Ege Postası
Geri

Nikel madeni çıkaracak dev kazan, köylüler tarafından çiçekle karşılandı

Petkim Aliağa Limanı'ndan 62 gün önce yola çıkan ve çevreci eylemciler tarafından 'Cehennem Kazanı' olarak adlandırılan 580 ton ağırlığındaki Otoklav, Manisa'nın Gördes ilçesine ulaştı. Zorlu Grubu'na ait Meta Madencilik tarafından...
Nikel madeni çıkaracak dev kazan, köylüler tarafından çiçekle karşılandı
Haberler / Güncel
25 Haziran 2013 Salı 15:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Petkim Aliağa Limanı'ndan 62 gün önce yola çıkan ve çevreci eylemciler tarafından 'Cehennem Kazanı' olarak adlandırılan 580 ton ağırlığındaki Otoklav, Manisa'nın Gördes ilçesine ulaştı. Zorlu Grubu'na ait Meta Madencilik tarafından Gördes ilçesi Fundacık köyü mevkiindeki Nikel Kobalt Konsantre Tesisi'ne gelen Otoklav'ı köylüler çiçeklerle karşıladı.

Geldiği güzergahta çevreciler tarafından defalarca eylem yapılarak durdurulan kazanı karşılamaya Gördes, Fundacık ve çevre köylerden yüzlerce kişi geldi. Otoklav, Dünya’da, uluslararası madencilik ve nikel yatırımlarında 'çevreci dev kazan' olarak biliniyor. Yatırım sürecinde olan tesiste ilk etapta 210'u Gördes ilçesinden olmak üzere toplam 700 kişi istihdam edildi. Kazanın tesislere gelişinde Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, Meta Madencilik AŞ İcra Kurulu Üyesi Mustafa Kerpişçi'ye çiçek verdi. Tesislerin girişinde düzenlenen karşılama töreninde konuşan Başkan Akyol, ilçede ve bölgede ülkede büyük yatırımın birkaç adımının atılacağını ve tesislerin açılışının gerçekleşeceğini söyledi.

300 milyon dolarlık bir yatırımın ilçeye kazandırıldığını dile getiren Akyol, "Öncelikle bu yatırımı yapan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Bu yatırımı destekleyen herkese teşekkür ediyorum. Çevrecilere de teşekkür ediyorum. Çevrede bizim, madenler de bir eksiği varsa çevre ile ilgili eksiğini gidermek için gayret edeceğiz. Çevreyi ya da madenleri birbirine tercih etme zorunluluğumu yok. Ülke ekonomimize katma değer sağlaması için, yeraltındaki madenleri çıkarmamız lazım." dedi.

Gazetecilerin 'kazan her yerden geçerken eylem yapıldı, siz çiçekle karşılıyorsunuz şeklindeki sorusuna Başkan Akyol, "Çevrecilere duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz. Burada sadece iki ağaç meselesi değil, ülke meselesi yatıyor. İlçemizin ve ülkemizin geleceği söz konusu. Onun için biz bunu cehennem kazanı olarak düşünmüyoruz, çünkü çok farklı bir sistem olduğunu, dünyaya örnek bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Biz bu şekilde değerlendiriyoruz. Biz onların görüşlerine de saygımız var, onlar üzerlerine düşeni yaptı, biz de yapıyoruz." dedi.

Meta Madencilik A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Mustafa Kerpişci, Türkiye için endüstride devrim niteliğinde olan bu ekipman sayesinde çevreye ve alıcı ortamlara prosesten kaynaklı hiçbir zararlı atık bırakılmayacağını ve bununla birlikte tesis içinde oluşabilecek her türlü atık için en ileri teknolojilerde arıtma tesisleri kurulduğunu söyledi. Bu nedenden dolayı taşıması gerçekleşen otoklav Dünya’da, uluslararası madencilik ve nikel yatırımlarında “çevreci dev kazan” olarak bilindiğini aktaran Kerpişci, Avustralya, Kanada, Rusya, Fransa ve Brezilya gibi gelişmiş ülkelerin bu teknoloji ile nikel üretimi yaptığını bildirdi. Yatırım maliyetinin fazla olmasına rağmen nikel endüstrisinde kullanılan ve bilinen en ileri çevre ile dost teknoloji olduğunu dile getiren Kerpişci, "Zorlu Grubu iştiraki olarak, her alanda olduğu gibi madencilikte de pahalı bir teknoloji olmasına rağmen çevreye dost bir yatırım yapmaktan ve yukarıda belirttiğimiz ülkelerin arasına adımızı yazdırmaktan memnuniyet ve gurur duymaktayız." dedi.

Haziran 2011'de yatırım projesi başlayan Gördes Nikel Kobalt Konsantre Tesisi'nin Ekim 2013’de tamamlanarak devreye alma çalışmalarına başlanacak ve yıl sonunda tam kapasite üretime geçilmesi planlanıyor. Kurulacak tesisin en önemli ekipmanı Yüksek Basınç Liç işleminin yapılacağı Otoklav, yaklaşık 18 ayda Şangay-Çin’de imal edilerek 25 Nisan 2013 tarihinde Petkim Aliağa Limanına geldi. Otoklav 32,5 metre uzunluğunda 7 metre yüksekliğinde ve 580 ton ağırlığında. Petkim Aliağa Limanı'ndan yola çıkan dev kazan Self Propelled Modular Transporter (SPMT) araçları ile özel olarak taşınarak 62 gün sonra Gördes Proje sahasına karayolundan ulaştı. Otoklav Türkiye’de bugüne kadar karayollarında uzun mesafede tek parçada taşınan en ağır ve en büyük yük oldu. Bu nedenden dolayı özel ağır yük proje taşımacılığı yöntemleri uygulanmış olup, bu taşıma ile ilgili yasal izinler, Karayolları Bölge Müdürlükleri, DSİ ve ilgili Emniyet Müdürlüklerinden taşımaya başlanmadan önce firma tarafından tesis edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası