Ege Postası
Geri

Meral Akşener, Sultangazi'de esnafın derdini dinledi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'un Sultangazi ilçesinde esnafın derdini dinledi. Akşener’in ‘İşler nasıl’ diye sorduğu bir telefoncu esnafı, “Piyasa nasılsa bizde de öyle. Ne yazık ki çok durgun. Özellikle bizim sektör tamamen dövize endeksli olduğu için çok büyük sıkıntılar çekiyoruz bu konuda... Başkanım biz bir şey yapmadık, babadan kalma evimiz. 50 sene çalışıp bir ev sahibi olamayız. Bu sistemde olamayız herhalde” dedi.
Meral Akşener, Sultangazi'de esnafın derdini dinledi
Haberler / Politika
25 Ağustos 2022 Perşembe 17:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'un Sultangazi ilçesinde esnaf ziyareti yaptı. Partililerin yoğun ilgisiyle karşılanan Akşener, kendisiyle fotoğraf çektirme isteklerini kırmadı.

“ALDIĞIMIZI KOYAMIYORUZ. HER GÜN KÖTÜYE GİDİYORUZ”

Akşener'in 'İşler nasıl' sorusuna dönerci esnafı, “Aldığımızı koyamıyoruz. Yok, her gün kötüye gidiyoruz. Her gün kötü. 2 buçuk sene evvel 60’lık takıyorduk şu an 30-35’lere düşürdük. Şu an bu dükkanla geçinmek mümkün değil” dedi. Akşener’in ‘Sen asgari ücretle geçinebilir musun kızım’ sorusuna çalışan “Geçinemiyorum. Evliyim 2 tane çocuğum var; 8 yaşında 10 yaşında” yanıtını verdi.

“BU SİSTEMDE 50 YIL ÇALIŞSAK BİR EV SAHİBİ OLAMAYIZ”

Akşener'in 'işler nasıl' sorusuna bir telefoncu esnafı, “Piyasa nasılsa bizde de öyle. Ne yazık ki çok durgun. Özellikle bizim sektör tamamen dövize endeksli olduğu için çok büyük sıkıntılar çekiyoruz bu konuda. Saat 2 (14:00), bu saate kadar 1 ya da 2 müşterimiz oldu. Kallavi bir şey değil kontör yükledim sadece. Kesinlikle yetmez. Yüzde 1 kar marjı ile çalışıyoruz kontör sisteminde. Elektrik bin 200, bin 300 yaz aylarında. Kışında aynı şekilde. Klimayı yazın açıyoruz bin 200 lira, kışın da ısınmak için açıyoruz mecburen. Başkanım biz bir şey yapmadık, babadan kalma evimiz. 50 sene çalışıp bir ev sahibi olamayız. Bu sistemde olamayız herhalde. Siz daha iyi bilirsiniz" dedi.

“BİZİM İÇİN HAYAL TABİİ AMA ONLAR GELİP RAHATLIKLA ALABİLİYORLAR”

Akşer'e ev fiyatları ve kiralardan dert yanan başka bir telefoncu esnafı ise, “Şu an burada 5 bin lira ortalama kiralar. Daire fiyatları 2 milyondan başlıyor. Üst katım geçen ay satıldı 1 milyon 700 bin liraya. Alan yabancı uyruklu Pakistanlı. Yani 100 bin dolara almış oldu daireyi. Bizim için hayal tabii ama onlar gelip rahatlıkla alabiliyorlar" diye konuştu. 

“İŞLER ZAYIF OLDUĞU İÇİN MECBUREN AİLECE ÇALIŞIYORUZ”

Akşener'in dinlediği kadın kafe işletmecisi, “İşler güçler zayıf. Burası benim, kendi kendimize çalışıyoruz. Elemanları çıkarttık. İşler zayıf olduğu için mecburen kendi kendimize ailece çalışıyoruz. Çorba kaynıyor sadece geçindiriyor derken. Elektrik 2 buçuk (2 bin 500), 3 (bin) çok fazla geliyor. 2 buçuk yıl evvel (elektrik faturası) 300- 500, yüzde 500 zam neredeyse.  Çok fazla ekonomi hiç iyi değil. 2 tane çocuğum var. (Biri) Üniversiteye gidiyor, Sebahattin hocanın yanında. Marmara Üniversitesi. Antrenörlük, masa tenisi. Büyük kızım burayı terk etti. Londra’da yaşıyor, dönmeyi de düşünmüyor. Yazık. Londra’da çalışıyor. Burada bulamadı iş, baya bir bocaladı. Mecbur kaldı yurt dışına gitmeye” diye dert yandı.

“60 LİRAYA SATTIĞIM PANTOLON 180- 200 LİRA OLDU 6 AY İÇİNDE”

Giyim esnafı ise “Müşterinin alım gücü düştü kesinlikle düştü. Fiyatlar 2-3 katına çıktı her şeyde hem de. Yani 60 liraya sattığım pantolon 180- 200 lira oldu 6 ay içinde. Son zamanlarda elektrik 4 bin lira gelmeye başladı. Yağmurdan dolayı bugün siftah bile yapmadım. Çok ciddiyim kimse gelmedi” dedi.

“ASKIDA GELİNLİK” BIRAKTI

Başka bir kıyafet mağazasına giren Akşener, burada ihtiyacı olana vermesini rica ederek gelinlik aldı. Akşener, “Ben 2,5 yıldır esnaf geziyorum. Pandeminin olmadığı dönemde en başından itibaren elektrik parası, kira, stopajdan şikâyet ediliyordu. Sonra pandemi geldi. Peki ben mesela bir tane bir şey beğensem. Burada versem ihtiyaç sahibi birine verir misiniz? Mesela düğün için, nişanlık için geldi. Ben size bırakayım parasını. Askıda ekmek yapıyorlar ya. Askıda gelinlik. Benim adımı vermeyeceksiniz” dedi.

AKŞENER’İN ZİYARET ETTİĞİ ARNAVUTKÖYLÜ KUYUMCU: “ÖNCEDEN ÇEYREK ALAN, GRAMA DÜŞTÜ. GRAM DA YETMEDİ YARIM GRAMA, ŞU AN 0,25’E KADAR İNDİK. ÇÜNKÜ İNSANLARDA ALACAK GÜÇ YOK”

Meral Akşener, bugün İstanbul'un Sultangazi ve Arnavutköy ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Akşener, Arnavutköy’de partililerin ve vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılandı. Partililer, Akşener’e çiçek verdi ve birlikte fotoğraf çektirdi.

Akşener’in ziyaret ettiği bir dükkanda emekli bir yurttaş, ev bulamadığını söyleyerek gözyaşı döktü. Akşener’in “Kirada mı oturuyorsun, evden mi çıkarıyorlar” sorusuna yurttaş, “Kiradayım” yanıtını verdi. Emekli yurttaş, “1 buçuk (bin 500 lirayı kastediyor) kiram. Şimdi 4 lira (4 bin lirayı kastediyor) kira istiyorlar. Maaşım 3 buçuk (3 bin 500 lirayı kastediyor)” dedi. Akşener, emekli yurttaş ile ilgileneceğini söyledi ve esnaf ziyaretine devam etti.

“İŞLER DURGUN, TATSIZ, KEYİFSİZ”

Akşener, Arnavutköy’de ziyaret ettiği elektronik eşya satan mağazanın yöneticisine “İşler nasıl” diye sordu. Mağaza yöneticisi, “Durgun, tatsız, keyifsiz” dedi. Bunun üzerine Akşener, “2 buçuk yıl evvel kaç kişi çalışıyordu, şimdi kaç kişi çalışıyor” sorusunu yöneltti. Mağaza yöneticisi de “Personel sayımızda çok fazla, bir değişiklik yok ama geçen yıllara göre düşürdük, kârlılığımızı düşürüyoruz, marjımızı düşürüyoruz. Kimseyi işten çıkarmamaya uğraşıyoruz. Çabalıyoruz” diye konuştu.

“BU KADAR EMEK, BU KADAR ÇABAYA DAHA İYİ OLMASINI BEKLERDİM”

Akşener’in ziyaret ettiği bir kırtasiyeci de “İşler durgun şu anda. Okulların açılacak olmasına rağmen henüz bir hareket başlamadı. Ya alım gücü yok insanların ya da tatilden dönmediler, memleketlerinden dönmediler. Kırtasiye sektörü, mala borç olarak girer zaten. Biz, bütün malı borç olarak alırız, satarız, öderiz. Kırtasiye düzeni böyledir, böyle işler. Satamazsak kalır, bir şekilde kendi imkanlarımızla ödemeye çalışırız. Çek, senet veriyoruz. Bir milyoncular, zincir marketler, büyük marketler bizim ürünlerimizi satıyorlar. Pazardakiler de satıyor, yere tezgah açan da satıyor. Kırtasiye sektörü bundan darbe görüyor tabii. Veresiye defterimiz eskiden çok vardı, şu anda vermiyoruz. Çünkü ödenmiyor borçlar, ödeyemiyor halk. Ne yapalım, biz de kendimizi korumak zorundayız. O yüzden tedbir olarak işte kredi kartıyla… Şimdi kredi kartı, veresiye defteri oldu esasında. O şekilde idare etmeye, dönmeye çalışıyoruz. Tabii ki giderler de çok fazla. Elektriği, kirası, suyu da bizim diğerlerine göre birkaç kat daha pahalı, iş yeri olması dolayısıyla. Maaşlar, sigortaları… Biz bir de kapsamlı kırtasiyeyiz, her şey var bizde. Alt katımızda 15 bin çeşide yakın kitabımız var, yani kapsamlı bir şey. Arnavutköy’e böyle bir hizmet sunmaya çalışıyoruz. Öyle olmasına rağmen dönüyoruz Allah’a şükür. Hep şükrederiz ya biz, Türk milleti olarak şükürcüyüz. Böyle dönmeye çalışıyoruz ama bu kadar emek, bu kadar çabaya daha iyi olmasını beklerdim. Ben de üstelik emekli öğretmenim. Öğretmen maaşım da var. Ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

“0,25 GRAMA KADAR DÜŞTÜ ŞU ANDA. ÇÜNKÜ İNSANLARDA ALACAK GÜÇ YOK”

Akşener’in “İşler nasıl, alım gücü ne durumda” sorusuna bir kuyumcu, “Alım gücü düşük. Alım gücü çok düşük. Şu anda, önceden çeyrek alan, grama düştü. Gram da yetmedi, yarım grama, yarım gram da yetmedi 0,50’ye, şu an 0,25’e kadar indik. 0,25 grama kadar düştü şu anda. Çünkü insanlarda alacak güç yok. Evliliklerde bilezik ve tuğra, eskisi gibi set tasarım, kelepçe çok fazla gitmiyor. Alım gücü düştükçe bunlar artık gitmiyor” yanıtını verdi. Akşener’in “Ben bu bölgenin milletvekiliydim. Bu bölgenin insanları genellikle ortanın üzerinde alım gücüne sahip insanlardı, burada da mı düştü” sorusu üzerine kuyumcu, “Düştü. Her yerde düştü başkanım” diye konuştu.

AKŞENER'DEN KANAL İSTANBUL PROJESİ'NDEN DERT YANAN VATANDAŞA: "BURAYA SİYASİ ÖMÜRLERİ YETMEYECEK"

Meral Akşener, bugün İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde esnafın sorunlarını dinledi. Akşener, esnaf ziyaretinin ardından Sazlıbosna köyünde vatandaşlarla bir araya geldi. Akşener, burada şunları söyledi:

“BU KÖYLERE VEFAMI UNUTMADIM: Bugün buraya, aslında sizi dinlemek için geldim. Öncelikle ben kendi arkadaşlarıma hitap etmek için ayağa kalktım. Benim seçim bölgem burası. 1995 seçimlerinde üçüncü bölge, DYP 4. sıra milletvekili adayıydım. O zaman buralar, benim hemşerilerim dediler ki ‘Biz seni seçeceğiz’. Ve gerçekten de seçtiler. Onun için ben bu bölgeye, bu köylere vefamı hiç unutmadım. Eğer bugün karşınızda İYİ Parti’nin genel başkanı olarak size hitap edebiliyorsam, yanımda partililerim varsa o seçimde dördüncü sıradan seçilmemi sağlayan, işte buradaki seçmenlere borçluyum. Silivri, Çatalca, Anravutköy… Onlar, o zamanki ismiyle dediler ki ‘Seni kıratın terkisine koyacağız’. Ben Meclis’e gittim. Milletvekilliğinin üzerine İçişleri Bakanı oldum.

KANAL İSTANBUL SEBEBİYLE DERDİ OLAN BİR BELDEDEYİZ: Kendi yerim, kendi köyüm, kendi beldem kabul ettiğim bir yerdeyiz. Kanal İstanbul sebebiyle derdi olan bir beldedeyiz, bir köydeyiz. Bana düşen bir görev var. Sizlerin söylediklerinizin peşinden yürümek, itirazlarınızın yerine getirmesini sağlamak. Onun için buradayım. Bugün sizi dinlemek için buradayız.”

“İNŞALLAH BAŞBAKAN OLURSUNUZ”

Akşener, daha sonra mikrofonu vatandaşlara verdi. Köy muhtarı, “Kanal İstanbul sebebiyle derdi olan bir beldeyiz. Sizin bizim arkamızda olup devamlı desteklemenizi istiyoruz. İnşallah başbakan olursunuz” dedi. Akşener de şunları söyledi:

“Biz, Kanal İstanbul’un, en başından itibaren Türkiye’ye ve İstanbul’a hayır getirmeyeceğine inanan bir siyasi partiyiz. Vatandaşa rağmen, vatandaşın istemediği bir şeyin, bir yolculuğun yapılmasının doğru olmadığına inananlardanız. Siyasetçinin görevi, vatandaşın sesi olmaktır, vatandaşın derdine çare üretmektir. Ama son zamanlarda ‘çökme’ diye bir kavram var. Herkes söyledi; çökülüyor, her yere çökülüyor. Her halde buralarda çökülmeye değer çok şey olduğunu keşfettiler. Ama çöktürmeyeceğiz, çünkü çok az kaldı. Ben, Kanal İstanbul ile ilgili şöyle bir açıklama yapmıştım; bu konuda yatırım yapmak isteyen herkese ve onlara kredi vermeye kalkan yerli veya yabancı bankalara, fonlara şunu söyledim: ‘Tiksindirici borç diye bir kavram var. Hukuki bir kavram. Aldığınız verdiğiniz borçlar, bu ülkenin borcu değildir. Verdiğiniz krediler, bu ülkenin aldığı krediler değildir. Şahısların aldığı krediye döner, ondan sonra da o borçlar şahısların borcu olur. Biz bu mevzuyu iptal edeceğiz’. Bu netlikte söylemiştim. Onun için bir kez daha söylüyorum, Sazlıbosna’da yaşayan bütün hemşerilerim rahat olsun. Çok az kaldı. Buraya siyasi ömürleri yetmeyecek. Demokrasiyle, hepinizin oylarıyla gerçekten sandıkta bu arkadaşlarımıza ‘Yeter artık’ deyip inşallah hepsini tek tek emekli edeceğim.

“BAHSETTİĞİM, ATATÜRK’Ü KUTSAL YERİNE KOYMAK DEĞİLDİ”

Bir vatandaşın “Sizin, Anıtkabir ziyaretinizde ‘İman tazelemeye geldim’ diye bir videonuz vardı. Aklıma geldi, sizden bunu duymak istiyorum” sorusu üzerine Akşener, şöyle konuştu:

“Şimdi, iman Allah ile tazelenir. Ama ben, Rumeli göçmeniyim. Biz, Atatürk’ü çok severiz. Atatürk’ün anasına sövüldü bu ülkede. Atatürk’ün annesine, ‘Genelevde çalışıyor’ dendi bu ülkede. Bir Allah’ın kulu, ‘bu bir dil sürçmesi midir, bir hakaret midir, bir iftira mıdır’ demedi. Bunu söyleyene kimse soru sormadı, bu garibandan başka. Sonra aynı şerefsizi sarayda ağırladılar biliyor musun? Çok kafam attı. Daha ben parti de kurmamıştım o zaman. Çünkü ben tarihçiyim. Atatürk’ün annesini benim ailem tanıyor biliyor musun? Beş vakit namazında bir kadın. Günahtır, günah. Doğrudur, yanlış demişim. Ama bahsettiğim, Atatürk’ü böyle kutsal yerine koymak değildi. Çok üzerine de gidildi. Siz de iyi ki sordunuz. Tekrar ne güzel izah ettim. Ben hacıyım aynı zamanda. Cenabı Allah beni sizlere mahcup etmesin. Mahcup olacaksam hiçbir şey nasip etmesin.”

 “O TOPRAKLARI YÜRÜTENLER, YÜRÜTEMEMEK İÇİN O SANDIKTA ŞAMAR YEMEK ZORUNDA”

Bir vatandaşın “Fatih Sultan Mehmet Han’ı çok severim, gemileri yürüttü. Şimdi sabah kalkıyor vatandaş, bunlar da toprakları yürütüyor. Buradaki tarlanız, karşı bayırdayken öbür tarafa geçebiliyor. Yürütüyorlar toprakları, sanki tekerlek varmış gibi” sözlerine Meral Akşener şöyle cevap verdi:

“Siyasetçi, aslını dinlemek zorunda. Su görününce teyemmüm bozulurmuş değil mi. Burada su göründü, teyemmüm bozuldu. Onun için o toprakları yürütenler, yürütememek için o sandıkta şamar yemek zorunda, emekli edilmek zorunda. Beraber başaracağız, ama tek başına değil.”

AKŞENER: “24 MİLYAR LİRA TELEKOM’DAN ALINDI, HARİRİLERİN CEBİNE KONULDU. ANKAPARK DİYE BİR YER YAPMIŞLAR, 14 MİLYAR GÖMÜLMÜŞ. 38 MİLYAR TL, EYT MESELESİNİ ÇÖZÜYOR”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün İstanbul’un Sultangazi ve Arnavutköy ilçelerinin ardından Silivri’de de esnafı ziyaret etti.

Akşener bir pizzacıya, “Ben bu bölgede milletvekilliği yaptım. Ekonomik olarak iyi bir yerdir burası. Alım gücü nasıl?” sorusunu yöneltti. İşletmeci, “Bundan beş sene önceki gibi değil, hiçbir şey. Beş seneden sonra geriledi ekonomi. Zor. Altı kişi çalıştırıyorum” dedi. Akşener ise “Eskisi kadar ev geçindirmez” dedi. Pizzacı ise “İşte gördüğünüz gibi ağustos ayında dükkan bomboş” diye konuştu. Akşener, “İnsanların gelir seviyesi çok aşağı indi” dedi.

Daha sonra bir erkek kuaförünü ziyaret eden Akşener’e berber, “EYT’ye takıldık, kaldık” dedi. Saç - sakal tıraşının ücretini soran Akşener, “100 lira” yanıtını aldı. Bugünkü müşterisinin sayısını soran Akşener’e berber, “Bugün durgundu” dedi.

Akşener daha sonra bir çay bahçesinde vatandaşlarla sohbet etti.

Akşener, “O kadar büyük bir israf var ki… O kadar büyük bir kayırma var ki… Yolsuzluk var. 24 milyar lira Telekom’dan alındı, Haririlerin cebine kondu. Hepimizin vergilerinden oluşan bir rakam. 14 milyar lira; Ankapark diye bir yer yapmışlar. O da 14 milyar, gömülmüş. İkisi 38 milyar TL. Sizin meselenizi çözüyor, biliyor musunuz? EYT meselesini” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası