Ege Postası
Geri

Ramazan Ayında dengeli beslenmeye dikkat

T.C Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Mitat Bahçeci; ‘İftar sonrası mutlaka sıvı alınmalıdır. Bu sıvılar daha çok su ve ayran şeklinde olmalıdır.’ dedi.
Ramazan Ayında dengeli beslenmeye dikkat
Haberler / Güncel
7 Eylül 2012 Cuma 13:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düştüğünü belirten Prof. Dr Mitat Bahçeci, ‘günlerin uzun olması sebebiyle kişin aç kaldığı zamanda uzamaktadır. Dolayısıyla uzun açlık döneminde tehlike oluşturmayacak şekilde dengeli beslenme daha da önem kazanmaktadır. Bu yıl ramazan ayı yaz dönemine denk geldiği için su kaybı fazla olmaktadır. Bu nedenle iftar sonrası mutlaka sıvı alınmalıdır. Bu sıvılar şeker içeren değil, daha çok su veya ayran şeklinde olmalıdır. İftarlar domates, peynir, zeytin gibi hafif yiyeceklerle açılmalı, bu hafif ön yemeklerden sonra asıl yemeğe geçilmelidir. Ağır şerbetli tatlıklar yerine sütlü tatlılar ve meyveler tercih edilmelidir.’ dedi.

Sahur, imsak vaktine yakın zamanda yapılmalı

Sahur yapılırken imsak vaktine yakın bir zamanda yapılmasının sağlığımız açısından iyi olacağını dile getiren Bahçeci; sahurda mümkün olduğu kadar sebzeli yiyecekler, tahıl ve buğdaylı kepenk ekmek tercih edilmesinin ve Ramazan süresince liften zengin gıdalarla beslenmenin önem arz ettiğini söyledi.

İftar sonrası egzersiz

İftara sonrası yapılacak egzersizlerin önemine de değinen Prof. Dr. Mitat Bahçeci ‘iftar sonrası 1-2 saat yürüyüş yapılması tavsiye edilmektedir.  Aşırı yağlı, aşırı karbonhidratlı şekerlerden uzak durmalıyız. Mümkün olduğu kadar bol sıvı tüketilmelidir.’ dedi.

Kronik hastalığı olan hastalar kendi uzmanlarına danışarak karar vermelidirler.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci değerlendirmelerine şöyle devam etti:

‘Ramazan süresince sağlık problemi olan hastalar, sağlık problemlerini kendilerine göre doktorlarına danışarak değerlendirebilirler. İnsülin veya kan şekerini düşürücü hap kullananlar oruç tutmamalı. Fakat insülin direncini yenen şeker hastaları dikkatli olmak koşuluyla oruç tutabilirler. Ağrı kalp, böbrek yetersizliği, ağır hipertansiyon vb. hastalar çok dikkatli olmalılar. Çünkü bu tür hastalarda ani ölümle beraber pek çok sorunlar oluşabilir. İnsülin kullanan şeker hastaları hem kan şekerlerinin düşmesi hem de iftar sonrası kan şekerinin yükselmesi riskiyle karşı karşıyadırlar. Kronik hastalığı olan hastalar kendi uzmanlarına danışarak karar vermelidirler. ‘

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası