Muğla barosu'ndan 'ti' sesi tepkisi
MUĞLA Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, resmi törenlerde İstiklal Marşı'ndan önce yapılan saygı duruşunda çalınan boru-trompet sesi biçimindeki müziği istemediklerini belirtti. Gürkan, "Atatürk ve şehitlerimiz için ABD ordusunun yat borusu ile saygı duruşunda bulunmayız, bulunanlara da tepki göstereceğiz" dedi.
MUĞLA- Baro başkanı Mustafa İlker Gürkan, Bodrum'da geçen cumartesi günü Nurol Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Cumhuriyet ve Hukuk' konulu konferans öncesi düzenenlenen saygı duruşunda 'ti' borusunun çalınmasına yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Bu uygulamanın törenlerden kaldırılmasını isteyen Gürkan, ŞÖYLE DEDİ:
"Ti borusu' diye nitelenen bu müzik parçasının orijinal adı 'Military Taps'tir. Amerikan Ordusu'nun yat borusu olarak kullanılmaktadır. İlk halinin bestecisi, Amerikan İç Savaşı'nda generalliğe kadar yükselmiş bir işadamı olan Daniel Butterfield'dir (1831-1901). Ti sesi ya da Amerikan Ordusu yat borusunun şöhret kazanması şöyle olmuştur: 1953 yılı ABD yapımı `İnsanlar Yaşadıkça' filminin sonunda Mongomery Clift, arkadaşının ölümü üzerine hüzünlü bir biçimde gözlerinden yaşlar süzülerek yat borusu çalmıştır."
ABD Başkanı Geoge Bush'un Türkiye'ye geldiği zaman İstiklal Marşı'ndan önceki saygı duruşunda bu sesi duyunca çok memnun olduğunu ve "kültürümüz buraya kadar gelmiş" sözlerinin basında yer aldığını kaydeden Gürkan, şöyle devam etti:
"Bizim önce askeri, sonra da bütün törenlerimize saygı duruşu müzik-sesi olarak girmiştir. Özellikle, memleket Atatürkçülük'ten ayrılıp Natotürkçü oldukça da yayılmıştır. Bugün saygı duruşu sırasında Anıtkabir'de bile çalınmaktadır. Dünyanın ilk muzaffer anti-emperyalist Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren ulus, başkomutanının huzurunda dünyanın en büyük emperyalist ordusunun yat borusu ile saygı duruşunda bulunuyor. Yetmiyor, bayram, anma demeden saygı duruşu yapılan her yerde çalıyor. Çanakkale'de 'Allah-ü ekber' diyerek şehit olanlara, ABD Ordusu 'yat borusu' ile saygı duruşunda bulunuyoruz. Trajikomiktir. Muğla Barosu, bütün kayıtlarda 'ti' sesinin saygı duruşundan derhal çıkartılması ve Türk bestekarlarınca uygun bir beste yapılması gerektiğini düşünmektedir. Muğla Barosu etkinliklerinde, saygı duruşunda 'Taps/ti borusu' çalınmaz, çalınmayacaktır. Atatürk ve şehitlerimiz için ABD ordusunun yat borusu ile saygı duruşunda bulunmayız, bulunanlara da tepki göstereceğiz. Bu nedenle de ti borusunun törenlerden kaldırılması için yasal girişimlerde bulunacağız." (DHA)