Torbalı Belediyesi tarafından yapımına karar verilen 5 yaya alt geçidinden birinin inşa edileceği PTT binası önündeki tescilli bir ağaç nedeniyle projede değişiklik yapıldı. Ağacın, 1879 yılında İspanya Kralı tarafından Sultan ikinci Abdülhamid'e hediye edilen 6 mantar meşesi fidanından biri olduğu belirtildi.
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, alt geçit projesindeki değişikliğe onay verdiğini belirterek şunları söyledi “bilindiği gibi İZBAN hattı ilçemize çok büyük değer kattı. Bununla birlikte ilçemizi ulaşım anlamımda ikiye böldü. Bu bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak, ve vatandaşımızın yaşam kalitesini artırmak amacıyla 5 farklı noktaya 5 ayrı yaya alt geçidi yapma kararı aldık. Yaya geçitlerinden ilkini geçtiğimiz yıl hizmete açmıştık. Kaymakamlık ile PTT binasının bulunduğu bölgede tescilli, aynı zamanda tarihe tanıklık etmiş ve diplomatik anlamda da bir misyonu olan mantar meşesi ağacının zarar görmemesi için altgeçit projesinde değişikliğe gittik. Torbalı’da son 4 yılda yeşil alan miktarını ikiye katladık. Bir ağacın bizim için önemi çok büyüktür” şeklinde konuştu.
MANTAR MEŞE AĞACININ TARİHE GEÇEN İLGİNÇ HİKYESİ
İspanya Kralı İkinci Alfonso 1879 yılında Osmanlı Padişahı Sultan ikinci Abdülhamid'e 6 adet mantar meşesi fidanını hediye olarak gönderir. Kimi tarihçiler bunu kral ile padişah arasında
özel bir mesaj içerdiğine vurgu yapar. Fidanlardan biri Sultan Abdülhamid Han’ın çiftliklerinin bulunduğu Torbalı’ya getirilir ve bugün PTT binasının bulunduğu bahçeye dikilir.
139 yıl önce İspanya'dan hediye gönderilen "mantar meşesi", kabuğunun hafifliği, soğuğa ve sıcağa dayanıklılığı, yanmaması gibi özellikleri nedeniyle birçok sektörde "stratejik ürün" olarak kullanılıyor. Tescilli mantar ağacından elde edilen tohumlarla 250 bin dolayında fidan üretiminin gerçekleştiği belirtildi.
Kabuğunun hafifliği, soğuğa ve sıcağa dayanıklılığı, yanmaması gibi özellikleri nedeniyle mantar meşesinin bir çok sektörde stratejik ağaç olarak kabul ediliyor.
Mantar meşesi, özellikle astronotların kıyafetlerinde, kozmik odaların ses ve ısı yalıtımında, otomotiv motorlarındaki contanın yapımında kullanılıyor. İlaç ve gemi sanayisinde, şarap şişelerinin tapalarında, köprü ayaklarında ve demiryollarında titreşim emici malzeme olarak değerlendiriliyor. Ortalama 250 yıl ömrü olan ağaçlardan, 9-10 yılda bir ağaç başına 70 kilo kabuk elde edilebiliyor.