Ege Postası
Geri

Nelson Mandela hayatını kaybetti

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, eski cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın hayatını kaybettiğini açıkladı.
Nelson Mandela hayatını kaybetti
Haberler / Güncel
6 Aralık 2013 Cuma 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 95 yaşındaki Mandela, akciğer enfeksiyonu geçirmesi ve üç ay hastanede tedavi görmesinin ardından taburcu edilmişti. Mandela'nın tedavisine evinde devam ediliyordu.

Nelson Mandela 1990'lı yıllarda Güney Afrika'nın ırkçılığa dayalı apartheid yönetiminden normalleşmeye geçiş sürecine öncülük etmişti. Nelson Mandela, bu mücadelesinde 27 yıl hapis yatmıştı.

Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Mandela'nın hayatını kaybettiğini Güney Afrika devlet televizyonunda açıkladı. Mandela'nın "huzur içinde aramızdan ayrıldığını" söyleyen Zuma, "Ulusumuz en büyük evladını yitirdi" dedi.

Nobel Barış Ödüllü Nelson Mandela, dünyanın en çok saygı duyulan devlet adamlarından biriydi. 2004 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra kamuoyu önünde çok yer almamıştı.

Jacob Zuma, "Nelson Mandela'yı büyük yapan şey, onu insan yapan şeydi. Onda gördüğümüz şey kendimizde aradığımızdır" diye konuştu.

'Dünyanın ışığı söndü'
Zuma, "Sevgili Güney Afrikalılar, Nelson Mandela bizi bir araya getirdi ve biz ona bir arada hoşça kal diyeceğiz." dedi. Nelson Mandela'nın sağlık durumu hastaneden taburcu edilmesinden bu yana ciddiyetini koruyordu.

Mandela 1993 yılında Nobel Barış Ödülü almış ve 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı seçilmişti. Mandela beş yıl cumhurbaşkanı olarak görev yapmasının ardından koltuğundan ayrılmıştı.

BBC muhabirlerinin aktardığına göre Mandela'nın naaşı Pretoria'da morga kaldırılacak, cenaze töreni de gelecek Cumartesi günü yapılacak. ABD Başkanı Barack Obama, Mandela'nın ölüm haberinin ardından yaptığı açıklamada Güney Afrikalı liderin "evrensel ahlak yayını büküp yönünü adalete çevirdiğini" söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Mandela'nın ölümü için "Dünyada büyük bir ışık söndü" dedi.

Mandela'nın uzun yıllar üyesi olduğu Afrika Ulusal Kongresi, “Güney Afrika ve dünya alçak gönüllüğün, eşitliğin, adaletin ve barışın örnek büyük bir heykelini kaybetti. Hayatı bize, açlığın ve yoksulluğun sona ermesi için gelişim ve ilerleme yolunda cesaret veriyor” mesajı verdi.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un ölüm haberi üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Nelson Mandela, adalet için bir dev ve gerçekçi insani bir ilhamdı. Dünyanın birçok kesimi, Mandela’nın insanlığın itibarı, eşitliği ve özgürlüğü için yürüttüğü mücadeleden etkilenmiştir. Hayatlarımıza, çok kişisel yollarla dokundu. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler’in değerleri ve amaçları için hiç kimse daha fazla uğraşmamıştır. Nelson Mandela, inanır, hayal kurar ve adalet ile insanlık için beraber çalışırsak dünyamız ve her birimiz için neler yapılabileceğini gösterdi.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası