Ege Postası
Geri

Mübeccel İzmirli Karşıyaka'da anılacak

Karşıyaka Belediyesi şiirde unutulmuş değerleri gündeme getirmeye devam ediyor. 22 Aralık 2018, cumartesi günü saat 14.00'te Çarşı Kültür Merkezinde şair, hikâyeci Mübeccel İzmirli'yi anma / anlama etkinliği gerçekleştirecek.
Mübeccel İzmirli Karşıyaka'da anılacak
Haberler / Kültür - Sanat
20 Aralık 2018 Perşembe 06:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Mübeccel İzmirli 1934 yılında Çorlu’da doğdu, 12 Temmuz 1982’de İstanbul’da öldü. Olanaksızlık nedeniyle lise eğitimi yarıda kesip çalışma hayatına atıldı. Çok farklı işlerde çalıştı. Sekreterlik, memurluk, reklâm filmleri dublajı yaptı. Dergi yayımladı. 1955’te ilk şiirini yayımlayanMübeccel İzmirli, bir grup arkadaşıyla 1963-64 yıllarında Otağ dergisini yayımladı. 1966-69 yılları arasında Yelken dergisini ve Bursa’da Çatıdergisini yönetti. Milliyet yayınlarında çalıştı. Yazıları Tercüman, Yeni İstanbul, Milliyet, Medeniyet, Kıyı, Sanat Yaprakları, Varlık, Çağrı, Ilgaz, Sorun, Ataç ve Yazko Edebiyat gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.

Eleştirmenler bir şiir, bir öykü ve bir de ölümünden sonra yayımlanan çocuk kitabı bulunan yazarın insan ilişkilerinde kadın olmanın, kadın-erkek ilişkilerindeki can yakıcı hiyerarşinin ve yalnızlığın hüznünün yoğunluğunu başarıyla kaleme aldığını söylemektedir. Bunu kimi zaman kişisel hayatı ile ilişkilendirseler de üslubundaki kırılganlığın yetkin bir edebiyat anlayışına dayandığı genel olarak kabul görmektedir. Hayata karşı yalnız başına mücadele eden Mübeccel İzmirli büyük bir hayatın sanatını yapmaya çalıştı. Gök Katında Kaza (şiir, 1963), Sabah Geçidi (hikaye,1967) ve  Ay Kız ile Gün Oğlan (çocuk kitabı,1983) adlı üç  eseri bulunmaktadır.

Sunumu Aslıhan Tüylüoğlu'nun yapacağı etkinlikte Ayşen Sarıbaş Mübeccel İzmirli'nin hayat kavgasına, aranışlarına, kendini yoktan var edişine yönelik bir sunum yapacak. Veysel Çolak, Mübeccel İzmirli'nin hayatı üzerinden büyük yaşam-büyük sanat konusunda açılımlarda bulunacak. Atölye katılımcıları şairden şiirler sunacaklar.

Ekinlik sonrası, kitabı yeni yayımlanan, Cemalettin Atagan, Dilek Özkan, M.Mazhar Alphan, Nesrin Z. İnankul, Ömür Özçetin, Sedat Gülmez, Yaşar Özmen kendilerinden birer şiir seslendirecek ve kitaplarını imzalayacaktır. Herkes davetlidir. Etkinlikler ücretsizdir.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası