Reyhanlı’daki patlamadan üç gün önce Hatay Emniyeti’ne ihbar gelmiş
Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ahmet Akkaya, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama eylemini gerçekleştiren şahısların tespiti ve yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, haklarında yeterli...
Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ahmet Akkaya, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlama eylemini gerçekleştiren şahısların tespiti ve yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, haklarında yeterli şüphe ve delil bulunan 1 kişinin gözaltında, 12 zanlının ise tutuklandığını bildirdi.
Akkaya, yazılı açıklamasında soruşturma kapsamında 6 şüphelinin serbest bırakıldığını, 7 kişi hakkında ise yakalama emri çıkartıldığını duyurdu. Akkaya, şüpheli konumunda olanların biri yabancı uyruklu diğerlerinin ise Türk vatandaşı olduğunu kaydetti. Reyhanlı’da meydana gelen patlama ile ilgili olarak gerekli araştırmanın yapılmadığı, soruşturmanın Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmeyip Hatay Valiliği’nin inisiyatifine bırakıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Ahmet Akkaya, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açıklama yapma zorunluluğu doğduğuna dikkat çekti.
Akkaya, şu açıklamayı yaptı: “11.05.2013 günü saat 13.30 ve 13.35 sıralarında Hatay ili Reyhanlı ilçe merkezinde iki farklı noktada meydana gelen patlama olayıyla ilgili olarak patlamadan üç gün önce 08.05.2013 tarihinde saat 16.00 sıralarında Hatay Emniyet Müdürlüğüne gelen ihbar Adana TMK 10. Maddesiyle görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine iletilmiş. 09.05.2013 tarihinde olayı soruşturan TMK 10. Madde ile görevli Cumhuriyet Savcısı tarafından güvenlik birimlerimizce ihtiyaç duyulan tüm mahkeme kararları, talimatlar ve izinler verilmiştir. Güvenlik birimlerince yapılan çalışmalar neticesinde bahse konu patlama olayında kullanılan iki adet araç Türk vatandaşı olan şahıslar tarafından yakın bir tarihte satın alınarak Hatay il Merkezi’nde kaportacı ustası M.G.’ye zula tabir edilen gizli bölmeler yaptırmışlar. Daha sonra da Hatay’ın Harbiye Beldesi yerleşim bölgesi dışında depoda gizlenmişlerdir. Suriye’nin Lazkiye şehrinden Suriye uyruklu N. soyadlı şahıs tarafından temin edilen RDX tipi 300 kg patlayıcı kaçak yollardan balıkçı tekneleriyle Samandağ ilçesi Çevlik mevkiindeki balıkçı barınağına getirtildiği, buradan da araçların gizlendiği depoya götürülerek daha önceden araçlarda yaptırılan özel bölmelere yerleştirildiği belirlenmiştir. Eylemden iki gün önce 9 Mayıs günü asıl eylemi gerçekleştiren dört şüphelinin patlama noktalarında farklı araçlarla keşif yaparak olayı planladıkları, 11.05.2013 günü de eylem için seçilen noktalarda iki aracı zaman ayarlı düzenekle patlatarak olayı gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir.”
TMK 10. Madde ile yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin kontrolünde ölenlerin otopsi raporları ile mağdurların kesin raporlarının takibinin yapıldığını dile getiren Akkaya, “DNA incelemelerinin yaptırılması, zararların tespiti ile diğer yerinde yapılması gereken işlemler olayın meydana geldiği Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılmaktadır. Olayın başından beri Adana TMK 10. Madde ile görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin kontrol ve talimatları doğrultusunda yürütülen soruşturma halen çok yönlü olarak sürdürülmektedir.” değerlendirmesine yer verdi.