Ege Postası
Geri

Özgür Özel’den ‘el öpme’ tepkisi: ‘Asla kabul etmiyoruz’

CHP lideri Özgür Özel, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Özel, Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş'in Gezi Davası tutuklusu Osman Kavala'yı ziyaret edeceğini açıklamasına ilişkin, "Bakalım Tuğrul Bey'e MHP ne diyecek? Gezi Davası'nı inadına sürdürmek, bu insanları inadına içeride tutmak, Tuğrul Bey'in dediği gibi ne milliyetçiliğe sığar, ne vatanseverliğe sığar" dedi.
Özgür Özel’den ‘el öpme’ tepkisi: ‘Asla kabul etmiyoruz’
Haberler / Politika
16 Temmuz 2024 Salı 14:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"15 Temmuz'da halkın iradesine kastedenler, demokrasiye vurdular ve geri püskürtüldüler. CHP hiç şüphesiz anılan terör örgütüyle, anılan cemaatle tarihsel husumeti olan bir yapıdır. Yıllarca biz bunlarla mücadele ettik, tehlikelere dikkat çektik. Bu meclisin tutanakları, başta rahmetli Kamer Genç olmak üzere, yapılan yanlışlara işaret eden uyarı konuşmasıyla mevcuttur. Karşılığında duyduklarımız, bugün hatırlatmanın ne bie ne de başkasına faydası olmayan ama o çarpık yapıyı sahiplenen, o hain yapıyı sahiplenen ifadelerle doludur. Bugün geldiğimiz noktada, 15 Temmuz'da yapıla darbe girişiminde, ki bütün darbeler doğası gereği iktidara yapılır, bütün ülkenin, bütün dünyanın dönüp muhalefete baktığını ve ana muhalefetin gözünün içine baktığını hatırlatmak isterim.

O gece 16 arkadaşımızla genel merkezde toplandık ve "Bugün Meclis kapalı, açılmasını talep edelim. Gidelim sahip çıkalım" dedik. Biz Meclis'in açılmasını teklif edenler, Sayın İsmail Kahraman da Meclis'i açan olarak burada buluştuk. Hep birlikte Meclis'e giren, darbeye direnen, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, çok geç ve güç olarak İstanbul'a indiğinde ona ulaştığımızda da onun tavrıyla darbeye karşı en net tavrı gösteren grup bizdik. Bülent Tezcan, 'Vakit demokrasiye sahip çıkma vaktidir, tankların üzerine çıkma vaktidir' dedi CNN'in canlı yayınına bağlanarak. Levent Gök, Tekin Bingöl darbeye direnme çağrısı yaptılar.

O gün orada bulunan tüm milletvekillerimiz ve illerindeki tüm milletvekillerimiz demokrasiye, Meclis'e, halk iradesine sahip çıktı. Çünkü biliriz ki, bu ülkede biri tek adam olacaktıysa, bütün yetkileri kullanacaktıysa, onu hak edebilecek, mazur görülebilecek tek kişi vardı, 7 ülkenin istilasındaki Anadolu'yu önce kurtuluşa ikna eden, sonra kendisi ölümü göze alıp kurtaran, sonra bu ülkeyi yeniden kuran Mustafa Kemal'e sordular, 'padişahlık mı, Yıldız Sarayı'ndan devam mı, yoksa krallığı mı ilan edeceksiniz ya da ABD tipi başkanlığı mı benimseyeceksiniz?'

O, kurtuluştan önce kurduğu meclise, 23 Nisan 1920'ye atıfta bulundu ve bu ülkeye tek adam rejimini değil, bugün bütün aksaklıklarına rağmen sahip çıkmaya çalıştığımız demokrasiyi, halkın iradesini getirdi. Atatürk'ün tenezzül etmediği hiçbir şeye bu ülkede hiç kimse tenezzül edemezdi. Bunu yapan Fethullah Gülen de olsa fark etmez, tek adam olmak isteyen kim olursa olsun fark etmez; karşısındayız, demokrasinin arkasındayız. 

Zaman zaman diyorlar ki; 'CHP artık güçlendirilmiş parlamenter sistem demiyor mu?' Açık söylüyorum, her konuda bu ülkeyi nasıl yöneteceğimizi, işçiler, emekçiler, gazeteciler, basın özgürlüğü için, en üst düzeylerde demokratik standartlarda hak arama mücadelelerine destek vermek için, tarım, milli eğitim, dış politika, savunma sanayii için bu partinin önerileri vardır, bu ülkeyi nasıl yöneteceğini hem kademe kademe önümüzdeki seçime doğru tüm şeffaflığıyla vurgulayacaktır. Bu ülkenin yönetim sistemi için de CHP'nin vazgeçmediği tercihi, güçlü bir parlamentodur, parlamaenter sistemdir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. 

15 Temmuz'da hiç asılmayan binalara Atatürk resimleri asanlar, hata yaptık, sadakata baktık liyakata değil diyenlerin, şimdi aynı hataları tekrar ettiklerini görüyoruz. O yüzden, iyi yetişmiş, liyakatlı kadroların ve kesinlikle cemaatlere, partilere, kişilere değil, devlete olan sadakatin öneminin altını çiziyorum.

ÖZEL HAREKAT BAŞKANI'NIN BAHÇELİ'NİN ELİNİ ÖPMESİ

Dün gördüğüm bir şaşkına da şunu söylüyorum ki; sen devletin polisi olmayı yanlış anlamışsın, yanlış  devletin eline sarılmışsın. Bir siyasiye saygı gösterilmesi eyvallah. O siyasinin bunu nasıl karşıladığı, neye ne kadar izin verdiği kendi tercihidir. Ama bu devletten maaş alan, bu milletin tamamı için görev yapması gereken, üzerinde üniformasıyla, yetkisiyle olan birilerinin bu ülkede siyasetin bir kısmının, küçük bir kısmının temsiline eğilmesini, el etek öpmesini asla kabul etmiyoruz, nokta.

Ben, bir devlet memurunun, bir siyasi liderin eline sarılmasında, muhatap hangimiz olursa olsun o devlet memuruna üstlendiği vazifenin gereğini hatırlatmayı doğru bulurum. Onun dışındaki her türlü yaklaşım, çok kutsadığınız ve esasen saygıda ve bağlılıkta bizden çok geride olduğunuz, bu devletin dibine dinamit koymaktır. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Polis hepimizin polisidir, asker hepimizin askerdir. Türkiye Cumhuriyeti hepimizindir. Kimsenin tapulu malı değildir. 

İzmir'de iki kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza ilk dakikada şu talimatı verdik; savcılarla tam bir işbirliği içinde sorumluların saptanması, cezaların çekilmesi için üstümüze düşen ne varsa kati bir tutum içinde olacağız. Bu özgüvenle, bu inançla, bu yaklaşımla meseleyi takip ediyoruz. Bu konuda kusuru olan kim varsa cezalandırılacak. Adalet arayışının önünde engel olanlardan değil, ailelerin yanında adaleti arayanlardan olacağız. CHP Genel Başkanı olarak hepinizin önünde söz veriyorum.

Bu konuda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için teklif vereceğiz. Bir kaza olunca, aman ucu bize dokunacaksa diye her şeye hayır diyenlere, AKP ve MHP'ye sesleniyorum. Belki ucu bize dokunacak. Kaldırın elleri, engelleyelim ölümleri. Kurun şu komisyonu. 

Ölümlü iş kazalarında dünya birincisiyiz. Gerimizde ne Eritre var, ne Fas, ne Mozambik. Birinciyiz. İş kazasından ölümde de Malezya'dan sonra ikinciyiz. Dünyanın hiçbir ülkesinde hayat bu kadar ucuz, ölüm bu kadar kolay değil. yazın serinlemek için, kışın ısınmak için ölmüyor kimse. Trafikte, sokakta, kaldırımda, balkonda ölüm kol geziyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde soba gazından insanlar zehirlenerek ölmüyorlar. Yılda 800 kişinin boğularak öldüğü başka ülke yok. Şofbenden sızan gazdan ya da sahte alkolden yılda 500 kişinin öldüğü ülkede bu durumu izah etmek mümkün değil. Dünyanın hiçbir ülkesinde minibüste viyadükte insanlar boğulmuyor. Hayatın bu kadar ucuz olduğu, ölümün bu kadar kolay olduğu bir başka ülke yok.

Çevre ve Şehircilik Bakanı bumerang gibi. Millet atıyor, o geri geliyor. Çıktı ve inanılmaz açıklamada bulundu. Erdoğan bir yılda 650 bin konut sözü verdi, 1,5 yılda 76 bin konut yaptılar. Şimdi çıkmış Bakan diyor ki; '2025 sonuna kadar bütün konutlar bitecek.' Kardeşim, hanginize inanacağız. Seni atayan dolma kalemin sahibi 'bir yıl sonra evler yapılacak, oyu bana verin' dedi. İnsanlar onun bu sözüne güvendi, ona yetkiyi verdi, o yetkiyle o seni atadı, sen diyorsun ki '3 yıl bitince evler bitecek.' 3 yıl diyor. Yani daha 1,5 yıl konteyner, çadır, soğuk, güneş, toz, toprak... Ve olursa. İşi bilenler de diyor ki; 'o gün de demiştik' diyorlar, 'bu iş 6-7 yıl sürer bu sistemde.' Bugün de söylüyorlar; 'bu iş daha 5 yıl sürer bu gidişle.'

"GEZİ BİZİZ KARDEŞİM, GEZİ BİZİM ONURUMUZDUR"

Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığına rağmen alt düzey mahkemelerin kafa tutması, uymaması, Yargıtay'ın onun arkasında durması, AKP içindeki bazılarının bundan rahatsızlık duyması, bazılarının arkasında durmasıyla karşı karşıyayız. Gezi davasında 5 kardeşimiz içeride. Hepimizin yerine yatıyorlar. Utanmadan, çekinmeden söylüyorum; Gezi biziz kardeşim, hepimiz Gezi'deydik, Gezi bizim onurumuzdur. 

"BİRİLERİ MİLLETE, MECLİS'E DİRENİYOR"

İki kere beraat etmiş insanları üçüncü kez yargılayıp, mahkeme kararlarına rağmen içeride tutuyorlar. Bunlardan biri Can Atalay. 14 Mayıs'ta Hatay milletvekili seçildi. Millet dedi, 'Git görev yap.' Milletin vekillerinin en yaşlısı olması sıfatıyla Devlet Bahçeli çağırdı yemin töreninde 'Gel yemin et' diye. Salmadılar. Oy birliği ile İnsan Hakları Komisyonu'na Can Atalay seçildi, kapıyı kapalı tuttular, salmadılar. Yani, millete, Meclis'e direniyor birileri. Ardından 13 Temmuz'da mahkemeye başvuruyor, Yargıtay tahliye başvurusunu reddediyor.

AYM 25 Ekim'de 'hak ihlali, hemen salmalısınız' diyor. 8 Kasım'da Yargıtay 13. Ceza Dairesi bu işlemi yok sayıyor. 21 Aralık'ta AYM ikinci kez hak ihlali kararı veriyor. Yargıda 3. Ceza bir daha direniyor. 30 Ocak'ta maalesef 'Elimden geleni yapacağım, bu sorunu çözeceğim. Can Bey 1 Ekim'de gelir' diyen hem Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, hem AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, hem de kendi partilerinde ve bizlerin olduğu toplantılarda birçok AKP'linin tüm sözlerine rağmen bırakılmıyor. Bunun üzerine 30 Ocak'ta, kararı okutup Can Atalay'ın milletvekilliğini düşürüyorlar.

Anayasa'da dört dörtlük madde yazılmış; 'Eğer milletvekilliğin düşerse 7 gün süren var, AYM'ye başvur, 14 gün süresi var, karar verecek' diyor. Can Atalay için AYM'ye süresi dahilinde başvuruldu, mahkeme süresi dahilinde karar verdi. Mahkeme dedi ki; ben buna nasıl bakayım? Yapılan işlem tümüyle usulsüz, yok hükmünde. Yani, Can Atalay milletvekili ve vekilliği düşmedi. Böyle bir işlem yapamazsınız. O gün bugün gerekçeli karar bekleniyor. Birileri gerekçeli kararı yazmıyor ya da birileri yazdırmıyor. AYM'yi yıpratmak değil niyetim. Ama her geçen gün kendini yıpratan, kendini tüketen, her geçen gün kendi kararına kafa tutan birilerine karşı sinen, pısan bir AYM var.

ÖZEL'DEN AYM'YE 'CAN ATALAY' VE 'TAYFUN KAHRAMAN' İÇİN ÇAĞRI

AYM'nin üyelerine sesleniyorum; sizi kimin atadığından bağımsız, sizinle ilgili yapılan tüm değerlendirmelerden bağımsız, vicdanınızla bir karar verin, o kararınızı da yazın, yollayın, millet okusun. Bu rezillik de sona ersin. Bu çağrım AYM'ye tüm millet adına bir çağrıdır.

Tayfun Kahraman, Gezi Parkı sürecinin en arabulucu kişisidir. Evladı Vera'dan ayrı, boşu boşuna içeride yatmaktadır. 

"BAKALIM TUĞRUL BEY'E MHP NE DİYECEK"

7 yılı geçen bir süredir içeride yatan Osman Kavala ile ilgili bugün Tuğrul Türkeş bir açıklama yaptı. Milliyetçi hareketten gelen herkesin başbuğ dediği Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Türk heyetinin başkanıdır.

Ziyaretimde bana şunu demişti: "Kavala orada tutuklu, biz bu odada hapisiz". Biz Türkiye için çalışmak istedikçe karşımıza bu dava geliyor. Bu insanların hiçbiri Kavala'yı tanımaz ama sembol davadır. Hakim de cumhurbaşkanı da anayasaya uymak zorundadır. Tuğrul Bey emek verdi, olmadı. Bugün açıklama yapmış. Diyor ki, "Kavala'yı ziyaret edeceğim". Hangi Kavala'yı? Biz söyleyince "Vatan hainlerinin adını anıyorsunuz, o ajandır" dedikleri Kavala'yı, Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş ziyaret edeceğini söylüyor ve diyor ki "Gerçek milliyetçilik budur". Bakalım Tuğrul Bey'e MHP ne diyecek? Gezi Davası'nı inadına sürdürmek, bu insanları inadına içeride tutmak, Tuğrul Bey'in dediği gibi ne milliyetçiliğe sığar, ne vatanseverliğe sığar.

"ÖLÜM YASASI GETİRDİLER"

Evet Türkiye’de bir başıboş köpek sorunu var. Ama bunun çözümü için insancıl, akılcı, bilimsel yöntemlerin uygulanması gerekirken, muğlak ifadelerle öldürmeyi meşrulaştıran ve çözümü tamamen belediyelere, uygulayıcıların inisiyatifine bırakan, bakımevi açma zorunluluğunu 2028’e kadar erteleyen, hayvan hakları derken, hayvanların yaşam hakkını tehdit eden bir ölüm yasasını getirdiler.

Yıl 2020 Hayvan Hakları Raporu diyor ki hayvan hakları fonu kurulmalı, yaygın ve etkin kısırlaştırmayla barınak hizmetleri karşılanmalı. Fon parayı nereden alacak? At yarışı, Milli Piyango ve bazı vergilerin küçük kısmı. Bu yıl bu sorun çözülebilecekken sorun tamamen ortada bırakılıyor. Ölüm yasasına bu grubumuz tarihi bir direniş gösterecek." (CUMHURİYET)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası