Yunan Pamuk Birliği ile İspanya Ulusal Pamuk Merkezi ortaklığı ve İTB ev sahipliğinde düzenlenen 7'nci Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği İzmir'de gerçekleştirildi. Akdeniz coğrafyasının pamuk sektöründeki öncü ülkelerinden Türkiye, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Mısır'dan sektör temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, dünya pamuk piyasasındaki son gelişmeler üretimden ticarete, pamuktan tekstil ve hazır giyime kadar tüm değer zinciri, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla ele alındı. Açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Dünya pamuk üretiminin yüzde 5'ini ve tüketiminin yüzde 7'sini gerçekleştiren Akdeniz coğrafyasındaki pamuk sektörü temsilcileri benzer sorun, dezavantaj ve avantajları yaşıyor. Ortak noktalarımızın yanı sıra kendi ülkelerimizde edindiğimiz farklı tecrübelere de sahibiz. Bu buluşmada sadece yeni ticari iş birliklerinin kurulmasını değil, sektörün geleceğine ve sürdürülebilirliğine ilişkin tecrübelerin de paylaşılmasını arzu ediyoruz" dedi.
'DÜNYADA PAMUK ÜRETEN 7'NCİ VE TÜKETEN 5'İNCİ ÜLKEYİZ'
Pamuğun bu topraklarda yarattığı zenginlik nedeniyle 'beyaz altın' olarak adlandırıldığını vurgulayan Kestelli, "Türkiye dünyanın güçlü ekonomik bölgelerinden olan Avrupa'ya en yakın ve en büyük pamuk ve pamuklu sanayi sektörlerine sahip ülke konumunda. Avrupa ve yakın coğrafyasında, pamuk üretim, tüketim ve dış ticaretinde lider, dünyada ise en büyük 7'nci pamuk üreten ve 5'inci büyük pamuk tüketen ülkeyiz. Üretimimizin tüketimimizi karşılamaması nedeniyle de en çok pamuk ithal eden ülkeler arasında 5'inci sıradayız. Pamuğun temel ham madde olarak kullanıldığı tekstil ve konfeksiyon ihracatımız 33 milyar dolar seviyelerinde ve bunun yaklaşık 21 milyar dolarını Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Türkiye, geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de bu sektörün en önemli küresel oyuncularından birisi olmayı sürdürecek" diye konuştu.
'DÜNYADA AYRICALIKLI BİR YERE SAHİP'
Ege Bölgesi'nin dünyanın en verimli ve kaliteli pamuk üretiminin yapıldığı coğrafyalardan biri olduğunu dile getiren Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle 'Ege pamuğu' her daim tüm dünyada ayrıcalıklı bir yere sahip oldu. Hatta, 'Yüzde 100 Ege Pamuğundan Üretilmiştir' ibaresi, nihai ürünlerde pazarlama stratejisi olarak kullanıldı" dedi. İTB'nin kurulduğu 1891 yılından bu yana ülkemiz pamuk ticaretinin merkezinde yer aldığını söyleyen Kestelli, "Yaklaşık 200 bin ton olan Ege Bölgesi pamuk üretiminin, yıllara göre değişmekle birlikte 800 bin ile 1 milyon arasında değişen ülkemiz pamuk üretiminin gelecekte sürdürülebilir bir şekilde artırılması için çalışmalarımıza devam ediyor olacağız."
YUNANİSTAN'DA 2024'TE PAMUK ÜRETİMİ DÜŞTÜ
Yunan Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prodromos Ousoultzoglou, Akdeniz ülkeleri arasında pamuk sektöründe ticari ilişkilerin iyi şekilde kurulduğunu ve gelişmeye devam ettiğini dile getirerek, "Pamuk yetiştiriciliği, köklü geleneğimiz, ülkelerimiz arasındaki coğrafi yakınlık, pamuk etrafındaki kültürel ve ticaret mirasımız ve pamuk endüstrisini karakterize eden sorumluluk, ülkelerimizin paydaşlığı ve tüm bu özellikler rekabet yaratmakta ve ortak bir geleceği teşvik etmektedir" dedi.
2023'ün zorlu bir yıl olduğunu belirten Ousoultzoglou, son yıllarda pamuk rekoltesini etkileyen iklim değişikliğinin yanı sıra talep sıkıntısının da olduğunu, 2024'te de aynı sorunlarla karşı karşıya kalındığını söyledi.
'İSPANYA'DA SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM İHTİYACI VAR'
İspanya'daki pamuk üretim sektörünün gelişiminden bahseden İspanya Ulusal Pamuk Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Paula Romero, pamuk ekilen alanlarda 2005'te artış, 2010 sonrasında iyileşme ve stabilleşme yaşandığını, 60-70 hektar pamuk ekildiğini söyledi. Romero, "2014-2019'da farklı zirveler oldu, daha iyi üretim koşularının tepkisini gördük. En büyük düşüş 2023 yılında yaşandı. Bu da ülkemizde yaşanan susuzluktan dolayı oldu. 2024 yılı için tahminlerimiz üretimde iyileşme yaşanacağı ama önceki yılların zirvelerine göre aşağıda kalacağımızı gösteriyor" dedi.
'PAMUK BİRÇOK KİŞİ İÇİN İSTİHDAM OLUŞTURUYOR'
Uluslararası Pamuk Derneği (ICA) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Nohutlu ise 'Tedarik Zincirinde Yaşanan Gelişmeler ve Tahkim' başlıklı sunumunda, sürdürülebilirlik ve izlenebilirliğin, pamuk endüstrisinin geleceği için çok önemli olduğunu vurguladı.Açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi yapıldı.(DHA)