Ege Postası
Geri

Özgür sanat susturulamaz!

Yeni Kapı Tiyatrosu ile belediye tarafından ortaklaşa düzenlenen Özgür Sanat Gecesi’nde konuşan Başkan Şenol, “Özgür düşünceyi demir parmaklık arkasında tutamazsınız” dedi
Özgür sanat susturulamaz!
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Mart 2013 Pazartesi 11:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Gaziemir Belediyesi ve Yeni Kapı Tiyatrosu tarafından AKM’de düzenlenen Özgür Sanat Gecesi’nde sanat ve sanatçılar üzerindeki baskılar elen alındı. Çok sayıda sanatçı, akademisyen ve siyasetçinin konuşmacı olarak katıldığı iktidar sanat ilişkisinin ele alındığı gecede; şiirlerle, şarkı- türkülerle ve sahne gösterileriyle sanatta işlenecek suç yoktur mesajı verildi. AKP’nin insanları din, dil, ırk ayrımıyla sınıflandırdığını, sanatı da bu doğrultuda yönlendirmeye ve baskı altında tutmaya çalıştığını savunan konuşmacılar, geçmişten günümüze kadar sanatın birçok iktidar tarafından susturularak baskı altında tutulmaya çalışıldığını ancak her zaman sanatın galip geldiğini söylediler.

Özgür sanat gecesinde kürsüye çıkan ve Albert Camus’un “Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı” sözüyle sanatın insan hayatındaki önemine değinen Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, iktidarların sanata ve sanatçıya yaklaşımına değinerek şöyle konuştu: “Sanat insanın yaratıcı yönünü güçlendirir, toplumun gelişmesine yön verir. Sanatçılar tarih boyunca kimsenin söyleyemediklerini dile getirmişlerdir. Kimi zaman toplumu provoke etmiş, kimi zamanda toplumu eğitmişlerdir. İşte bu yüzden sanat ve sanatçı iktidarlar tarafından baskıya uğramıştır.”

 ‘Ortaçağ koşulları yaşanıyor’

Günümüz Türkiye’sinin genel koşullarını değerlendiren ve Cumhuriyet tarihinin en baskıcı döneminin yaşandığını ifade eden ve günümüz Türkiye’sini bir Ortaçağ ülkesine benzeten Şenol, “Cumhuriyetin hiçbir döneminde demokrasiye, sanata ve sanatçıya bu denli baskı uygulanmamıştır. Cumhuriyet’in tüm kazanımlarının yok edildiği bu dönemde ülkemizin geleceğinden kaygılıyız. Özgür düşünce demir parmaklık arkasında tutulmaya çalışılıyor.  Bu koşullarda sanatçılara büyük görev düşüyor. Sanatçılar direnerek, topluma yol göstermeli, toplumu cesaretlendirmeli, aydınlatmalıdırlar” diye konuştu. Gaziemir’de 4 yıldır özgürleştirdikleri sahnede Nazım Hikmet, Uğur Mumcu ve birçok demokrasi şehidinin anıldığına değineren Şenol, sözlerini “Yaşasın özgür sanat” diyerek bitirdi. 

Gecenin onur konuğu olan Sosyolog Yazar Pınar Selek sürgünde olduğu için geceye katılamazken, kendisiyle aynı kaderi paylaşan eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ses kaydıyla geceye katıldı. Ses kaydında uğradığı haksızlıktan dolayı Türkiye’de olamadığını söyleyen Özgüven sözlerine şöyle devam ediyor:  “Sanat ve sanatçı toplumun şekillenmesinde ve aydınlanmasında önemli bir araçtır. Sanattan korkan iktidarlar her zaman baskı mekanizması yaratmışlardır. Çünkü sanat ve sanatçı eşitliğin, özgürlüğün temsilcisidir. Özgür sanat platformu yarattığı için Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’a teşekkür ediyorum”.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası