CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, tüm bu tartışmaları ve gerilimi bitirecek kanun teklifini ve gerekçesini TBMM Başkanlığı’na sundu. Geçtiğimiz günlerde basın toplantısında AKP Büyükşehir Başkan adayı Binali Yıldırım’a “Gelin İl Özel İdaresi mallarının belediyelere devri için kanun çıkaralım” çağrısında bulunan Moroğlu, sözünü ettiği kanun teklifini vermiş oldu. “Tüm İzmir milletvekillerinin desteğiyle bu teklifi kanunlaştıralım” diyen Moroğlu’nun çağrısına yanıt, aynı zamanda bir “samimiyet testi” .
İçişleri ve Plan Bütçe Komisyonlarında görüşülecek teklif TBMM gündemine görüşülüp yasalaşırsa, Özel İdare malları, bulunduğu yerin ilçe belediyelerine ya da Büyükşehir Belediyelerine devredilecek. Trabzon’da Başbakan Erdoğan’ın “ağzından çıkan söz"le belediyeye devredilmesine yettiği İl Özel İdaresi malları konusunda; yasaya dayanan ve tüm ülkeyi kapsayacak adil bir devir sürecin kapısı aralanacak.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, yerel seçimler ardından tüzel kişiliği sona erecek İl Özel İdareleri mallarının devrini düzenleyen; “6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Geçici 1’nci maddesinin (5) fıkrasının değiştirilmesine dair Kanun teklifi ve gerekçesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.
Milletvekili Moroğlu, teklif gerekçesinde; yapılan düzenleme ile büyükşehir belediyelerinin büyük bir sıkıntıya girdiğini belirterek, “Çünkü tüzel kişilikleri ortadan kaldırılan il özel idarelerinin taşınır –taşınmaz mallarının devri komisyon kararına bağlanırken, büyükşehirlerin hizmet yükümlülükleri daha da artmıştır. Bu yükümlülükler, büyükşehir belediyelerine bırakılırken il özel idarelerine ait olan malların büyükşehirlere bırakılmaması bir adaletsizliği ortaya çıkarmaktadır. Ortaya çıkan adaletsizliğin giderilmesi ve büyükşehirlerdeki hizmetlerin aksamaması için kanunda bu değişikliğin yapılması gerekmektedir” ifadesini kullandı.
İşte o teklif:
6360 SAYILI ON DÖRT İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ YEDİ İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNUN GEÇİCİ 1’NCİ MADDESİNİN (5) FIKRASININ DEĞİŞTİRİLMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1-6360 sayılı Kanunun Geçici 1’nci maddesinin (5)’nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“5) Bu Kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, bağlı bulundukları Büyükşehir Belediyesine devredilir. İl özel idarelerinin hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesine karar verilir. Devir işlemi, yapılacak ilk mahalli idareler genel seçimi tarihinde uygulamaya konulur. Maliye Hazinesine devredilen taşınmazlar Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla kullanmakta olan kurumlara tahsis edilmiş sayılır. Hazinenin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca, bu Kanunun 1’inci maddesiyle tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerine, belediyelere ve köy tüzel kişiliklerine tahsis edilmiş olanlar; kuruluş kanunlarıyla kendilerine verilen kamusal nitelikteki görevleri yerine getirmeleri amacıyla ve komisyon kararıyla; ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşlarına, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir belediyelerinin bağlı kuruluşlarına ve ilçe belediyelerine tahsis edilmiş sayılır.”