadığım bu süreci anlatarak genel bir sağlık taraması yaptıracağım’ dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası