Ege Postası
Geri

Ölü dillerin efendisi Bergama'da

Ölü dillerin efendisi, bir başka deyişle kullanılmayan antik dillerin ustası Sümerolog Veysel Donbaz Bergama Kültür Merkezi (BerKM)'de bir konferans verdi. Bergamalılarla birlikte çivi yazısı kil tablet yaptı. Bergamalı parşömen ustası 86 yaşındaki İsmail Araç ile de bir araya geldi.
Ölü dillerin efendisi Bergama'da
Haberler / İzmir
19 Aralık 2017 Salı 12:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kullanılmayan antik/tarihi dillerin ustası, yazılarla insanlığı buluşturan, geçmişle gelecek arasında bilge bir köprü olarak tanınan Veysel Donbaz, Bergama Kültür Merkezi BerKM’de Sümerlerden başlayan hikâyesini ve tecrübelerini anlattı. Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe bilen ve Türkiye’nin sayılı Sümerologlarından olan Donbaz, bugüne kadar çivi yazısıyla yazılmış 10 bine yakın kil tablet okuduğunu ve 60 bin tabletin envanterini tuttuğunu belirtti.

Donbaz; “1958 – 1962 yılları arasında Sümeroloji Bölümünde tek öğrenci olarak öğrenim gördüm. Daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri Tablet Arşivine tayin oldum. 43 yıl 73.000 tableti bulunan bu arşivde çalıştım. Çok çeşitli tabletler üzerine araştırmalarım oldu. 15’i aşkın kitabım var. 200’ü aşkın ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış mesleki makalelerim bulunmakta” dedi.

Daha sonra 7’den 70’e tarih meraklısı Bergamalılarla, Bergama Tarih Araştırmaları Kütüphanesi’nde buluşan 79 yaşındaki Veysel Donbaz, burada çivi yazısı kil tablet atölyesi yaptı. Burada ki çalışmada Anadolu’nun yaşayan tek ve son karatabağı, Bergamalı parşömen ustası 86 yaşındaki İsmail Araç ile de bir araya geldi. Sümer Çivi Yazısı, Parşömen kâğıdına aktarıldı. İki farklı kültürün buluşmasında ise Bergama tarihine bir eser bırakıldı.

Yapılan etkinliğin sonunda ise Veysel Donbaz Bergamalılara ‘Bin Kral, Bin Anı’ adlı kitabını imzaladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası