Ege Postası
Geri

Örnekköy konutları için TMMOB’dan ilk yorum: Denetleme yetkimiz yok

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yürütülen ve geçtiğimiz günlerde, Karşıyaka Belediyesi tarafından eksik malzeme eksikliğinden mühürlenen Örnekköy Halk Konutları projesine ilişkin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, değerlendirmelerde bulundu. TMMOB’un söz konusu alanda inceleme yapmasının yasal bir dayanağı olmadığını aktaran Ulutaş, ‘’Yapı üretimi faaliyeti sürerken bizim doğrudan inceleme, denetleme yetkimiz yasal anlamda yok’’ dedi.
Örnekköy konutları için TMMOB’dan ilk yorum: Denetleme yetkimiz yok
Haberler / İzmir
13 Haziran 2023 Salı 13:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapımını İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi aracılığıyla Örnekköy'de sürdürdüğü toplu konut projesinin eksik demir ve hatalı beton kullanımı nedeniyle Karşıyaka Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde mühürlenmişti.

Durumun kamuoyuna yansımasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tepki oklarını üzerine çekmişti.

Dün gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısı birinci oturumunda AK Parti Grupbaşkanvekili konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesine “ Buna demir hırsızlığı” diyerek tepki göstermişti. CHP Grupbaşkanvekili Murat Aydın ise ‘Sürekli kontrol edilsin’ diyorsunuz, sürekli kontrol ettiğimiz için zaten eksikliği buluyoruz. İzBB’ye ‘çaldınız’ demek sizi küçültür bizi değil. İzBB bu yaptığı tespiti o kadar ince ayrıntılı yapıyor ki, bir sütundaki bir kolondaki aykırılığı bile tespit edip başında duruyor’’ diye cevap vermişti.

Bugün Örnekköy Halk Konutları için Çevre Şehircilik ve, İklim Değişikliği Bakanlığı’nda 954 konutta inceleme başlatacağını duyurmuştu.

Öte yandan konuya ilişkin konuştuğumuz TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, TMMOB’un  sahada inceleme yapma yetkisinin olmadığını söyledi.

‘’YAPI ÜZERİNDE DE BİR MÜDAHALE VAR’’

Örnekköy Halk Konutlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulutaş, ‘’Bu inşaata bir imalat hatası eksikliği var.  Bunu da kontrol teşkilatı tespit etmiş ve yapıyı durdurmuş aslında yapılması gerekeni tespit ederek yapmış. Olması gerektiği şeklinde. Büyük bir ihtimalle imalat yenilenecek. Herhalde müteahhite de bildirimi yapılmıştır, yapıyı da mühürlemişler. Dolaysıyla ortadaki bir hata eksik malzeme kullanımı tespit edilmiş durumda. Bu uygulamaların artık olmaması gerektiğini düşünüyorum. Projesininsin doğru okunması ve doğru uygulanması çok önemli. O yüzden biz mühendisler, yetkin mühendisliği savunurken aynı zamanda orada görev alan tüm aktörlerin de alanında uzman yetkin kişiler olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çok önemli bir üretim faaliyeti. İnsan yaşamını, mühendisleri, orada çalışan işçileri düşünüyoruz. Orada çalışanların kalifiye eleman olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kadar deprem yaşayan bir ülkede yaşamamıza baktığımızda olmazsa olmaz zaten. Bu yapı üzerinde söylemiyorum genel anlamda yıllardır üzerinde konuşup hala da bunu sağlayamıyor olmak bizim açımızdan olumsuz bir durum. Ama bu konu yapı üzerinde de bir müdahale var mı? Var. Burada çalışmış gözüküyor. Orada müdahale edilmiş. Bu kısmi iyi ama burada önce yapılan yapılara dair bir şüphe var. Ama bu konuya ilişkin de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıyı inceleme kararı almış. Bu tetkikle yapılabilir. Onun sonucuna göre de yapılar değerlendirilir diye düşünüyorum’’ dedi.

‘’ÜRETİM FAALİYETİ YAPMA YEKİMİZ YOK’’

Konuya ilişkin TMMOB’un inceleme yetkisi olmadığını belirten Ulutaş, ‘’Yapı üretimi faaliyeti sürerken bizim doğrudan inceleme, denetleme yetkimiz yasal anlamda yok.

Doğrudan böyle bir incelmeyi başlatmak, o üretim faaliyetini izlemek ve denetleme görevimiz, yetkimiz yok. Yasalarda tanımlılığı yok. Konu üzerinde biz ne yapabiliriz, herhangi bir konuda anlaşmazlık söz konusu olduğunda talep halinde,  biz o zaman konusunda uzaman inşaat mühendislerini  görevlendiririz. Ama bir olay olacak, o olayın incelenmesi tarzında bir hizmet veriyoruz. Ama sahaya girip denetim, üretim faaliyeti yapma yekimiz yok’’ ifadelerini kullandı.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası