EGEPOSTASI - Tarım Koordinasyon Merkezleri kurulması gerektiğini her fırsatta dile getiren ve verimli tarım arazilerinin düzenli ve bilinçli olarak imara açıldığı yönündeki açıklamaları TV35 ekranlarında yineleyen Murat Koç konuşmasına İdlib’deki şehitleri anarak başladı. MHP’li Koç “Türkiye’de şehircilikte planlama eksikliği hepimizin malumu. İzmir genelinde çok verimli Bornova ve Ödemiş gibi muhteşem ovaları önce gecekondulara sonra yerleşime açıldı. Bunlar gelecek nesiller için gıda katliamıdır. Tarımda plansızlık olmak. Şehirlerde il müdürlükleri var. Yüzlerce mühendis oralarda çalışıyor. Ama şehir merkezlerinde mesai dolduruyorlar. Bu mühendisleri araziye çıkararak, tarım merkezlerinde konuşlandırarak tarım koordine merkezleri kurulması gerektiğini savunuyorum. Bu merkez önce toprağın analizini yapmalıdır. O toprakta en iyi hangi üründen verim alınıyorsa ona göre toprak tahsisi yapılmalıdır. Sonra yurt içi ve yurt dışı pazarlama araştırması yapılır. Bu araştırmaya göre ekilecek alan belirlenmelidir. Toplanmadan paketlenmeye kadar ziraat mühendislerinin gözetimi olmalıdır ki bilinçli tarım yapılır. Ülkemize verilecek katma değerin en yüksek olması sağlanır” diye konuştu.
‘DOĞRU SÖYLÜYOR DİYİP GEÇİLİYOR’
‘Hem milletvekilliği yaptığınız dönemde hem de geri kalan dönemde sürekli planlı tarımın önemini vurguladınız bir geri dönüş aldınız mı'’ Sorusunu yanıtlayan Koç “Geri dönüş almadık. Maalesef ülkemizde fikriyata ve düşünceye pek ihtiyaç yok. Bizler günlük yaşıyoruz. Devlet de günlük yaşıyor. Planlama çok önemli. Ama doğru söylüyor denilip geçiyor” dedi.
‘YOLDAKİ MALİYET TEZGAHA YANSIYOR’
Otoyol geçişleriyle ilgili sosyal medyada yaptığı çıkışı açıklayan Murat Koç “Yol medeniyettir. Ne kadar düzgün olursa ülkemiz ona göre gelişir. İstanbul otoyolu uzun yıllardır gerçekleşmesini beklidiğimiz bir projedir. İstanbul-İzmir Otobanı Anadolu’da üretilen her şeyin İstanbul’a taşınması demektir. Otobanımız yapıldı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama bu fiyatlar n? Osmangazi Köprüsü 200’lirayı geçiyor. Otobana giriyorsunuz 300 lirayı geçiyor. Yolları kullanma parası 600 lirayı geçiyor. Bakıyorsun yollar kullanılıyor m? Hayır kullanılmıyor. Vatandaşın gücü yetmiyor. Bu yatırımlar niye yapıldı. Şehirler arası ulaşın daha hızlı ve güvenli olsun diye. En önemlisi de ticareti ayağa kaldırmasıdır. TIR’lar için yol maliyeti 2 bin lirayı buluyor. Nasıl çıktın bu TIR yola. Yoldaki maliyet Pazar tezgahlarına yansıyor. En az 2 lira yol maliyeti oluyor ürünlerde. Tarım koordine merkezlerinin en büyük özelliği bu olacak. Üretileni direk pazara indirecek. Aracıları kaldırarak ürünleri tüketici bölgelerine indireceğiz” diye konuştu.
‘BİZİM EN BÜYÜK ORTAK NOKTAMIZ NEVRUZ’DUR’
Nevruz’u neden kutluyorsunu? Sizin için ne anlam ifade ediyo? “ Türk toplumlarının tek milli bayramı Nevruz’dur. Türk Milleti’nin toplumsal bayramı Nevruz Bayramı’dır. Baktığınızda bir haftaya var kutlamalar olur. Mutlaka bir şölen havasındıdar. Nevruz diriliş, uyanış demektir. Baharın geldiği hayatın başladığı. İnsanın doğayla birleştiği bir dönemdir. Türk Milleti bunu asırlardır kutlamaktadır. Bizim en büyük ortak noktamız Nevruz’dur. Biz de onu mesajlarla kutlamaktan çıkalım ve Türk birliğinin sağlanması açısından şölenler birlikteliği oluşsun. Türki cumhuriyetlerle bütünleşmemiz olsun istiyorum. Her sene bu mesajı atıyorum atmaya devam edeceğim. Nevruz’un insanlığa hayırlı olmasını bugünlerden diliyorum”