Ege Postası
Geri

‘‘New York polisi, camileri terör örgütlerinin merkezi göstermeye çalıştı’’

New York Polis Departmanı’nın (NYPD) şehirde yaşayan Müslümanları fişlemesini ortaya çıkaran Associated Press (AP) haber ajansının muhabirleri Matt Apuzzo ile Adam Goldman, NYPD’nin camileri terör merkezleri olarak göstermeye çalıştığını...
‘‘New York polisi, camileri terör örgütlerinin merkezi göstermeye çalıştı’’
Haberler / Dünya
31 Ekim 2013 Perşembe 11:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
New York Polis Departmanı’nın (NYPD) şehirde yaşayan Müslümanları fişlemesini ortaya çıkaran Associated Press (AP) haber ajansının muhabirleri Matt Apuzzo ile Adam Goldman, NYPD’nin camileri terör merkezleri olarak göstermeye çalıştığını savundu.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ‘‘Düşman İçimizde’’ adlı kitaplarının tanıtımı için Fordham Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’ne bağlı ‘Ulusal Güvenlik Merkezi’nde konuşan Apuzzo ile Goldman, NYPD Direktörü Ray Kelly’in casusluk programını haklı çıkarabilmek için "camileri terör örgütlerinin merkezi olarak göstermeye çalıştığını" ifade ettiler.

NYPD’nin, 11 Eylül terör saldırılarından sonra New York’ta yaşayan Müslümanları takip etmeye başladığını belirten Apuzzo, New York polisinin camileri gözetim altına alarak buraya gelen herkesi fişlemekle kalmadığını, bu kişilerin araç plakalarının dahi kayda alındığını dile getirdi. Apuzzo, NYPD’nin gözetim programını genişleterek cami çevrelerindeki Müslüman iş yerlerini de gözetlediğini belirterek, ‘‘Buraya gelip ‘Cihad’ ya da ABD’nin Irak’ta, Afganistan’da sürdürdüğü savaşları dahi eleştirenleri fişleyerek, haklarında dosyalar oluşturuldu.’’ dedi.

Goldman ise isimlerinden dolayı ‘muhtemel terörist’ zanı altında kalmamak için isimlerini değiştiren Müslümanların yine NYPD tarafından ‘‘şüpheli’’ listelerine alındığına dikkat çekti. Goldman, ‘‘Bu program öyle genişletildi ki, Müslümanlar geldikleri ülkelere göre haritada sınıflandırıldı.’’ dedi.

2012 yılında NYPD’nin Müslümanları fişlemesi haberleri ile Pulitzer ödülü kazanan Goldman ile Apuzzo, New York polisinin takip programını federal hükümetten dahi gizli yürüttüğünü dile getirdi. NYPD’nin Müslümanlara ait kafe, iş yeri, öğrenci derneklerine sızarak bilgi topladığını belirten Apuzzo, ‘‘Bu bilgilerin raporlaştırılmasını yapan analistlerin yazdıkları öyle inanılmayacak şeylerle dolu ki! Bir insanın bir Kur’an’ı olmasında fazla bir rahatsızlık duyulmazken, raporlarda 2 Kur’an bulunduran ve okuyan kişiler hemen fişlendi. Böyle saçmalık olur mu! Kaç İncil bulundurursak evimizde acaba deli sayılırız.’’ şeklinde konuştu

Goldman ise Müslümanlara ait kafelere giden muhbirlerin burada El Cezire televizyonun kanalının açık olup olmamasına göre durumu rapor ettiğini aktarak, ‘‘Başkan George Bush’un birlik konuşmasını dahi dinleyip dinlemediklerini muhbirler gizli dosyalarına yazdı.’’ dedi.

Goldman, haberlerini araştırdıkları dönemde birçok Müslüman ile tanışdıklarını ve çok iyi insanlar olduklarını belirterek, ‘‘İçlerinde elbette kötü olanlar da vardır. İtalyanların da öyle İrlandalıların da. Aynı şekilde farklı dine sahip insanların da bazıları iyi bazıları ise kötü olabiliyor.’’ diye konuştu.

Yasaları, devlet ile halk arasında yapılan ‘‘sosyal sözleşme’’ olarak tanımlayan Apuzzo, şöyle konuştu; ‘‘Devlete ait bir kurum sözleşmenin dışına çıkarak hareket ederse neleri kaybedebileceğimizi öngöremeyiz. Bakın NYPD bu sözleşmenin dışına çıkarak yaptığı usulsüzlüğü sadece halktan değil Beyaz Saray’dan bile sakladı. Toplumda güven duygusunu sarstı.’’

Bir katılımcının devletin ve ülkenin güvenliği söz konusu olduğunda bu tür takiplerin normal olup olmadığı sorusuna Goldman, ‘‘Biz gazeteciyiz. Bizim görevimiz devletin terör politikaları için neyin uygun olup olmadığını düşünmek değil. Bunun için devletten maaş alan savcılar, polisler var. Bizim görevimiz gizli saklı yürütülen ve yasa dışı uygulamaları ortaya çıkarmak sorumluları ifşa etmektir.’’ şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası