Ege Postası
Geri

Meyvede aşırıya kaçıp hastanelik olmayın

Meyvelerin tüketilmesinde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, lifli meyvelerin mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden ötürü sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Halk arasında Trabzon hurması...
Meyvede aşırıya kaçıp hastanelik olmayın
Haberler / Güncel
28 Mayıs 2013 Salı 17:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Meyvelerin tüketilmesinde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, lifli meyvelerin mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden ötürü sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Halk arasında Trabzon hurması olarak bilinen Persimmon, portakal ve diğer turunçgiller, selülozdan zengin etli, lifli meyve ve sebzelerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, aşırı tüketimden dolayı birçok hastanın ince bağırsağında tıkanıklık meydana geldiğini bildirdi. HospitalPark Grup Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'ne karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetleri ile başvuran Sait Koç (60) isimli hastaya yapılan tetkiklerde ince bağırsağında tıkanıklık tespit edildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanları Op. Dr. Kerim Güzel, hastanın acilen ameliyata alındığını söyledi. Hastaya laporoskopik yani kapalı yöntem ile operasyon yapıldığını hatırlatan Güzel, “Hastanın ince bağırsağında bulunan bezoar (bazı madde liflerinin kümeleşip sertleşmesi ile oluşan kitle) çıkarıldı. Hasta çok kısa bir süre içinde günlük hayatına geri döndü.” dedi.

TRABZON HURMASI YERKEN DİKKAT EDİN

Bezoarların en sıklıkla gelişmesine yol açan gıdaların halk arasında Trabzon hurması olarak bilinen Persimmon, portakal ve diğer turunçgiller, selülozdan zengin etli meyveler ve sebzelerin olduğunu dile getiren Op. Dr. Kerim Güzel, şu bilgileri verdi: "Bezoarlar, gastrointestinal kanalda birikmiş, sindirilmemiş veya kısmen sindirilmiş gıda artığı veya yabancı materyallerden oluşan kütle oluşturmuş yapılardır. Bezoarlar; bitkisel besinlerin fibrinlerinden oluşan bezoarlar (fitobezoar), saç tırnak gibi sindirime uğramayan maddelerin alımı ile oluşan bezoarlar (trikobezoar), konsantre süt ve süt ürünlerinin oluşturduğu bezoarlar (laktobezoar) olarak gruplandırılır. Klinikte en sık rastlanan formu fitobezoarlardır. Bezoarlar klinikte epigastrik ağrı, hazımsızlık, şişkinlik ve sıklıkla jejunum veya proksimal ileum düzeyinde meydana gelen ince bağırsak tıkanıklığına bağlı klinik bulgular ile kendini gösterebilirler. İnce barsak delinmelerine yol açabilirler. En sıklıkla tespit edilen bezoar tipi fitobezoarlardır. Bunların gelişmesine yol açan gıdalar memleketimizde Trabzon hurması olarak bilinen Persimmon, portakal ve diğer turunçgiller, selülozdan zengin etli meyveler ve sebzelerdir. Persimmonda shibutal vardır. Shibutal midede asit ile reaksiyon gördüğü zaman erimeyen vizköz bir materyal oluşur. Özellikle geçirilmiş ameliyat sebebiyle asit sekresyonu ve motilitesi azalmış bir midede, bu vizköz materyal, bezoar oluşması için bir nukleus oluşturabilir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası