Son yılların istatistiklerine bakarsanız, akülü scooterlar çoğunlukla lider ve büyük trajedilerin nedeni haline geldi. Bilinen akıllı telefon patlama vakaları var.
Robot elektrikli süpürgeler de bazen patlıyor, apartmanlarında çok sayıda yangına bunlardan neden oluyor.
Kablosuz kulaklıklar bile patlayabilir, bunun nedeni birisinin içine patlayıcı koyması değildir. Sorun Lityum pilin varlığıdır ve gizli tehdittir.
SCOOTERLAR NEDEN PATLIYOR?
Belki de elektrikli scooter akülerinin patlamasından sonraki en ciddi sonuçlar. Ne yazık ki, ölümle sonuçlanan vakalar var. Bu, pilin boyutuyla açıklanmaktadır, bir akıllı telefondan belirgin şekilde daha büyüktür ve hatta bir kulaklıktan daha fazladır.
Pil patlamasının en yaygın nedenleri
Mekanik hasar ve su girişi.
Depolama ve şarj sırasında ani sıcaklık değişiklikleri.
Depolama hataları.
SCOOTER AKÜSÜNÜN PATLAMA RİSKİ NASIL AZALTILIR?
Kışın pilleri ısıtılmayan balkonlarda bırakmamalı, hatta soğuk bir pili şarja takmamalı veya soğukta şarj etmemelisiniz. Kışlık depolama için evinizde kuru ve serin bir yer bulun.
Pilinizin şarjı bitmesin: En az ayda bir kez şarj edin. Aynı zamanda aşırı şarj etmeyin, bütün gece şarjda bırakmayın. Maksimum şarj süresi olarak cihaz talimatlarında belirtilen süreyi aşmamaya çalışın.
Bir apartman dairesinde bir scooter şarj ediyorsanız bunu ön kapıda yapmamak daha iyidir.
AKILLI TELEFONLAR NEDEN PATLIYOR?
Pil patlamalarının nedenleri aynıdır: aşırı ısınma, mekanik hasar, ani sıcaklık değişimleri. Bu faktörlere ek olarak, "solak" pillerin takılması ve orijinal olmayan şarj cihazlarının kullanılması da vardır.
AKILLI TELEFON PİLİNİN PATLAMA RİSKİ NASIL AZALTILIR?
Kış geliyor ve akıllı telefonlar dondan hoşlanmıyor. Ve -20 ° C olan sokaktan eve gelirseniz akıllı telefonunuzu hemen şarj etmeyin önce oda sıcaklığına kadar ısınmasına izin verin.
Akıllı telefonlardan veya ısıdan hoşlanmıyorlar. Direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız, aşırı ısınmadan koruyunuz.
Güvenlik açısından yavaş şarj, hızlı şarjdan daha iyidir.
Akıllı telefonunuzun sıfıra düşmesine izin vermeyin, gösterge yüzde 20-25 şarjı gösterdiğinde “besleme” moduna alın.
Saygın üreticilerin uygun şarj cihazlarını kullanın.
Piller sıklıkla bir şeylerin ters gittiğine dair sinyaller verir:
Elinizdeki akıllı telefon çok ısınırsa kapatın ve soğumasını bekleyin.
Pil şişmiş veya şekli değiştirilmişse, pili değiştirmek için akıllı telefonunuzu acilen tamire götürün.
KULAKLIKLAR NEDEN PATLIYOR?
Daha önce sıralanan nedenlere ek olarak, ter ve doğal nemden kaynaklanan temas oksidasyonu da eklenir. Kulaklıkların kendisi küçük ve içindeki piller daha da küçük olduğundan, kulaklık patlamasının sonuçları scooter patlamalarından çok daha hafiftir. Ama yine de hayatınızın geri kalanında yanıklar, yaralanmalar ve birkaç fobi yaşayabilirsiniz.
KULAKLIK PİLİNİN PATLAMASI RİSKİ NASIL AZALTILIR?
Onları düşürmemeye çalışın.
Yalnızca orijinal koruyucu cihazda saklayın.
Kulaklıkta herhangi bir deformasyon belirtisi fark ederseniz, onu kullanmamalısınız. Belki de şekil değişikliği pilin genişlemesinden kaynaklanmaktadır.
ROBOT SÜPÜRGELERİN PATLAMASI
Şarj tabanını radyatörün yakınına veya doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yere koymayın.
Robot süpürgeyi düşürmeyin.
Özellikle pilin bulunduğu yerdeki görünümüne dikkat edin. Deformasyon belirtileri fark ederseniz derhal kapatın ve tamir ettirin.
VE EĞER ALET PATLAMAK ÜZEREYSE NE YAPILABİLİR?
Boşta duran bir akıllı telefon soğumuyor gibi görünüyorsa ama ısınıyorsa, kulaklıktan tuhaf bir koku geliyorsa, bir scooterın pili duman çıkarmaya başlıyorsa, belki de patlamaya birkaç dakika kalmıştır.
Cihaz şarj oluyorsa, gücü kapatın. Priz cihazın yakınındaysa, bu durumda tüm dairedeki fişleri kesmek daha güvenlidir.
Cihazı hızlı bir şekilde yanıcı olmayan veya az alev alan bir şeyle, en azından bir havlu veya battaniyeyle örtün, döküntülerin etrafa saçılmasını önleyecektir.
Bir yangın söndürücüyü hazır bulundurun.
Lityum iyon pilli cihazların patlamasından kendinizi %100 korumanız imkansızdır ancak korkudan delirmemelisiniz. Bu patlayıcı pillere sahip milyarlarca cihaz var ve çok daha az sayıda patlama vakası var. Sadece ev aletlerindeki pillerin durumunu izleyin, aşırı ısınmalarına izin vermeyin ve kışın ani ısınma, sıcaklık değişikliklerinden kaçının. Bir yangın söndürücü satın alın ve bir daha ona ihtiyacınız olmasın. (Halk TV)