Ege Postası
Geri

Oteldeki yangın dehşetinde çarpıcı detay

İzmir’de bir otelde dün prizdeki şarj aletinin patlaması sonucu çıktığı tahmin edilen yangında pencereye çıkan iki yabancı uyruklu kadından biri otomobilin üzerine atlayarak kurtulmaya çalıştı. Diğeri alevlerin sardığı kattan yan binaya geçerken düştü. Yaşanan büyük yangının denetimsizlik sonucu olduğu, alevlerin hızla yayılmasına neden olan dış kaplamada kullanılan plastik uygulamanın yasak olduğu belirtildi. Oteldeki yangında çarpıcı detay
Oteldeki yangın dehşetinde çarpıcı detay
Haberler / Güncel
8 Mart 2018 Perşembe 11:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir'in Basmane semtindeki otelde, cep telefonu bataryasının patlayıp, perdeyi tutuşturmasıyla çıktığı belirtilen yangınla ilgili binadaki hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 2 milyon TL hasarın oluştuğu tahmin edilen yangından sonra başlatılan soruşturmada, otelin yangın merdivenlerinin bulunduğu belirtilirken, otel sahibi binanın dış kaplama malzemesi konusunda kusurlarının olmadığını iddia etti. Ancak dış yüzeyde kullanılan maddenin kullanımının Türkiye'de yasak olduğu belirtildi. 

Mehmet Zeki Işık'a ait, ilk 3 katı tadilatta olan Alican Hotel'de dün sabah saatlerinde, ilk belirlemeye göre, 5'inci kattaki odada kalan müşterilerden Özer Sipahi'nin, şarjda bulunan cep telefonunun bataryasının patlayarak perdeyi tutuşturmasıyla yangın çıktı. Otelden çıkan alevleri görenler, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. 

Bu sırada otelde kalan ve bir eğlence mekanında çalışan Belarus uyruklu İnna Vladimnova (25) ve Kazakistanlı Jurushbek Kuzu (33), 6'ncı katın balkonuna çıkarak alevlerden kurtulmak istedi. Bir süre yan yana oturan kadınlar, korku içinde kurtarılmayı bekledi. Bu sırada kadınlardan biri yan binaya geçmek isterken, ayağı boşluğa gelince aşağıda bulunan otomobilin üzerine düştü. Alevler ve dumanların yaklaşmasıyla panikleyen diğer kadın da kendisini aşağıya bıraktı. Elektrik teline takılan ikinci kadın, düşüşünün yavaşlaması sayesinde hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye aracı ve ambulans sevk edildi. Yaralı kadınlar, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Dumandan etkilenen Mediha Küçükselbes ile Cihan Fidan (35) da hastaneye kaldırıldı. Oteldeki diğer müşteriler tahliye edilirken, itfaiye ekipleri yangını söndürdü. Hastanelerde tedavileri tamamlanan Mediha Küçükselbes, Cihan Fidan ve Belaruslu İnna Vladimnova bugün taburcu edilirken, Kazakistanlı Jurushbek Kuzu'nun yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü belirtildi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Öte yandan yangında büyük hasar gören oteldeki hasar tespit çalışmalarının başladığı ifade edildi. Yaklaşık 2 milyon TL'lik hasar oluştuğu tahmin edilen bina, yangından sonra itfaiye ekipleri tarafından detaylı olarak incelendi. Yangınla ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, raporun önümüzdeki günlerde tamamlanacağı bildirildi. Olayın yaşandığı otelin yangın merdiveninin bulunduğu ancak yoğun duman nedeniyle müşterilerin merdiveni kullanamadığı ortaya çıktı. Yangın merdivenine açılan kapıların kilitli olmadığı da incelemede belirlendi. Otelin plastik dış kaplaması nedeniyle yangın kısa sürede tüm binayı sararken, otel sahibi ise dış kaplama konusunda bir kusurlarının bulunmadığını öne sürdü.

CEPHE KAPLAMASI KAÇAK ÇIKTI

İzmir'in Basmane semtindeki Alican Hotel'de dün sabah çıkan yangınla ilgili önemli detay ortaya çıktı. 6 katlı otelin dış cephe kaplaması ve son katının kaçak olduğu, tespit edildi. Konak Belediyesi tarafından 8 Ocak 2015'te yapılan denetimde, otelde ruhsata aykırı olarak binanın çatı katındaki terasların kapatılarak kat haline getirildiği ve dış cephe kaplaması yapıldığı belirlendi. Encümenin, 19 Şubat 2015'te ruhsata aykırı bölümü için yıkım kararı verdiği binanın sahibi hakkında da suç duyurusunda bulunulduğu tespit edildi. İzmir 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, otel sahibine 6 bin lira para cezası verildiği, davalının karara itirazı sonrası dosyanın Bölge İdare Mahkemesi'nde görülmeye devam ettiği öğrenildi.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği de otelde inceleme yapıldığını, elde edilen veriler incelendiğinde dış cephe kaplamasının yönetmeliğe uygun olmadığının belirlendiğini açıkladı.

POLİS İFADELERİNİ ALDI

Bu arada, yangının çıktığı 506 numaralı odada konaklayan S.S.  ile yan odada kalan ve olay sırasında bulunduğu katın penceresinden atlayarak yaralanan Belarus uyruklu Inna Vladimnova'nın ifadelerine başvuruldu. S.S., polise verdiği ifadesinde, cep telefonu bataryasının patlamasıyla çarşafın tutuştuğunu, buradan perdelere sıçrayan alevlerin odadaki eşyalara ulaştığını, dış kaplamada kullanılan plastiğin alevlerin yayılmasını hızlandırdığını söyledi. Inna Vladimnova ise ifadesinde, Türkiye'de turist olarak bulunduğunu belirterek, otelin yakınındaki bir eğlence merkezinde çalıştığı iddiasını kabul etmedi.

Otelde kalan yabancı uyruklu iki kadının Türkiye'de çalışma izinlerinin bulunmadığı, konuya yönelik yürütülen soruşturmada çalıştıklarının tespit edilmesi durumunda sınır dışı edilecekleri ifade edildi.

'DIŞ CEPHE KAPLAMASI UYGUN DEĞİL'

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden de yangınla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, otelin 'siding' olarak bilinen dış cephe kaplama malzemesinin yangının başlamasının ardından hızla tutuştuğu, alevlerin bastırılmasını zorlaştırdığını vurgulanarak, dış kaplamanın Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartlara uygun malzeme ile yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Geçen haziran ayında İngiltere'nin Manchester kentindeki 27 katlı bir binada meydana gelen ve 80'den fazla kişinin ölümüne neden yangın da binanın dış cephesinin kolayca tutuşabilir plastik türevi malzeme ile kaplanmasından kaynaklanmış, 15 dakika içinde bütün binayı saran yangın sonrasında dış cephe malzemelerinin güvenilirliği ve denetimi uzun süre tartışılmıştı. Denetimsizliğin önünün yapılan yasal düzenlemeler ile açıldığı ülkemizde, benzer büyüklükte faciaların yaşanması maalesef sürpriz olmayacaktır."

Odanın İzmir şubesi ayrıca, yangınla birlikte kamusal denetimin öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade etti.

'CEPHEDE KULLANILAN YANICI KÖPÜK YASAK'

Habertürk'te yer alan habere göre, yaşanan büyük yangının denetimsizlik sonucu olduğunu söyleyen İZODER Başkanı Ertuğrul Şen, "Dış kaplamada kullanılan plastik uygulaması, katiyen yasak ve bizim asla istemediğimiz bir uygulama. Görüntülere baktığımızda metal konstrüksiyon üzerine püskürtme sıvayla yanıcı köpük görüyoruz. Bu uygulama ülkemizde yasaktır" dedi. Şen, İZODER'in teknik elemanlarının olay yerini inceledikten sonra gerekli raporu yayınlayacaklarını kaydetti. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası