Özel güvenlikçiler, sağlık çalışanlarının çadır kurmasına izin vermedi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin önünde çadır kurmak isteyen sağlık çalışanlarına özel güvenlik ekipleri müdahale etti. Güvenlik görevlileri, kurulan çadırı parçalayarak yerinden söktü. Doktorlar ve sağlık çalışanları,...
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin önünde çadır kurmak isteyen sağlık çalışanlarına özel güvenlik ekipleri müdahale etti. Güvenlik görevlileri, kurulan çadırı parçalayarak yerinden söktü.
Doktorlar ve sağlık çalışanları, yaşadıkları şiddet olaylarının her geçen gün daha da artmasını protesto etmek için, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıldönümünde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde eylem yaptı.
Türk Tabipler Birliği ve diğer meslek örgütlerinin katılımı ile sağlık kuruluşlarında, acil servis, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti verilmedi. Kocaeli Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası sabah saatlerinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önüne çadır kurmak istedi. Ancak kurulan çadır KOÜ özel güvenlik görevlileri tarafından parçalanarak yerinden söküldü. Bu olay sonrası güvenlik görevlileri ile sağlık çalışanları arasından kısa süreli bir arbede yaşandı. Eyleme Pakmaya'da grevde olan Tek Gıda İş Sendikası üyeleri de destek verdi.
"DESTEK İÇİN HASTANEYE GELMEYİN"
KOÜ sağlık çalışanlarının destek verdiği eylem bir saat sürdü. Katılımın yoğun olduğu eylemde sendika yöneticilerinin yaptığı konuşmalar sırasında polis ekipleri de geniş güvenlik önlemi aldı. KOÜ Tıp Fakültesi önündeki eyleme Tabip Odası Başkanı Kemal Keşmer, SES Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata, Dev Sağlık İş Sendikası İl Temsilcisi Talat Tunç ve çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütünün yöneticileri de destek verdi. Eylemde doktorlar "Lütfen destek için hastanelere gelmeyin." çağrısında bulundu.
Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Burhan Çağlar Usta, sağlık çalışanları adına basın açıklamasında bulundu. Usta "Tam bir yıl oluyor. Dr. Ersin Arslan Gaziantep`de bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında dayak yemeğe devam ediyorlar. Ortada sağlık çalışanları ve hastaları, hasta yakınlarını karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var.” dedi.
" SAĞLIKÇI HER İŞİ YAPAMAZ"
Sağlık Bakanı'nın değiştiğini hatırlatan Usta, “Sağlık sisteminde düzelme denilecek hiçbir adım atılmadığı gibi öyle bir adımın atılma niyeti de yok. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren performans uygulaması var. Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var. Birlik hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında 'sağlıkçı her işi yapabilir mantığı' ile çalıştırılma var.” ifadelerini kullandı.
"BUGÜN HİZMET ETMEYECEĞİZ"
Usta, bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını belirterek, şunları kaydetti: "Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var. Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şartlarda iyi hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, teknisyenlik yapamıyoruz. Nitelikli sağlık hizmeti veremiyoruz. Eğitimimiz sürecinden başlayarak çok çalıştığımız, zor şartlarda hizmet vermeye gayret ettiğimiz hastalarımızdan, hasta yakınlarından şiddet görmeyi kabul edemiyoruz. 17 Nisan, bugün öldürülen meslektaşımız Dr. Ersin Arslan'ı anıp Türkiye'de sağlık alanındaki şiddeti, nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacağımızdan dolayı acil hastalar, kanser hastaları, diyaliz hastaları ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunamayacağız."