Ege Postası
Geri

Reis Gıda’nın hedefi, Taşköprü sarımsağının dünya markası olması

Reis Gıda Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi Müdürlüğü’ne atanan Tuncay Kendiroğlu, Reis Gıda olarak Taşköprü sarımsağının dünya markası olması için var güçleriyle çalışacaklarını kaydetti. Kendiroğlu; “Reis Gıda olarak Taşköprü’de...
Reis Gıda’nın hedefi, Taşköprü sarımsağının dünya markası olması
Haberler / Ekonomi
3 Temmuz 2013 Çarşamba 12:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Reis Gıda Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi Müdürlüğü’ne atanan Tuncay Kendiroğlu, Reis Gıda olarak Taşköprü sarımsağının dünya markası olması için var güçleriyle çalışacaklarını kaydetti. Kendiroğlu; “Reis Gıda olarak Taşköprü’de bulunma amacımız sosyal sorumluluk düşüncesiyle Taşköprü sarımsağının değerlenmesi ve yöre halkının göz bebeği sarımsağımıza katma değer sağlamaktır. Kuruluşumuzdan itibaren artık Taşköprü'de sarımsaklar ırmaklara dökülmüyor, sarımsağımız değerlenmeye devam ediyor. Bizim en büyük amacımız Taşköprü sarımsağının üretimini artırmak ve dünya piyasasındaki hakkı olan yerini almasını sağlamaktır.” dedi.

Reis Gıda olarak kurulduktan itibaren 2011 yılı dahil ilk 6 yıl zarar etmelerine rağmen Taşköprü sarımsağının değerlenmesi ve ırmaklara dökülmemesi için sabırla ve azimle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Kendiroğlu, “Tüm bu çalışmalarımız ve emeklerimize rağmen halen sarımsağımızın hak ettiği noktada olduğu düşüncesinde değiliz. Daha bundan 4-5 yıl öncesine kadar sarımsağımızın dayanıklılık ömrü 11-12 ay iken, bugün bu süre 8 aya kadar düşmüştür. Sarımsağımızın dayanıklılık süresinin azalması tüketiciyi Balıkesir ve Çin menşeli tohumlulara yönelmesine yol açmıştır. Biz Reis Gıda olarak gözbebeğimiz olan Taşköprü Sarımsağının üretiminin arttırılmasını çok önemsiyoruz. 2000’li yıllarda 25 bin tonlarda olan sarımsak üretimimizin 12 bin tonlara kadar düştüğü bu dönemde, üretimimizi tekrar asgari 25 bin ton ve üzerine nasıl çıkarabiliriz bunun hesabını yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

İthal sarımsağa ihtiyaç duymamak için üretimin artırılması gereğine işaret eden Sarmoni Sarımsak Entegre Tesisi Müdürü Kendiroğlu, şöyle devam etti: “Balıkesir, Kahramanmaraş ve Gaziantep başta olmak üzere ülkemizde sarımsak üretimi her geçen gün artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Reis Gıda, Türkiye’nin en büyük sarımsak işleme tesisi olarak, serbest piyasa ekonomisinin olduğu ülkemizde yüzde 10 sap darasının kaldırılıp kaldırılmaması konusunu tartışmak yerine, üreticimizin lehine olan fiyat istikrarını nasıl yakalarız, sarımsak dikim ve sökümünde teknolojiyi en iyi nasıl kullanırız da çiftçimizin maliyetini azaltır, karını yükseltiriz, bunun hesabını yapmaktayız. Şu gerçek göz ardı edilmemelidir ki fiyat istikrarsızlığı, çiftçimizin ve sarımsak ticareti yapan işletmelerimizin önündeki en büyük problemlerden biridir. Bu istikrarsızlıkla çiftçi pazara getirdiği ürünün bir hafta düşük fiyata, diğer hafta iki katına satıldığı bir ortamda uzun süreli planlar yapamadığı gibi, bu işin ticari boyutunu da yürüten işletmeler ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Sarımsak ekim alanlarının ve üretiminin artırılamaması, standardının bozulması ve dayanıklılık süresinin azalması gibi tüm bu olumsuz etkenler gözönüne alındığında, merdiven altı üretim ve ticarete yönelinmesi, Taşköprü’nün en büyük gelir kaynağı ve simgesi olan beyaz altının fiyat istikrarının daha da bozulacağı, beraberinde markalaşma yönünde güçlüklerin yaşanacağı ve yatırımcıyı caydıracağı gerçeği ile karşı karşıya kalınabilir. Sarımsak üreticilerinin ve bu işle iştigal edenlerin Taşköprü sarımsağının geleceği için kalıcı ve etkin bir çalışma içerisinde olması gerekmektedir.”




YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası