Ege Postası
Geri

Pakdil: Kimyasal silah kullanan Suriye, Mısır darbesinden cesaret buldu

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Suriye’de kullanılan kimyasal silah sonrasında 1300 sivilin ölmesini bir vahşet olarak değerlendirdi. Pakdil, sivil insanlara karşı kimyasal silah kullanan...
Pakdil: Kimyasal silah kullanan Suriye, Mısır darbesinden cesaret buldu
Haberler / Güncel
22 Ağustos 2013 Perşembe 11:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Suriye’de kullanılan kimyasal silah sonrasında 1300 sivilin ölmesini bir vahşet olarak değerlendirdi. Pakdil, sivil insanlara karşı kimyasal silah kullanan Suriye’deki Esed güçlerinin Mısır’daki askeri darbeden cesaret bulduğunu söyledi.

        Kahramanmaraş’ın Göksun ve Ekinözü ilçelerinde inceleme ve açılışlar yapan Nevzat Pakdil, "Şu anda küresel güçler egemenlik savaşı yapıyorlar. Bu savaşın mağdurları, kaybedenleri, acı çekenleri ise masum insanlardır. Bebeklerin, ihtiyarların, kadınların, çocukların öldüğü dünyada güç olma, etkin olma mücadelesinin hiçbir anlamı yoktur. Zulüm üzerine kurulan bir iktidar ve egemenlik alanı ne kadar abad olabilir, ne kadar insanlığa fayda sağla? Suriye’de insanlar ölürken, Birleşmiş Milletlerde, denge savaşı yapılıyor. Bunun mantığını anlamak mümkün değildir. İnsanlık ölüyor, dünya seyrediyor." dedi.

        "DÜNYADA 70 BİN TON KİMYASAL SİLAH STOĞU VAR"

        Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta banliyösüne düzenlediği ve kimyasal silahların da kullanıldığı bildirilen saldırılarda bin 300 civarında insanın öldüğünü, bu vahşeti, bu katliamı kınadıklarını ifade eden Pakdil, "Kimyasal silah kullanımı uluslar arası anlaşmalarla yasaklanmış durumdadır. Çok miktarda hardal gazı ve sinir gazı stoğuna sahip olduğu düşünülen Suriye, kimyasal silah kullanımını yasaklayan Uluslararası Kimyasal Silah Anlaşması'na imza atmayan birkaç ülkeden birisidir. Bu bir bakıma 'ben gerektiğinde kimyasal silah kullanırım' anlamına da gelir. Suriye, Mısır’da yapılan darbe ve sonrasında yapılan katliamlarla cesaret bulmuş gibi gözüküyor. İki yıldır süren iç savaşta kimyasal silahların da kullanılmaya başlanması insanlık dramında gelinen noktayı bize göstermektedir. Uluslar arası anlaşmalar sonrasında kimyasal silah stoku ile ilgili bildirim mecburiyeti vardır. Dünyada 70 bin ton kimyasal silah varlığı biliniyor. Bu stokun yüzde 95’i ABD ve Rusya’da bulunuyor. 2003 yılından bu yana kimyasal silahların yüzde 11’nin imha edildiği düşünülüyor. Bunları da düşündüğünüzde küresel güçlerin bu tür insanlık dramlarını seyretmesinin sebebi de anlaşılabiliyor." diye konuştu.

        BM’NİN TAVRINA TEPKİ

        Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye’de olup bitenler sonunda bir kınama metni bile ortaya koymadan sadece 'derin kaygı' ifadesi ile toplanıp dağılmasının BM acziyetini gösterdiği sözlerine ekleyen Nevzat Pakdil, şunları kaydetti: "Bazı ülkeler Birleşmiş Milletlere, kimyasal silah kullanıldığı iddialarını acil olarak soruşturulmasını talep ediyor. Fakat bunun da yapılması bile mümkün gözükmüyor. Çünkü bunun yapılabilmesi için güvenlik şartı isteniyor. Şu anda Suriye’de güvenlik şartının uygulanması mümkün gözükmüyor. Zaten Şam yönetimi de güvenlik konusunda uluslar arası gözlemcileri güvence vermiyor. Yani dünya barışı için kurulan Birleşmiş Milletler'in bu yapısı ile başarılı olma şansı bulunmuyor. Sadece küresel güçlerin sahne oyunun oynandığı bir platform olarak kalmaya devam eder. İnsanlıkla birlikte, insanlık onuru da ölüyor. Mısır’da insanlar ölüyor, dünya seyrediyor. Suriye’de insanlar ölüyor, dünya seyrediyor. Ölenler Müslümanlar olunca herkes susuyor. Dünya kılını bile kıpırdatmıyor. Körfez savaşına petrole bulanan bir karabatak kuşunu herkesin yüreği sızladı. Batı bu fotoğraftan yola çıkarak propagandalar yaptılar. Fakat Suriye’de çocuklar, kadınlar, ihtiyarlar kimyasal silahların kullanılması sebebiyle ölüyorlar. Cesetler meydanlarda, depolarda toplanıyor, kimsenin yüreği sızlamıyor. Bu manzaraya kimsenin sesi çıkmasa bile, bizim sesimiz çıkar. Bu durumu tel'in ediyorum."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası