Ege Postası
Geri

Profesörden hiperaktifite uyarısı

Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nda (DEHB) yüzde 80 - 90 oranında genetiğin rol oynadığını, tedavi edilmemesi durumunda pek çok sorunu beraberinde getireceğini söyledi.
Profesörden hiperaktifite uyarısı
Haberler / Genel
24 Haziran 2016 Cuma 12:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı, Konak Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte iki farklı günde 900 öğretmene dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunda hizmet içi eğitim verildi. Eğitimde konuşan Prof. Dr. Ercan, anne- babanın çocuğuna hatalı davranması gibi nedenlerle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun yaşanmadığını belirterek, “Bir gecede bu hastalık ortaya çıkmaz. Genetik miras kişinin ileride dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olup olmayacağı konusunda önemli belirleyicidir. Kalıtım dışında annenin gebelikte sigara, kurşun gibi bazı zehirli maddelere maruz kalınması, alkol gibi etkenler de tetikleyici olabiliyor. Hiperaktivite bozukluğu olan çocukları öğretmenlerimiz, sınıflarında kolayca fark edebilir. Yerinde duramayan, büyüklerin 'arkasına motor takılmış gibi' ya da 'kurtlu' diye tanımladıkları çocuklar, bu çocuklardır. Aile, öğretmen ve rehber öğretmenle birlikte hareket ettiğimizde çok başarılı sonuçlar alıyoruz" dedi. 

'TEDAVİDEN VAZGEÇMEYİN'
Ailelerin ilaç tedavisi nedeniyle kimi zaman endişe yaşadıklarına ve tedaviden vazgeçtiklerine vurgu yapan Prof. Dr. Ercan, uzman önerisiyle kontrol altında verilen ilacın zarar değil kişiyi birçok olumsuzluktan koruduğuna işaret etti. Prof. Dr. Ercan, tedavi edilmeyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilerleyen yıllarda akademik başarısızlık, ilişkilerde sorunlar, yasal sorunlar, sigara, alkol ya da madde bağımlılığı, para yönetememe, sağlıksız yaşama ve hatta yaşamını kaybetme gibi sorunları, tehlikeleri de beraberinde getireceğini kaydetti.

'AMAN GEÇ KALMAYIN'
Prof. Dr. Ercan, erken tanı, tedaviyi sürdürmenin ve bilinçli olmanın bu rahatsızlıkla baş etmede etkili olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Ercan, dikkat eksikliğinde ilgi alanında olan dikkatle görev alanında olan dikkat arasında fark oluştuğunu aktararak, “Çocuk bilgisayar başında ya da televizyon izlerken çok dikkatli olabilir. Ama aynı dikkati verilen ödevi yaparken gösteremez. Yere kalemini düşürür, oturamaz, kalkar dolaşır, bir şeyler atıştırır, ödevi yapmakta zorlanır. Ancak yapılan işin sonunda bir ödül ya da büyük bir ceza varsa dikkat gösterir" dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası