Moroğlu'ndan Bakan Avcı’ya 10 soruluk “Özel sınav”
CHP’li Moroğlu, eğitim cephesinde farklı açıklamalarla kafası karışan velilerin sesi oldu. Moroğlu, Milli Eğitim Bakanı Avcı’ya, “Bir yılı daha kaybetmeden bir an önce açıklama yap” çağrısında bulundu.
İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.
AKP İktidarı döneminde Avcı’dan önce görev yapan dört Milli Eğitim Bakanı’nın liseye geçişte farklı yöntemler uyguladığına dikkat çeken Mustafa Moroğlu, “LGS, OKS, 3 aşamalı SBS ve yalnız 8. sınıflara yönelik SBS’nin ardından, bu kez liseye sınavsız geçiş tartışması başladığını belirtti.
Bakanlık bürokratları ve Bakan Avcı’nın “liseye geçiş”e ilişkin açıklamalarının farklılığının kafa karışıklığına neden olduğunu kaydeden Moroğlu, önergesinde şu görüşleri paylaştı: “Bakanlık bürokratları, liseye geçişte sınavın kalktığını, tüm düz liselerin Anadolu lisesine dönüştürüldüğünü ve adrese dayalı kayıt sisteminin başlatılacağını duyurdu. Bazı bürokratlar ise, 5 yıl eğitim veren özel statülü liseler ile fen ve sosyal bilimler liselerinin sınavla öğrenci alacağını bildirdi. Sizin son açıklamanız ise, ortaokulda görülen derslerin bir bölümünün sınavlarının merkezi denetimle yapılacağı ve buna göre puanlamaya gidileceği yönünde. Farklı demeçler, kafa karışıklığına, öğrencilerin ve velilerin kaygılanmasına, öğretmenlerin yeni sisteme hazırlıksız yakalanmasına yol açmaktadır.”
Moroğlu, şu soruların Milli Eğitim Bakanı Avcı tarafından yanıtlanmasını istedi:
“1- Eğer Anadolu liselerine ilköğretim kurumlarında olduğu gibi adrese dayalı kayıt yapılacak ise, neden merkezi sınav ya da sınavlara gereksinim duyulmuştu?
2- Bu merkezi denetim sınavları, hangi sınıflarda, hangi dersleri kapsayacaktır'
3- Ortaokul sınıfları dışında ilkokul 4. sınıflar için de sınav düşünülmekte midi?
4- Eğer sınavlar 8. sınıfın altındaki öğrencilere de uygulanacaksa; bu yeni sistem, çocukların psikolojisini olumsuz etkilediği, başarısız ve verimsiz bulunduğu gerekçeleriyle kaldırılan (3 aşamalı Seviye Belirleme Sınavı)nın bir benzeri olmayacak mıdı?
5- Ortaokulun tüm sınıflarında uygulanacak yılsonu sınavları, öğrencilerin ders takviyesi almalarına, dershane ve özel derslere çok daha erken yaşlarda başlamalarına yol açmayacak mıdı? Bu, hükümetinizin (dershaneler en kısa sürede kapanacak) söylemiyle de çelişmiyor m?
6- Hazırlık sınıfları bulunan özel statülü liseler ile fen ve sosyal bilimler liselerine yönelik sınavlar hangi sınıftaki öğrenciler için, hangi sistemle hayata geçirilecekti? Bu, SBS’nin daha dar kapsamlı sürdürüleceği anlamına mı gelmektedi?
7- Adrese dayalı kayıt sisteminde bazı ilçelerde bulunan okullarda yığılma, bazı ilçelerdeki okullarda ise kontenjan dolmaması sorunuyla karşılaşılabilir. Bu durumda hangi önlemler devreye sokulacak, kayıt fazlası bulunan okullara öğrenci seçimi hangi kriterlere göre yapılacaktı?
8- Mesleki ve teknik okullara öğrenci yerleştirilmesi hangi esaslara göre yapılacaktı? Meslek liseleri için ayrı bir sınav düşünülmekte midi?
9- Ders notları ile yılsonu sınavlarındaki puanları düşük olan öğrencilerin meslek liselerine yönlendirileceği doğru mudu? Ara elemana ihtiyacı duyan bir ülkede, teknik eğitime büyük önem verilmesi gerekirken, mesleki ve teknik okulların akademik başarısı düşük öğrencilere yönelik, ikinci sınıf eğitim kurumları olarak görülmesi uygun mudur'
10-Tüm bu soru işaretlerini ve belirsizlikleri ortadan kaldırmak, kaygıları gidermek ve yeni eğitim öğretim yılına hazırlıklı başlayıp, bir yılı daha kaybetmemek için ne zaman açıklama yapmayı düşünüyorsunuz'”