İZMİR- İzmir Yeni Kent Merkezi'nde 150 milyon dolarlık yatırımla kurulacak olan Ege Perla Projesi'nin Swissotel'deki lansman gecesine katılan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, değerlendirmelerde bulundu. İzmir'deki yatırımlarıyla ilgili soruları yanıtlayan Özince, "İzmir'deki en boyutlu işlerimizden birisi fabrika yapan fabrikamız Ağır Sanayi Makinaları A.Ş.'nin (ASMAŞ) daha yüksek performansla büyümesini istiyoruz. Üretene üreten fabrikamız çalışsın isterim. Bizim yeni yatırımlarımız İzmir ve Türkiye sanayisinin taleplerine bağlı olarak devam edecek" dedi.
'GYO'LARIN KENTTE ARTMASINI İSTİYORUZ'
Şu anda İzmir'de iştirakleri İş GYO şirketinin yatırım yaptığını ifade eden Özince şunları söyledi:
"Ümit ediyorum bu girişimimiz önder olur. Çünkü nereden bakarsanız bakın İzmir halk ortaklıklarında, yardımlaşmada bugüne kadar çeşitli modeller gösterdi. Bunun örnekleri gayrimenkul alanında da gösterilebilir. Biz GYO'ların bu kentte daha da artmasını istiyoruz. Bundan sonraki süreçte yeni yatırımlarımız gündeme gelebilir. İzmir istikrarın sembolü, çağdaş sanatın, kültürün, sosyal hayatın en ileri olduğu illerden biri. Bütün illerimiz keşke İzmir gibi olsa. İzmir ekonominin sosyo kültürel faktörlerle birleşmesi açısından gıpta edilecek bir ilimiz. Bu yönden ben en çok turizm, lojistik ve katma değeri yüksek tarım alanında İzmir'de gelecek olduğunu görüyorum."
'DAHA ÇOK YATIRIM YAPACAKLAR'
Özince ayrıca, geçtiğimiz günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğine ve 'yatırım yapılabilecek ülke' konumuna getirdiğine işaret ederek, 'istikrar' vurgusu yaptı. Türkiye'nin ekonomik performansını görünce kredi notunun artırılması gerektiğini yıllardır söylediklerini hatırlatan Özince şöyle konuştu:
"Bizim hakkımız bu değildi. Yayınlanan yatırım yapılacak ülkeler listesinde Türkiye ile kıyaslanmayacak ülkeleri görüyoruz. Bizim bundan sonraki hedefimiz buradaki pozisyonumuzu daha da genişletmek olmalı. Diğer kredi derecelendirme kuruluşları da bunu izleyecektir. Türkiye 1990 yıllarda kısa bir süre elde ettiği bu pozisyonu, bundan sonra istikrarla sürdürecektir. Yatırım yapılamayacak ülke kriterlerini sürdürüyor olsaydık, bankacılık sektörümüzde haksız rekabet olacaktı. Türkiye'de bundan sonra kurumsal yatırımcılar ve uluslararası fonlar artık daha çok yatırım yapacaklar."
'BANKALAR ÇOK İYİ YÖNETİLİYOR'
Yatırım yapılacak ülke konumunun sürmesi ve geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Özince, "Bunun kısa vadeli çarpıcı sonuçlardan çok, sermaye piyasasının derinleştirilmesi amacıyla kullanılması gerekiyor. Türkiye bundan sonra bu bölgenin finans ve teşebbüs limanı olması için bu sonucu çok iyi değerlendirebilir. Dünyanın birçok yerinde sıkıntılar yaşanıyor ama, Türkiye'de bankacılık sektörü çok iyi bir durumda. Bu bir rastlantı değil. Bankalar ve kurumlar çok iyi yönetiliyor" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin Euro bölgesindeki krize de uyum sağladığını, yeni pazarlar yarattığını dile getiren Özince, ekonomik yönden bir sıkıntı görmediğini, grup olarak yatırımlara ciddi şekilde devam ettiklerini söyledi.
'FAİZ ORANLARI YATIRIMCISINI ÜZMEYECEK'
Faiz oranlarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Özince, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Faiz oranları piyasada belirleniyor. Türkiye'de faiz oranlarının, enflasyon karşısında yatırımcısını üzmeyecek bir oranda devam edeceğini düşünüyorum. Burada tasarruf sahibi 'faiz beni enflasyona karşı bile koruyamıyor' dememeli. Faizin Türkiye'deki gibi ülkelerde tasarrufların enflasyon karşışında erimeyeceği faiz oranı elde etmesini, enflasyonun üzerindeki faiz oranında da borçlanmaya izin vermesini yeğlerim."