Ege Postası
Geri

Metrodaki gecikmeye CHP'den tepki büyüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro çalışmalarında yaklaşık 7 aydır beklediği keşif artışı talebine İçişleri Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu tarafından onay gecikince CHP kanadından tepki geldi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, “ hem çok büyük bir haksızlık, hem de çok büyük bir partizanlık söz konusudur” derken, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “AKP hükümeti İstanbul’a 3 günde verilen onayın İzmir’e 7 aydır verilmemesini hiçbir şekilde açıklayamaz. Amaçları İzmir’e hizmet etmek değil, İzmirliyi cezalandırmak. Başaramayacaklar” diye konuştu.
Metrodaki gecikmeye CHP'den tepki büyüyor
Haberler / Yerel Politika
19 Mart 2013 Salı 14:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro çalışmalarında yaklaşık 7 aydır beklediği keşif artışı talebine İçişleri Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu tarafından onay gecikince, Üçyol- Üçkuyular hattı 1'inci etap metro yapım çalışmalarını yapan ÖZTAŞ firması, hattın tamamının kalıcı betonlarının dökümü ve rayların döşenmesi çalışmalarını mali sıkıntı nedeniyle durdurdu.Metro çalışmalarının durması ve onayın gelmesinin gecikmesi CHP’nin tepkisini çekti.

“PARTİZANLIK”

Zaman zaman İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinin metroya yönelik çalışmaları bakımından rakamlarla yaptığı kıyasla hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni öven hem de hükümeti metro çalışmalarında İzmir’e destek olmamakla eleştiren CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin  7 aydır keşif artışı talebinin Ankara’da onaylanmamasını partizanlık olarak değerlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hükümet kaynağı kullanmadan metro çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Günaydın şunları söyledi; “ Türkiye’de toplam üç kent metro yapıyor. Bu metrolardan Ankara’dakinin 3 hattını Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. Bunun için de hükümet bütçesinden 3.1 milyar liralık destek sağlandı. İstanbul’da ise 4 hattı Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. Bu iş için toplamda ne kadar kaynak ayırdıklarını mecliste soru önergesi ile hükümete sorduk, hala yanıt vermediler. Bunların içersinde hükümet kaynağı kullanmadan metro yapan tek büyükşehir İzmir’dir. İstanbul’u ve Ankara’yı destekleyen hükümet, bugün bırakın İzmir’e maddi kaynak desteği sunmayı, İzmir’i her türlü bürokratik engelle oyalıyor ve İzmir metrosu yerel seçimlerden önce yetişmesin diye her türlü çabayı gösteriyorlar. Bu merkezi hükümetin ne kadar büyük bir partizanlık içersinde olduğunun açık bir göstergesidir. Bunun altını çizmek gerekir. Ayrıca bir kere daha ifade edelim ki; metronun kilometre başlına maliyeti cari verilere göre; İzmir’de 56 milyon lira, Ankara’da vagonlar hariç 90 milyon lira ve İstanbul’da ise 146 milyon liradır. Dolayısıyla, ortada hem çok büyük bir haksızlık, hem de
çok büyük bir partizanlık söz konusudur”

“İDARENİN DEVAMLILIĞI ESASTIR”
İçişleri Bakanlığı’nda yazı hazırlanmasına karşın İdris Naim Şahin’in bakanlıktan alınması üzerine talebin Bakanlar Kurulu’na gönderilmediği, Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle ilgili kararı Şahin’den sonra bu koltuğa oturan İçişleri Bakanı Muammer Güler’in verecek olmasını da değerlendiren, “ Bu onay için idarenin devamlılığı esastır. Bakan değiştiği diye onayın gecikmesi yanlış. Madem bakan değişti diye onay bekliyor, 7,5 aydır neredeydile? O zaman neden beklettile? Bakan değişir, ama işler yürür. Bunlar bürokrasinin yürüttüğü işlerdir. Bırakın bakan değişmesinden dolayı bir mazereti, burada açıkça bir siyasi engelleme söz konusu” dedi.

“İNCELEMEYE GELECEĞİM”
Yakın zamanda İzmir’e geleceğini ifade eden Günaydın, “ Önümüzdeki günlerde yine İzmir’e geleceğim. Metro konusunda konuşup, gerekli incelemeyi de yerinde yapacağız” diye konuştu.

ENGİN: METRO YEREL SEÇİMLERE KADAR BİTECEK

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, “ AKP hükümeti her konuda ve yatırımda olduğu gibi metro konusunda da önyargılı ve kötü niyetli tutum sergiliyor. Metronun bitirilememesi konusunda hem şikayet ediyorlar hem de keşif bedeli artışının önünü tıkıyorlar. Amaçları İzmir’e hizmet etmek değil, İzmirliyi cezalandırmak. Başaramayacaklar. Metro yerel seçimlere kadar bitecek. Vatandaş kendisine yapılan kötülüğün farkında. İnsanlar kendilerine sağlanacak yaşam standartlarını ve bunu engellemeye çalışan zihniyeti çok iyi biliyor. AKP hükümeti İstanbul’a 3 günde verilen onayın İzmir’e 7 aydır verilmemesini hiçbir şekilde açıklayamaz” dedi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ'

İzmir’de Üçyol- Üçkuyular hattının 1'inci etap ihalesi kapsamında yapılan iki istasyon, tünel inşaatı, rayların döşenmesiyle ilgili yüzde 20’lik kendi yetkisindeki keşif artışını daha önceden onaylayan Büyükşehir Belediyesi, inşaat sürecinde çıkan ek imalat ve harcamalarla ilgili yüzde 19.35’lik bir artış için 31 Ağustos’ta İzmir Valiliği’ne bir yazıyla başvurdu. Valilik, 4 Eylül’de yüzde 40’a kadar olan keşif artışlarına onay yetkisi olan Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere yazıyı İçişleri Bakanlığı’na gönderdi.

YILDIRIM KASIMDA ONAYLANACAK DEMİŞTİ AMA
Keşif artışıyla ilgili olarak Ankara’dan önce olumlu haberler geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, geçen Kasım ayında yaptığı bir konuşmada Büyükşehir Belediyesi’nin metro keşif artışını onaylayacaklarını kamuoyuna açıkladı. Yıldırım’ın bu açıklamasının ardından aylar geçti. Metro inşaatında keşif artış talebiyle ilgili inceleme yapılması ve rapor hazırlanmasına karşın Mart ayının sonuna doğru yaklaşılırken henüz Bakanlar Kurulu’ndan onay çıkmadı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası