Ege Postası
Geri

Odesa’da iki gün Türkiye rüzgarı esti

Ukrayna’nın liman ve ticaret şehri Odesa’da İdeal İnternational Eğitim Öğretim Şirketi tarafından muhtaçlar için düzenlenen kermes şehide iki gün Türkiye havası estirdi.Odesa’nın kalbi Deribasovskaya Caddesi’ndeki kermes ve sahne...
Odesa’da iki gün Türkiye rüzgarı esti
Haberler / Dünya
21 Mayıs 2013 Salı 15:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ukrayna’nın liman ve ticaret şehri Odesa’da İdeal İnternational Eğitim Öğretim Şirketi tarafından muhtaçlar için düzenlenen kermes şehide iki gün Türkiye havası estirdi.

Odesa’nın kalbi Deribasovskaya Caddesi’ndeki kermes ve sahne gösterilerine Ukraynalılar büyük ilgi gösterdi.

İdeal İnternational eğitim kurumları çalışanları ve Odesa’daki işadamlarının katkılarıyla gerçekleşen kermeste; döner, şiş kebap, çiğ köfte, hamur işleri, yayık ayranı, Türkiye’den gelen portakallardan sıkma meyve suyu, baklava ve Türk mutfağından çeşitli lezzetler ve ülkedeki hayırsever hanımların hazırladığı el işi göz nuru ürünler satıldı. Satıştan elde edilen gelirle kimsesiz yaşlılar ve yetim çocuklara yardım edileceğin bildirildi.

SONER KÖSE KERMES İÇİN ODESA’DA SAHNE ALDI

Mumlar gibi albümüyle Türk müzik piyasasında ses getiren sanatçı Soner Köse, Deribasovskaya Caddesi’nde kurulan platformda kermes için sahne aldı.

Kermese katılan Türk ve Ukraynalı gençlerle keyif dolu dakikalar geçiren Köse, Odesa’ya davet edildiği için çok mutlu olduğunu, müziğin insanları birleştiren bir araç olduğu ve bu sayede sözleri hangi dilde olursa olsun insanların müzikle kavgalarını gürültülerini bırakıp kardeşçe eğlenebildiklerini dile getirdi.

Türkiye’de il, il dolaşıp öğrenciler ve velilerinin beraber yer aldığı aktivitelerde kendi müzikleriyle eğlenip motivasyon depoladıklarını da belirten Köse, bu türden etkinliklerle insanları bir an olsun hayatın stresinden uzaklaştırdığını, kişiler arası diyalogu ve veli öğrenci ilişkisini daha da kuvvetlendirdiklerini belirtti.

"TÜRK KÜLTÜRÜNÜN BİLİNMESİ AÇISINDAN ÇOK FAYDALI"

Türkiye’nin Odesa Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Melih Demirtaş ise Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada; “Bugün burada faaliyette bulunan Karadeniz Lisemiz; hocalarıyla, öğretmenleriyle, yöneticileriyle Türk hissiyatının olduğu bir okuldur, eğitim kurumudur ve bu okulumuzun ön almasıyla bir faaliyet düzenliyorlar. Yemekler, oyalar, işlemeler, ebru sanatının sergilendiği sahneler. Bunlar burada insanlara tanıtmak açısından Türk kültürünün bilinmesi açısından çok faydalı.” diye konuştu

Kurulan platformda okul öğrencileri gün boyunca gösteri, şarkı şiirlerle şehri coşturdu.

"ODESA’DA TÜRKİYE’NİN MİSAFİRPERVERLİĞİNİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Odesa Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Svitlana Boieva, ise Cihan’a yaptığı açıklamada; “Odesa misafirperver bir şehir ve aynı zamanda Odesa’da Türkiye’nin misafirperverliğini göstermeye çalışıyoruz. Hem Odesa’ya gelen misafirler Odesa’nın güzelliğini görsün hem de Türklerin güzel açık ruhunu görsünler.” şeklinde konuştu.

Odesa’ya Türkiye’den tatil için gelen Gaziantepli Ahmet Kaya isimli bir vatandaş ise Türk müziği duyup geldiğini, yabancı bir ülkede, Türk okulları tarafından düzenlenen kermes ile karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ahmet Kaya, Gaziantep’e özel kıyma kebabını çok beğendiğini söyledi.

Malatya’nın Pütürge İlçesi’nden gelen ve Odesa’da ticaret yapan Yusuf Kanalcı ise kermeste mangal başında görev aldı. Ukraynalıların Türk kebaplarına oldukça yoğun ilgi gösterdiğini yetiştirmekte zorlandıklarını ifade eden Yusuf Kanalcı, Adana, Adıyaman ve Malatya kebaplarını Odesa’ya taşıdıklarını ifade etti.

Türk Festivali ve kermes çerçevesinde alış veriş yapanlara verilen çeklerden çekiliş yapıldı. Çekilişte talihlilere; akıllı telefonlar, fotoğraf makinesi ve Türkiye’ye gidiş geliş uçak bileti verildi. Gece gündüz iki gün devam eden kermeste Ukrayna’da üniversite okuyan Türk gençleri halay çekip Ankara havası oynayarak memleket hasreti giderdi.

Odesa’daki Karadeniz Lisesi’nin Kurucu Direktörü Lokman Karasu ise “Sabahtan akşama kadar insan seline uğradı. Türkiye’den gelen arkadaşlarımızın sahneyi süslendirmeleri, Odesa’daki yerli, Ukraynalı Rus çocuklarımızın Türkçe şarkıları ayrıca renklendirdi. Bunun yanında esnaf ağabeylerimizin öğretmenlerimizin, ODTÜ mezunu, Boğaziçi mezunu arkadaşlarımızın eline şişi mangalı alıp döner bıçağını alıp ya da kendine göre elinden ne geliyorsa o becerisini burada sergilemesi. Ayrıca insanlar nezdinde önemli bir değer olarak kaydedildi.” şeklinde konuştu.

Kermes süresince portakal sıkan Sefer Sağlık isimli vatandaş ise anne babası olmayan çocuklara, yardım ettiklerini Ukraynalılardan çok olumlu tepki aldıklarını belirtti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası