Ege Postası
Geri

Patateste ithalat endişesi

Sofraların vazgeçilmez ürünlerinden patatesin yükselen ve bir türlü düşmeyen fiyatı alım gücünü azaltırken, üreticiler maliyetlerin yüksek olması nedeniyle ürünü ekmekten vazgeçtiği ortaya çıkıyor.  Rekabet Kurumu, patates fiyatındaki artışın nedenlerini araştıra dursun, ithalat yapılacağı yönündeki açıklamalar şimdiden üreticiyi endişelendirmeye başladı bile. Üretici de tüketici de dertli
Patateste ithalat endişesi
Haberler / Ekonomi
28 Haziran 2018 Perşembe 13:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

GÜLSEN CANDEMİR/EGEPOSTASI- Dar gelirlinin sofrasında sık sık yer verdiği patates, artık lüks ürünlerden biri haline geldi. Pazarda kilosu 4.5 TL'ye satılan patatesin market raflarında 6.5 TL'ye çıktığı görülüyor. İthalat yapılacağı açıklaması ile kimi satış noktalarında kilosu 3 TL'ye düşse de yüksek fiyatı, alım gücünün düşürmeye devam ediyor. Yeni mahsulün çıkmasına yakın zamanda artan fiyatlar tüketiciyi zor durumda bırakırken, üreticinin de fiyatlardan memnun olmadığı ortaya çıktı.

'Yılların birikimi'

Fiyatı 7 liraya tırmanan, son günlerde ise pazar tezgahlarında 4.5 liralık etiketle yine kimseyi yanına yaklaştırmayan patateste şaşkınlık sürüyor. 25 yıldır patates üretimi yapan İdris Özer, bu yıl verimin 3’te 1 oranında düştüğünü üretim maliyetlerinin de yükseldiğini söyleyerek fahiş fiyat artışının nedenlerini anlattı. Özer “Yılların istikrarsız fiyatlarından dolayı üretici patatesten uzaklaştı. Bu nedenle üretim de verim de azaldı. Geçtiğimiz yıl aldığımız verimi bu yıl alamadık. Üreticinin patatesi depoladığı ve daha yüksek fiyata sattığı yönünde iddiaları var. Bu tamamen yalandır. Soğuk hava depoları az olduğu için depolama alanları zayıftır. Var olanlar da çok maliyetlidir. Bu yıl Ödemiş’te üretim 3’te 1 oranında düşmüştür. Bana göre fiyatın yükselmesinin nedeni yılların birikimidir.” diyerek patates üreticisinin durumunu aktardı.

Üretici üretimden kaçar

Ziraat Mühendisleri Odası Ödemiş temsilcisi Ziraat Mühendisi Özkan Akgün ise, Suriye’den yapılacak patates ithalatının Türk üreticinin sorunlarını daha da derinleştireceğini ve üretimden uzaklaştıracağını ileri sürdü.

Özkan Akgün, üreticinin ürün stokladığı iddialarının gerçekçi olmadığını, ürünün zaten stoklanmaya pek uygun olmadığını, özellikle taze patatesin hızlıca elden çıkarılması gerektiğini ifade etti. Akgün “Stoklanan patates en fazla 15-20 gün dayanır, daha fazla beklerse çürür ve pazar değerini kaybeder. Bu tür asılsız iddialar üreticiyi üzerken, üretimden vaz geçmesine de neden oluyor.” Diye konuştu.

İthalat sorunları çözmez

Patates fiyatlarının geçen yılarda yine bu yılki gibi arttığını hatırlatan Ziraat Odası Temsilcisi Özkan Akgün, teşhisin doğru yapılmadığını bu nedenle artışın da kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Türkiye’de 2 milyon dekar patates ekim alanı olduğunu söyleyen temsilci Akgün “Son iki üç yıldır yüzde 60- 70 azalmayla ekim alanı 800 bin dekara kadar düşmüştür. Ülkede 3 milyon ton patates tüketilirken üretim 1,5 -2 milyon civarındadır. Yaklaşık bir milyon kadar bir açık var. Bu açığın ithalatla kapatılması başta ülke ekonomisi olmak üzere üreticiye de tüketiciye de uzun vadede zarar verir.  Patates ithal etmek, Türk patates üretimi ve tüketimi için doğru bir tedavi olmayacaktır.” Diye konuştu.

Önemli gelir kaynağı

Ödemiş Ticaret Odasının yayınladığı 2017 Yılı Ödemiş Ekonomik Raporu'nda patates, ilçe tarımında en önemli girdi olarak ön plana çıktı. Rapora göre, üretim alanının 95 bin dekar civarında olan Ödemiş'te patatesin ilçe ekonomisine 239 milyon 106 bin 270 lira katkısı oldu. Tarım ürünleri arasında patates, ilçeye en çok ekonomik girdi sağlayan ürün oldu.

'Kalıcı çözümler ancak sorunu çözebilir'

İzmir Ziraat Odası Başkanı Ferdan Çiftçi'de Ege Postası'na yaptığı açıklamada ithalatın kalıcı bir çözüm olmayacağını et ithalatından sonra et fiyatlarının düşmemesi ile örnekledi. Çiftçi" Üretim planlaması eksikliği, bazı yerlerde  yaşanan hastalıklar, dövizdeki artış ve bu olumsuzlukları fırsata çevirmek isteyen aracılar nedeniyle patatesin fiyatı tarladan 1 TL'ye çakarken üreticiye neredeyse bazı marketlerde 6 TL'ye ulaşıyor." diye konuştu. Çiftçi,  sadece patateste değil tüm gıda ürünlerinde fiyat artışlarının önüne geçmek için, üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini, kalıcı ve uzun vadeli üretim planlamasının şart olduğunu ve küresel iklim değişikliklerinin planlamalarda göz önünde bulundurulmasını önerdi. Oda Başkanı Çiftçi:"Yoksa ithalat kalıcı çözüm getirmeyecektir. Et fiyatları yükselince et ithal ettik, ama et fiyatları düştü mü, hayır. Et fiyatları halen yüksek. Patates için de bu böyle olacaktır. Yıllardır savaş halindeki Suriye patates ihraç edebiliyorsa, bizim oturup bir kez daha düşünmemiz lazım." diye konuştu. 

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası