Ege Postası
Geri

Özgürgün: Avrupa Parlamentosu'ndaki rapor haksız ve taraflı

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun 18 Nisan’da kabul ettiği Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nda yer alan Kıbrıs’la ilgili ifadeleri “haksız ve taraflı” olarak niteledi.Özgürgün konuyla ilgili...
Özgürgün: Avrupa Parlamentosu'ndaki rapor haksız ve taraflı
Haberler / Dünya
20 Nisan 2013 Cumartesi 15:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun 18 Nisan’da kabul ettiği Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nda yer alan Kıbrıs’la ilgili ifadeleri “haksız ve taraflı” olarak niteledi.

Özgürgün konuyla ilgili yazılı açıklamasında, “Avrupa Birliği dönem başkanlığını neredeyse her alanda başarısızlıkla tamamlamış olmasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin damgasını taşıyan ve gerçeklerle bağdaşmayan söz konusu ifadeler, AB’nin şampiyon olduğunu iddia ettiği değerlerle örtüşmemektedir.” ifadelerine yer verdi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk tarafına ezbere dayalı haksız eleştiriler yöneltildiğini kaydeden Özgürgün, Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirme ve tespitlerin Rum tarafının tezleriyle örtüştüğünü, bunun da Avrupa Birliği’nin bu konudaki taraflı tutumunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

“KONUYA TEK TARAFLI YAKLAŞILIYOR”

Özgürgün, kararın Kıbrıs’a ilişkin paragraflarında konuya taraflı yaklaşıldığını anlatarak, Kıbrıs konusunun Ada’daki iki eşit taraf arasındaki bir sorun olduğunun göz ardı edildiğini ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye arasında bir mesele olduğunu varsayan ifadelerin kabul edilmez olduğunu kaydetti.

Raporda; Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşlerin ifade edildiği bir paragrafta, Türkiye’ye Ada’dan asker çekmeye başlaması ve Maraş’ı Birleşmiş Milletler’e devretmesi; Rum tarafına ise Gazimağusa limanını AB denetiminde ticarete açması yönünde çağrı yapıldığına işaret eden Özgürgün, bunu Kıbrıs Türk halkının Ada’daki varlığı ve haklarını yok varsayan kabul edilemez bir yaklaşım olarak tanımladı.

Özgürgün, bu yaklaşımın, çözüm arayışlarına olumlu katkı koyacağı iddiasında bulunan AB’nin, Ada’nın gerçekleri karşısında ne kadar şuursuz olduğunun açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.

“RUM TARAFININ GAZİMAĞUSA LİMANI’NI AÇMASINI ÖNERMEK AB’NİN ACİZLİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR”

Gazimağusa Limanı’nın Kıbrıslı Türk makamların yönetimi altında yıllardır faaliyette olan yasal bir liman olduğunu da dile getiren Özgürgün, “AB üyesi ülkelerle doğrudan ticaretin önünün açılması için Kuzey Kıbrıs üzerinde herhangi bir kontrol ve yetkisi olmayan Rum tarafının Gazimağusa limanını açmasını önermek, Rum engeli karşısında doğrudan ticaret tüzüğüne alternatif aramaya başladığı sinyallerini veren AB’ın acizliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.

Özgürgün, bu tür yaklaşımların Kıbrıs Türk halkının ekonomik gelişimini Rum inisiyatifine bırakacağını ve çözüme katkı değil engel teşkil edeceğini ekledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası