Ege Postası
Geri

Rahmi Aşkın Türeli'den ek bütçe değerlendirmesi; Anayasaya aykırı

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ek bütçe kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; ek bütçe teklifinin 1,1 trilyon lira olduğuna dikkat çekti. Türeli, “Genel gerekçede deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödenek, 527,3 milyar lira. Ama bakıyoruz, bunun ötesinde istenen ek bütçe 1,1 trilyon lira. Yani 592,2 milyar lira, deprem zararları için harcanmayacak. Nereye harcanacak o zaman, neden böyle bir şey ortaya çıktı? O zaman demek ki, seçim süreci oldu, seçim harcamaları yapıldı. Şimdi arkasından da bunun içi ek bütçe getirildi” dedi.
Rahmi Aşkın Türeli'den ek bütçe değerlendirmesi; Anayasaya aykırı
Haberler / Politika
11 Temmuz 2023 Salı 15:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün; 1,1 trilyon liralık ek bütçe kanun teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor. Komisyonun CHP Sözcüsü, İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bütçe kanun teklifinin geneli üzerinde değerlendirmeler yaptı. Ek bütçe kanun teklifinin, Anayasaya aykırı olduğunu belirten Türeli, şunları söyledi:

CHP Komisyon Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bütçenin geneli üzerine yaptığı değerlendirmede, ek bütçenin Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Bütçe teklifinde 1,1 trilyon lira civarında bütçe ödeneği ile tabii ona o kadar da bütçe geliri olacak; çünkü 5018 Sayılı Kanun’a göre bütçe açığı değiştirilemiyor, değişmiyor. Yani bu ilginç bir noktadır, bütçe açığının değişmemesi, aynı kalıyor olması, ek bütçe bile çıkarsanız, bunu değiştiremezsiniz diyor. Eğer ödeneği bile artıracaksanız, o kadar da gelir getirmelisiniz yaklaşımı var. Bu anlamda bu bütçe açığının ne kadar olduğu, bunun artıp artmayacağı konusu çok büyük önem arz ediyor.

“SEÇİM HARCAMALARI YAPILDI”

Genel gerekçede deprem zararlarının giderilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan ödenek. 527, 3 milyar lira. Ama bakıyoruz, bunun ötesinde istenen ek bütçe 1,1 trilyon lira. Yani 592,2 milyar liralık deprem zararları için harcanmayacak nokta var. Nereye harcanacak o zaman, neden böyle bir şey ortaya çıktı? O zaman demek ki, seçim süreci oldu, seçim harcamaları yapıldı. Şimdi arkasından da bunun içi ek bütçe getirildi.”

Ek bütçe öncesinde AKP’nin getirdiği torba kanun teklifiyle Cumhurbaşkanına borçlanma yetkisi verildiğini anımsatan Türeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açık ve net olarak Anayasa’ya aykırı. Çünkü bütçeye ilişkin bir şey… Bütçe ile ilgili kanunların başka kanunda yer almasının ne şeyi var, o zaman niye şimdi önümüze geldi? O zaman bütçe kanunu biz çöpe atalım. Bunun olması mümkün değil. Biz sorduk. Ne kadarlık bir kısmı kullanıldı, diye; sorduğumuz zaman bize 450 milyar lira bir rakamdan bahsettiler. Mayıs açıklandı ama haziran ayına ilişkin olarak, kullanılmamış buradaki, daha bütçe açığına kadar gelememişiz. Önce bütçe açığına kadar gelecek, sonra ihtiyaç olması halinde artırılacak, sonra ihtiyaç olması durumunda yeniden yüzde 5 artırılacak. Bunların hiçbirisi yok. Yüzde 58’ini kullanmışız, geriye kalan yüzde 42’yi kullanmamışız. Şimdi kullanmadığımız bir şey varken birden bire 2 trilyonun üzerine çıkıyor rakam. Bunun açıklaması yok. Herkes şunu düşünmeye başlıyor, ne oldu, nasıl bir durum var acaba? Ekonomi o kadar kötü ki demek ki, böyle bir şeyi alıyorsunuz, kanuna aykırı olarak. Mevcut yetkileri daha kullanmamışsınız, kullanmadığınız limitiniz var.

“CUMHURBAŞKANI ÖDENEK EKLEYEMEZ”

Cumhurbaşkanına torba kanunda ödenek ekleme yetkisi verilmiş, geçici madde ile. Geçici maddeler bu iş için kullanılmaz… Bir kere çok açık ve net, bu konunun ek bütçeye gelmesi gerekiyordu. Gelir göstermeden ödenek artırıyorsunuz, gelir göstermeden ödenek artıramazsınız. Bütçe ilkelerine aykırı. Cumhurbaşkanına verilmiş ödenek ekleme yetkisi yok. Cumhurbaşkanı ödenek aktarması yapabilir kurumların bütçeleri arasında, Cumhurbaşkanı yedek ödeneğini kullanabilir ama Cumhurbaşkanı ödenek ekleyemez. Böyle bir yetki kesin ve net olarak Anayasa’ya aykırı. Bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı var.”

RAHMİ AŞKIN TÜRELİ: “TORBA KANUNDA GELEN BİRTAKIM HÜKÜMLERİN ASLINDA EK BÜTÇE İÇİNDE YER ALMASI GEREKİYOR”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün, seçim öncesi ücretsiz dağıtılmaya başlanan doğal gaz ve deprem bölgesindeki zararın karşılanması gerekçiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Meclis’e sunulan 1,1 trilyon liralık ek bütçe görüşülüyor.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ek bütçeyi eleştirerek şunları söyledi:

“Anayasa’ya ayrılık var. Bütçenin görüşülme usulü Anayasa’da çok ayrıntılı biçimde tanımlanmıştır. Çünkü bu bütçe hakkı, milyonlarca insanın ödediği vergilerin nereye harcandığını bilme hakkıdır. Bu anlamda da bunun görüşülmesi özel usullere tabi tutulmuştur. Ek bütçenin de bütçe gibi görüşülmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan ilginç bir konu var. Anayasa’ya aykırılığın da bir parçasıdır bu.

Bu ek bütçe geldi buraya ama biz, ek bütçeyi tek başına değerlendirmedik, torba kanun ile birlikte değerlendirdik. Torba kanunda gelen birtakım hükümlerin aslında ek bütçe içinde yer alması gerekiyor. Cumhurbaşkanı’na borçlanma limitinin 3 katı kadar artırılması, 42 ve 49 sayılı Kanun’a aykırı biçimde orada tanımlanmıştır. Çok açık ve nettir, bütçe açığı kadar borçlanılabilir. 47 ve 49 sayılı Kanun’da iki tane hüküm vardır. İhtiyaç olması halinde yüzde 5’lik artırma yetkisi verilmiştir ilgili bakana. Tekrar gerekmesi halinde Cumhurbaşkanı’na yüzde 5’lik artırma yetkisi verilmiştir. Toplam yüzde 10. Ancak bu, üç katına çıkarılıyor.

“ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ”

Ödemek ekleme yetkisi verilmiştir Cumhurbaşkanı’na torba kanunda. Cumhurbaşkanı, kurumların harcamaları, ödenekleri arasında aktarma yapabilir, yedek ödeneği kullanabilir ama ödeneği artıramaz. Bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı vardı, iptal etmiştir.

Bütçe tasarısına bir baktık, bu rakamların hiçbir ciddiyeti olmadığını gördük. Çünkü biraz önce söylediğim, torba kanundaki maddeler ile zaten ek bütçenin de kendi içinde tutarlılığı ortadan kalktı.

“BÜTÇENİN ANAYASA’YA UYGUN ŞEKİLDE GÖRÜŞÜLMESİNE ENGEL OLUŞTURMAKTA”

Kur Korumalı Mevduat sistemi, Hazine ve Merkez Bankası arasında paylaşılmıştır. Hazine’nin payının da bundan sonraki yetkisinin de Merkez Bankası’na aktarılması da borçlanmayı, direk olarak bütçeyi etkileyecek husustur. Bütçenin de Anayasa’ya uygun bir şekilde görüşülmesine engel oluşturmaktadır.” (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası