Ege Postası
Geri

Paralar fona,araçlar yola

İzmir’in başlıca sorunlarından olan otopark yetersizliği gün geçtikçe artarken, kent merkezindeki bina yenileme çalışmaları kapsamında yükselen onca yüksek yapıda ise zemin altı ya da yer altı park yerine yer verilmemesi yeni sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Yapımına başlanan birçok yeni binada mevzuattaki boşluklar nedeniyle gerekli olan otoparklar için herhangi bir önlem almayınca, kent merkezindeki yollarda da park eden araçlar nedeniyle trafik felç olmaya devam ediyor.
Paralar fona,araçlar yola
Haberler / Yerel Yönetimler
5 Haziran 2014 Perşembe 13:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de yaşanan otopark sıkıntısı gün geçtikçe artarken, kentin ana arterlerinde ortaya çıkan trafik sıkışıklığı ve parklanma vatandaşların yaşadığı ara sokaklar ile mahalle aralarına kadar uzandı. Kimi yerlerde kaldırımlar ve engelli yollarına kadar park eden araçlara rastlanırken, yaşanan bu duruma karşın yasal mevzuatların yetersiz kalması sonucu kentin otopark çilesi katlanarak artmaya devam ediyor.

SON ÇARE CADDE
Trafik cezalarının yetersiz kalması, yeterli denetimlerin yapılmaması ve kent merkezinde yeteri kadar otopark bulunmaması gibi sebeplerle son dönemlerde büyük tartışmalara neden olan park yeri çilesi halkın ortak yaşam alanlarına kadar uzanmaya başlayınca vatandaşlar yaşanan duruma isyan etti. Trafik sıkışıklığı ve otopark yetersizliğinin yoğun olarak rastlandığı bölgelerden olan İnönü Caddesi’nde son dönemde artan bina yenileme çalışmaları kapsamında, yıkılan eski yapıların yerinde yükselen birçok yüksek katlı bina da yaşanan sıkıntıyı kat be kat arttıracak bazı sıkıntıları gündeme getirdi.

ULTRA LÜKS BİNALARDA BİLE OTOPARK YOK
İnönü Caddesi güzergahı üzerinde bitişik nizama uygun şekilde inşaatı devam eden birçok yeni binanın gerekli park yeri konusunda önlemleri almadığı dikkat çekiyor. Son teknoloji ile inşa edilen ultra lüks binalar, yaşanan tüm trafik ve otopark çilesine karşın apartmanlar içerisinde araçlar sahipleri için yer ayırmayarak yollarda yaşanan park yeri yetersizliğinin artmasına yol açıyor. Kent merkezinde artan bu yoğunlukla birlikte araç sayısı da yükselirken, özellikle gece saatlerinde ana cadde üzerinde iki şeridi bulan parklanmalar ortaya çıkıyor.



SIKINTININ KAYNAĞI YASAL MEVZUAT
Otopark konusunda herhangi bir mecburiyet olmasa da araç sahiplerini rahatlatacak önlemlere projelerinde yer veren müteeahitler, ruhsat için ilçe belediyelerine yaptıkları başvurunun ardından otoparklar konusunda da söz sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını çalıyor. İnşaat devam ettiği esnada projede değişiklik yaparak binanın zemin altı otoparkları yerine daire koyan inşaat firmaları, Büyükşehir Belediyesi’nin otopark fonuna para yatırarak “Otopark affı” olarak da nitelenen yönetmelik kapsamında binalarda otoparklara yer vermeyebiliyor. Diğer yandan, binalar altına inşa edilen yer altı otoparklarının da inşaat maliyetlerini arttırması nedeniyle benzer şekilde gerekli önlemlerden vazgeçilebiliyor.

VATANDAŞTA DENETİM YETKİSİ VAR
Projelerde yapılan son dakika değişikliği sonrasında, otopark yerleri ile ilgili bu yük belediyelere kalırken, asıl araç yoğunluğu da caddeler ve sokaklarda kendisini gösteriyor. İnşaat firmalarının daha fazla daire sayısı yaratmak amacıyla yaptıkları proje değişikliğinin kaynağı olan mevzuattaki boşluklar sonrasında, denetim görevi de trafik sıkıntısını çeken vatandaşlara düşüyor. Yaşanan bu durum sonrasında halk tarafından yerel yönetime iletilecek şikayetler halinde işlem yapılabiliyor.

BÖLGE OTOPARKLARINA KAMULAŞTIRMA ENGELİ
İnşaat firmaları tarafından alınan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otopark fonunda toplanan paralar ise bölge otoparklarının yapımına harcanmak üzere kullanılıyor. Ancak, geçtiğimiz 10 yıllık süreçte Büyükşehir Belediyesi’nin otopark gelirleri ile firmalardan alınan otopark bedellerinin toplamıyla elde edilen 80 milyon TL’yi aşkın para faizde beklemeye devam ediyor. Kamulaştırma ve benzeri yer sıkıntıları nedeniyle birçok bölge otoparkı projesi kağıt üstünde kalırken, son yıllarda sınırlı sayıda yeni tesis hizmete açıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası