Ege Postası
Geri

Mustafa Kayalar'ın adli kontrol şartı kaldırıldı, dava ertelendi

Hakkında "yolsuzluk" soruşturmasıyla iddianame hazırlanan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ın bugün ilk duruşması İzmir Adliyesi'nde görüldü. Eksik belgelerin giderilmesi için duruşma 22 Eylül 2023 Cuma gününe ertelendi. Mahkeme, sanıkların tamamının adli kontrol şartını kaldırdı.Öte yandan Mustafa Kayalar’ın avukatı Murat Aydın, Kayalar’ın savunmasını yaptı. Aydın, davanın uydurma bir dava olduğunu bir yıldır Menderes’in seçilmiş Belediye Başbakan’ın görevini yapmadığını dile getirerek “Soruşturmanın başlangıç aşamasında o kadar çok şey dile getirdiler ki eriye eriye buraya geldik. 2021 yılında soruşturma başladığında Mustafa Kayalar belediye başkanıydı. Başsavcılık önce rüşvet dedi sonra gözaltına alındı ve soruşturma 3’e bölündü. Sayın Başkan’ın soruşturma iznine bir yıldır Bakanlık cevap vermedi. Rüşvetle ilgili bir şey çıkmayınca haksız mal etme sorumluluğuna çevrildi. Gelirler giderler uyumlu olunca Başsavcılık bir daha görüş değiştirdi." diye konuştu.
Mustafa Kayalar'ın adli kontrol şartı kaldırıldı, dava ertelendi
Haberler / Güncel
16 Haziran 2023 Cuma 09:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA-EGEPOSTASI- Menderes Belediye Başkanı iken İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Mustafa Kayalar "yolsuzluk ve rüşvet" soruştruması kapsamında bugün hakim karşısına çıktı. Hakkında hazırlanan iddianame kapsamında Kayalar için 4 yıldan 14 yıla kadar hapis isteniyor.

İzmir Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan dava, salonun küçük olması nedeniyle 10. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonunda görülen dava sona erdi.

Sanıklar Menders Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Meclis üyesi E.G, S.V, R.D. A.B ve sanık avukatları mahkeme salonunda yerini alırken dava dosyasında adı geçen Bien Otel sahibi N.C, sağlık sorunlarından kaynaklı mahkemeye katılmadı.

Sanıkların tamamı hakkında adli kontrol şartlarının kaldırılmasına ve tanık Z.Z’nıin zorla getirilmesine Mustaf Kayalar müdafinin tanıları M.G ve D.Ö'nün adreslerini vermesini veya duruşmada hazır olarak dinlenmelerine, sanıklar müdafilerine varsa başka delillerini tanıkları sunmak için süre verilmesine dilekçelerinde bildirdikleri tanıkların dinlenmesine, duruşmanın 22 Eylül Cuma gününe ertelenmesine karar verildi.

KAYALAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Mustafa Kayalar, suçlamaları kabul etmediğini belirterek:

"Bize bir ihbar gelmişti bu ihbar karşılığı bizde müdürlerimizle görüşüp onun da planlamasını yaptım Burası büyük bir bina ekiplerimiz burada çalışma yapmaya başladı. Bize şirket yetkilileri ile görüştük. Yetkileri yan taraftaki arsa alanlarının ve emsal fazlalıklarını giderip sonuçlanacağını söylediler. Biz de sonuçlanmayınca, işlemini yapıp mühürleme işlemini yaptık. Bütün süreçler yapıldı savcılığa başvuruda bulunuldu, mühürlendi. Bütün işlemleri yaptığımızı düşünüyorum."

Mahkeme Başkanı: İşlemlerin gecikmeli olduğunu söylüyorlar. Farklı bir uygulamanız oldu mu?

Kayalar: Farklı bir uygulamamız olmadı. Bu süreçte pandemi vardı elemanlarımız yarı zamanlı çalışıyordu büyük bir inşaat. Kolay bir şey değil, büyük bir oteli ölçüyorsunuz. Bu süreçte bize otel yetkilileri ile görüştük. Yan taraftaki arsayı alıp emsal fazlalıklarını gidereceklerini söylediler. zaman geçti ama bizim müdürlüğümüz çalışmaya devam etti. Bakanlıkanlık’tan sonuç çıkmayınca biz burayı mühürlendik. Gecikme olduğunu düşünmüyorum. Ben bu suçlamaları kabul etmiyorum.

Mahkeme başkanı: Böyle bir ihbar geldiğinde ilk kime ihbar gider?

Kayalar: Önce müdüre geliyor. Oradan ilgili müdürlüğe gider. 

Mahkeme başkanı: Tanık beyanlarında mühürlemeyin, geciktirin beyanları var.

Kayalar: Öyle bir talimatım olmadı.

Mahkeme başkanı: Öbür ev meselesine gelelim

Kayalar: Kayınpederim bu olaydan bir sene önce aldığı ev ile ilgili. Kayınpederim evi arkadaşından almış. Bu ev alma durumu bizim olaydan bir buçuk yıl öncesine ait.

Mahkeme başkanı: Siz kayınpederinizin ev aldığını nerden öğrendiniz?

Kayalar: Aldıktan sonra öğrendim

Mahkeme başkanı: Başka söyleyeceğiniz var mı?

Kayalar: Başka söyleyeceğim bir şey yok.

Mahkeme başkanı: Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyor musunuz

Kayalar: Ediyorum

 

E.G: “MOBİLYA İŞLERİNİ BEN YAPTIM”

Meclis üyesi E.G: 25 Nisan 2017 tarihinde projeyi gördüm yapabileceğime inandığım için işi aldım. Bodrum’da mobilya işini ben yaptım. 25 Nisan 2017 tarihinde 2021 yılına kadar 35 villanın banyo, mutfak, iç kapı çalışmalar yaptım. Yaptığım bütün işleri fatura karşılığı yaptım. Buz bu anlaşmayı A.B ile yaptık. Ben müteahhit firmam ile yaptım. Başka işlerim de vardı. İşin devamı şeklinde işimi yaptım. Sözleşmelerin var. Esnaf olarak bu işlerin Başka firmayla da yapıyoruz, ödeme olarak bir şey almadık.

Mahkeme başkanı: Nasıl dönüştü kimle karar aldınız?

E.G: O gün A.B ile anlaştım süreç bu şekilde.

Belediyelere benim bir işim yok, 2019’da meclis üyesi 2022 nisan ayında İmar Komisyonu’na seçildim.

Mahkeme başkanı: O tarihte bu konuyla ilgili bilginiz yok mu?

E.G: Bunlar söyleniyordu ama konuyla ilgili süreçleri ilgileniyordu.

Mahkeme Başkanı: Başkanın bir tutumu oldu mu?

E.G: Hayır kesinlikle. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum.

 

İ.Y: “YASAL OLARAK AYKIRILIK TESPİTLERİ YAPILDI”

Belediye İmar Müdürü İ.Y:

Ruhsat alma işi 2018 yılında alındı. CİMER başvuru üzerine ihbar geldi.

Bize ihbar geldikten ilgili arkadaşlara şevkini yaptım. Daha sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü evrak istemişti.

Dilekçeden bir ay sonra tespit ediyorsunuz

Pandeminden kaynaklı sarkma oldu. Biz bu incelemesi görevlendirdi dosyalarının tamamı tespit etti ve inceleme süreci başladı.

Mahkeme başkanı: Bu süreçte başkanın görevi ne

İ.Y: Başkan oluru aldığımızda tespitle ilgili başkan beyin bilgisi vardı

Mahkeme Başkanı: Yaşanan sarkma doğal sarkmalar mı?

İ.Y: Yazışmalar olmasaydı sarkma olmazdı.  Müfettiş gelmesi gibi şeyler işlemleri uzattı. Sonuç olmayınca 2021 tarihinde işlem yaptım süreç bu şekilde.

Mahkeme Başkanı: Sonraki süreçleri anlatın

İ.Y: Yasal olarak aykırılık tespitleri yapıldı cezai işlemleri başlatıldı.

Mahkeme başkanı: Başkanın bu süreç içerisinde size veya başkanına talimatı oldu mu?

İ.Y: Sözlü olarak bekleyin dedi. Aksaklık ve çözümü anlamda bekleyin dedi

Mahkeme başkanı: Makul bir süre mi

İ.Y: Benim için makul.

Mahkeme başkanı: Ev iddiaları olmasaydı tutum uygundu diyebilir miyiz

İ.Y: Benim için uygun

Mahkeme başkanı: Size gelen ilk ihbar 4 Mart 2021 inceleme 9 Eylül 2021 de yapıldı normal diyorsunuz. Bu ihbarı yapan kişi kimdi? Antalya da oturan bir insan Menderes’teki bir yapıya karışması normal mi?İ.Y: Yan yana duran otelleri varmış, Zafer Sural nin rekabeti vardı.

“DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İSTİYORUM”

Yerel Yönetimler ve Yolsuzlukla Mücadele Derneği Nivent Kurtuluş

"Menderes’ten çok ihbar geldi. Bir şikayet oldu savcılık tarafından incelemeye alınmadığını söylediler. Menderes Savcılığı’ndan randevu alıp savcılığa durumu aktardım ben size dosya bırakmak istiyorum dedim. Burada bir karışıklık var dedim

Savcı da burada bir karmaşıklık olmadığını söyledi. Zafer Soral’ı aradım şikayetimi yaptım dedi. Kendisini tanımıyorum. Vatandaşlardan gelen ihbarları savcılığa ilettim ve savcılıktan gizlilik kararı istedim. Sayın Savcı da dosyaya gizlilik kararı verdi. Aradan zaman geçtikten sonra ben 7 buçuk saat ifade verdim otelin mühürlenmesi üzerinde, üzerine gelen ihbar üzerine ifade verdim. Bizim Temiz İzmir Derneği’nin yayın organı var. Haftada 3 gün otelden gelen fotoğrafları gösterdim.

Ben Mustafa Kayaları’ı bir kere gördüm. Bülent Soylu döneminde sahile beton dökmüşler. Mustafa Kayalar bir pankart açmış orada tanıştık orada her şey değişecek dedi. Ben bu dosyada müdahil olmak istiyorum."

RÜZGAR: BAŞKAN VİLLA ALDIĞINI SÖYLEDİ

Menderes Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Rüzgar;

"Villaların ne zaman alındığı ile ilgili bir bilgim yok. Meclis Toplantısı öncesi yapılan parti gruplarında Bodrum’da başkanı 500 bin liraya villa olduğunu söylediler. Karşılıklı bir inşaat sözleşmesi ile Ertan arkadaşımızın da ondan bir hafta gibi bir süre önce villa aldığını öğrendim. Belediye başkan yardımcılığından ayrıldım."

KAYALAR: BU DAVA UYDURMA BİR DAVADIR

Mustafa Kayalar’ın avukatı Murat Aydın, Kayalar’ın savunmasını yaptı. Aydın, davanın uydurma bir dava olduğunu bir yıldır Menderes’in seçilmiş Belediye Başbakan’ın görevini yapmadığını dile getirerek “ Soruşturmanın başlangıç aşamasında o kadar çok şey dile getirdiler ki eriye eriye buraya geldik. 2021 yılında soruşturma başladığında Mustafa Kayalar belediye başkanıydı. Başsavcılık önce rüşvet dedi sonra gözaltına alındı ve soruşturma 3’e bölündü. Sayın Başkan’ın soruşturma iznine bir yıldır Bakanlık cevap vermedi. Rüşvetle ilgili bir şey çıkmayınca haksız mal etme sorumluluğuna çevrildi. Gelirler giderler uyumlu olunca Başsavcılık bir daha görüş değiştirdi. Çünkü halkın oyları ile seçilmiş belediye başkanının görevden alınmasını başka türlü izah edilemeyeceklerdi. Menderes Belediyesi’nin işlemi geç yaptığını bunun da Kayalar’ın talimatıyla yapılmış ve villa alınmış iddia bu. Mühürleme tutanağı düzenleniyor, içinde birikişi raporu var. Bu otel inşaatı ile ilgili yapılan bütün işlemler doğru. Peki, sorun ne? Bizim bu otel ile ilgili Menderes Başsavcılığı’nın iddianame düzenleme süresi 4 ay ile 1 yıl içindedir. Biz o zaman Menderes Başsavcılığı’nın işini aksattığını söyleyebilir miyiz? Otel inşaatı hala orada. Başsavcılık hala o otel ile ilgili işlem yapmayan ç il müdürlüğüne soruşturma açmadı. Ona merkezi hükümetin yönettiği il müdürlüğüne işlem yapılmıyor da neden muhalefetin belediyesine yapılıyor. Bu gecikme kurgusunu rüşvete nasıl bağlayacağı ile uğraştılar. Villa alındıktan bir yıl sonra otel inşaatı yapıldı. O zaman sayın kayalar ön rüşvet aldı. Bu tamamen bir sipariş raporudur. Başsavcı’nın kurgusunu ortaya koymaya çalışırım. 1 yıl sonra yapılacak hukuka aykırılığı yapmadan rüşveti önceden alınmış… Kayalar’ın işini devrettiği eşinin sattığı boyaları dile getirdiler… İddianame’de yok çünkü koymayacaklarını fark ettiler. Biz o boyaları götüren arabaların plakasına kadar verdik. Kayalar’ın kayınpederi bu olaydan 1 yıl önce iddia aldığı villanın değeri makamına göre 3 milyon 950 TL’dir. Bu ekspertiz raporu nasıl düzenlendi? Ya rapor doğru ya da Sayın Kayalar bir yıl önce bir yıl sonraki alacağı rüşvetin pazarlığını yapmış. Bu dava siyasisi saiklerle açılmış, uydurulmuş bir davadır. Bu dedikodular ve varsayımlar üzerine oluşturulmuş bir davadır. Sayın Başkan’ın adli kontrolünden önce İçişleri Bakanlığı, atıf yaparak kararı yazdı. Biz daha belediyeye gitmeden açığa alma kararı verdi. Rüşvet suçunun işlendiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Kendisinin mahkum olmayacağını bilecek kadar hukuki deneyimim var. Deliller yurt dışında olmadığından adli kontrol şartının kaldırılmasını talep ediyoruz” savunmasını yaparak Yargılama sürecinin devam etmesi olumsuz sonuç olacağı için mümkün olan en kısa zamana duruşmayı bırakmanızı talep ediyorum” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası