İki bakanın açıkladığı "Turizm Sektörü ve Çalışma Hayatına Dönük Yeni Destekler" İzmir'de farklı yankılandı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 260 milyon TL'lik bir teşvik paketinin açıkladığına dikkat çekerken “Sayın Ünal ve Sayın Soylu'ya, Bakanlarımıza bu paket nedeniyle teşekkür ediyoruz" dedi.
Paketin, sektörde yabancı çalışma izinlerinde kolaylık, sektörel istihdam destekleme eğitim programı, 1200 kişilik yabancı dil bilen yeni elemanlar alınması gibi unsurların yer aldığını belirten Demirtaş, “İç turizmin desteklenmesi adına kamu çalışanlarına uygun koşullarda tatil desteği verilmesi de pakette yer alıyor. Bu çok önemli bir konu. Biz de turizm sektöründe zorluklar başladığından beri iç turizmin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunu talep ediyoruz. Dış turizmde yurt dışına yönelik kapsamlı bir reklam ve halkla ilişkiler kampanyası düzenlenecek olması da paketin bir diğer önemli noktalarından. Bugün terör nedeniyle rezervasyon iptalleri olabilir ama terör sadece bizde değil dünyanın her yerinde var. Brüksel, Paris saldırılarından sonra nasıl gerekli önlemler alınıp, turizm devam etti ise ve bu ülkeler imajını koruduysa bizim de yapmamız gereken bunlar. Paket bunların hepsini içeriyor. Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak kentimiz ve ülkemiz turizmi için büyük önem taşıyan kruvaziyer gemilerinin gelişi için de teşvik verilmesi talebini bir kez daha takdirlerine sunuyoruz" diye konuştu.
'YANGIN ODADA DEĞİL EVDE'
İzmirli ve Egeli turizmcilerin turizm istihdam destek paketi dışında bırakıldığını önesüren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "Açıklanan destek paketleri sektörün tamamını kapsamıyor, bu haliyle bölgeler arasında haksız rekabete yol açacak. Yangın evin bir odasında değil tüm odalarda. Bir odayı kurtarmak, yangını söndürmez. Paketin genişletilmesi, İzmir'in de kapsam içine alınması gerek" dedi.
Mehmet İşler, ilk pakette olduğu gibi ikinci pakette de Antalya ve Muğla'ya uçak ve istihdam konularında verilen desteği eleştirerek, İzmirli ve Egeli turizmcinin de bu desteklere acilen ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. "Turizmciler olarak İzmir'in unutulmasını kabul etmiyoruz . Kültür Turizm Bakanlığı'ndan destekleri yeniden gözden geçirmesini istiyoruz. Tüm İzmirli milletvekillerini de bize destek vermeye çağırıyoruz. Turizm istihdam destek paketi, ilk aşamada Antalya ve Muğla'da çalışanların istihdam ve eğitimine yönelik. Bu paket sektörün tamamını kapsamıyor. İzmirli ve Egeli turizmcilerin bu pakedin dışında tutulması, unutulması haksızlık, bu destekleri biz de istiyoruz" dedi.
Bir önceki acil eylem destek pakedinde Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz seferlerde 6 bin dolarlık uçak desteği sağlanırken İzmir'e sadece "tarifesiz seferlerde" destek sağlandığını anımsatan Mehmet İşler, desteğin ikinci pakette de sürüyor olmasının İzmir'e haksızlık olduğunu söyledi. İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki pakette de Antalya ve Muğla'ya destek çıkıldığını gördük. İkincisinde düzeltilir dediğimiz uçak ve istihdam destekleri düzelmedi, İzmir yine unutuldu. İzmir'in sadece tarifesiz uçak desteğinden yararlanması büyük haksızlık. Tarifeli seferlerden biz de destek almalıyız. Böyle olunca Adnan Menderes'ten beslenen Ayvalık, Didim, Kuşadası, Pamucak, Özdere, Foça, Çeşme, Seferihisar, Gümüldür de bu paketin dışında kalıyor demektir. Yabancı turist sadece Antalya, Muğla'ya gelmiyor ki. Haksız rekabete yol açacak, İzmir turizminin gerilemesine de neden olacak bu eksikliğin acilen düzeltilmesini, kapsamın İzmir'i ve Egeli turizmciyi de içine alacak şekilde genişletilmesini istiyoruz."
Rezervasyonlarda yüzde 50'ye varan düşüşler yaşandığı şu dönemde sağlanan desteklerle sektörün deneyimli personelini işten çıkartmak zorunda kalmamasının sevindirici olduğunu açıklayan Mehmet İşler, "Bu destekler sağlanmasaydı sektör düze çıktığında biz kalifiye elaman sıkıntısı yaşarken devlet de işsizlik sigortası ödeyecekti" diye konuştu, pakette sağlanan yabancı işçi çalıştırılmasına yönelik kolaylıkları da olumlu bulduklaını anlattı.