Ege Postası
Geri

Orman Yangınlarına Karşı Ormanda Keçi Otlayacak

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin beklediği “Ormanlarda ve orman içinde bulunan otlak, yaylak ve kışlaklarda hayvan otlatılmasına ilişkin usul ve esaslara hakkında yönetmelik” yayımlandı. İzmir Birlik Başkanı Özer Türer, keçilerin ormanda otlamasıyla birlikte orman yangınlarında geçmiş senelere göre azalma yaşanacağını iddia etti.
Orman Yangınlarına Karşı Ormanda Keçi Otlayacak
Haberler / Güncel
7 Eylül 2012 Cuma 13:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İZMİR-Keçi dostu orman otlatma yönetmeliği yayımlandı. Keçilerin ormanda otlatmasını yasak olmaktan çıkaran torba yasasının ardından beklenen yönetmelik yayınlandı. Keçilerin orman yasağına karşı mücadele veren önemli isimlerden İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer yönetmeliği bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. Keçilerin ormanda otlatılması ile birlikte orman yangınlarında azalma olacağını iddia etti.

Son dönemde gerçekleşen büyük orman yangınlarının ardında keçilerin orman alanından uzaklaştırılması olduğunu söyleyen Birlik Bakanı Özer Türer yönetmelikle ilgili: “Yangına hassas orman alanlarında yangın riskini en aza indirmak için birinci derece yanıcı madde olan ot, çalı, çırpının en iyi azaltılma yöntemi orman alanlarını keçi ve koyun otlatmasına açmaktır” dedi.

Hangi alanlarda otlatma yapılıp yapılmayacağının yönetmeliğin ardından yapılacak planlama ile belirleneceğini belirten Başkan Türer: “Yeni filiz alanlarda otlatılma yapılmasına bizlerde karşıyız. Bugün ormanların en büyük savunucuları çobanlardır. Her çoban ormanın gönüllü bekçisidir. Yönetmeliğe göre devlet ormanı bulunan köylerin halkı ile orman sınırları dışında yaşayıp eskiden beri hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilere otlatma izni verilecek. Devlet ormanlarında beslenme özellikleri dikkate alınarak koyun ve keçi gibi besi hayvanları için otlatma izin alınmak kaydıyla yapılabilecek. İlk olarak orman müdürlükleri ve şeflikleri tarafından otlatma planlaması yapılacak. Otlatma alanları ve otlatma zamanı belirlenecek” dedi.

Geçiş Yolu Verilecek Otlatma yönetmeliği ile yeni orman ekim alanlarında meraya ulaşma sorunu da çözülecek. Yeni ekim alanlarında hayvan sahiplerilnin otlak, kışlak,yaylak ve sulaklara ulaşması için geçiş koridorları bırakılacak.

Hayvan Sahipleri Müracat Edecek Türkiye’deki orman sınırları içinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 40 bine yakın koyun keçi yetiştiricisine seslenen İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer orman sınırları içinde otlatma yapmak ya da geçiş koridorundan yararlanmak için orman şefliğine dilekçe ile başvuru yapılması gerektiğini hatırlattı.

Türer: “Orman içinde otlatma ya da geçiş izni için orman işletme şefliğine dilekçe ile müracaat edilerek izin alınması gerekiyor. Devlet ormanları dahilindeki orman içi otlaklara işletme müdürlüğü sınırları dışında toplu olarak veya sürü halinde hayvan sokulup otlatılmasına ilgili yöresel şartlar dikkate alınarak işletme müdürlükleri izin verilebilecek. Yetiştiriciler otlatma ve geçiş izni için dilekçelerinde; otlatılacak hayvanların türü, adedi, nerede ve ne kadar süre otlatılacağı ile sürü sahibi ve çobanın ismi, hangi geçiş yolundan geçmek istedikleri belirtilecek” dedi.

 

Otlatmada çoban başına en fazla 200 adet keçi veya 250 adet koyun hesap edilecek. 6 aya kadar oğlaklar bu sayıya dahil edilmeyecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası