Ege Postası
Geri

Özgörkey Otel'e onay

Özgörkey Şirketler Grubu’nun, İzmir’in en merkezi yerlerinden biri olan Çankaya Gaziosmanpaşa Bulvarı ve Necati Bey Bulvarı üzerindeki arazisine otel yapımına olanak sağlayan imar plan değişikliği Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından değişiklikle uygun bulundu. İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayına gönderilen plan süreci tamamlanınca projenin yapımına başlanabilecek.
Özgörkey Otel'e onay
Haberler / İzmir
12 Mart 2014 Çarşamba 11:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Özgörkey Şirketler Grubu’nun Hilton Oteli karşısında, Saint Policarp Kilisesi yanındaki arazisine otel yapımına olanak sağlayan imar planı Konak Belediye Meclisi tarafından geçen ocak ayında oyçokluğuyla onayladı. Büyükşehir Belediyesi Meclisi ise yaptığı inceleme sonucu plana sekiz kat zemin üstünde 30.80 metre yükseklikte olacak binayla ilgili olarak plan notlarına otopark ve depoların yeraltında olacağı şeklinde ekleme yaptı. Bu değişiklikle planı onayladı. Plan, İzmir 1 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na gönderildi. Kurul’dan itiraz gelmemesi durumunda planla ilgili onay süreci tamamlanacak. Özgörkey Grubu’nun projesi için ruhsat süreci başlayacak.

ALTI YIL ÖNCE YIKILDI

Planlama ve yeni proje süreci, yıllarca atıl duran Özgörköyler’e ait 4 katlı metruk binanın çatısının, Eylül 2008 tarihinde yağışlar nedeniyle kısmen çöktükten sonra, Konak Belediyesi’nin tehlike yarattığı kararının ardından başladı. Konak Belediye Meclisi, arazi üzerine 26 katlı gökdelen yapımına olanak veren imar planı için onay verdi. İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ise arazinin yanında yeralan tescilli tarihi Saint Policarp Kilisesi yönünden çekme mesafelerinin yetersiz olduğunu tespit etti. Projede değişiklik istedi. Kurul’un talepleri doğrultusunda değiştirilen planda toplam inşaat alanı 9 bin 372 metrekare, yükseklik 79.30 metre olarak belirlendi. Tescilli Saint Polycarp Kilisesi’nden 35 metre çekilerek kapalı mekanlar oluşturması, yapı yaklaşma sınırı ile imar hattı arasında tescilli kilise yapısının saçak kotu yüksekliğinde arkad yapılması koşulu getirildi. Ayrıca, zemin altı otopark alanında parsel yüzölçümünün tamamının kullanılması kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nin 3. kısmında yer alan Arazi ve Arsa Düzenleme İşleri ve Yapılarla ilgili Hükümler Bölümü Parsel Alanları Büyüklüğü bendinde yeralan “Parsel alanı yüksek yapı tarifine giren yerlerde 3 bin metrekareden az olamaz” hükmüne dayanarak planı reddetti.

ÖNCE REDDEDİLDİ
Özgörkeyler ilk reddin ardından üç kat yeraltında, 8 kat zemin üstünde (30.80 metre) yeni imar planı önerisiyle başvuru yaptı. Kullanım alanı 9 bin 372 metrekare olarak aynı kaldı. Konak Belediye Meclisi AK Parti’nin karşı oyuna karşın talebi yine kabul etti. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi plan değişikliğini 24.80 olan çevrede emsal olacağı başta olmak üzere İmar Planı Yönetmeliği’ndeki bazı maddelere dayanarak farklı gerekçelerle reddetti. Özgörköy Grubu, Büyükşehir Belediyesi’nde plan veto edilince çareyi Ankara’da gördü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 30.80 metre yükseklik talebini içeren plan değişikliği için başvuru yaptı. Bakanlık’ta plan tadilatı hakkında ilgili kuruluların görüşlerini sordu. Büyükşehir Belediyesi daha önceki ret kararı nedeniyle yine olumsuz görüş verdi. İzmir 1 No’lu Kültür Varlıkların Koruma Kurulu ise talebe olumlu görüş verdi.

Bu aşamanın ardından İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Plan Yönetmeliği yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği uygulanmaya başlandı. Bu yönetmelikte 30.80 yüksekliği engel bir madde bulunmadığı için Özgörköy’ler son imar planını yeniden Konak Belediyesi onayına gönderdi. Onaylanan plan Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ise değiştirilerek geçti (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası