Ege Postası
Geri

Rusya: Biz Esad'ı desteklemiyoruz ama...

Rusya: Biz Esad'ı desteklemiyoruz, onun terörle mücadelesini destekliyoruz. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rusya'nın Esad'ı değil, Esad'ın 'terörle mücadelesini' desteklediğini söyledi.
Rusya: Biz Esad'ı desteklemiyoruz ama...
Haberler / Dünya
25 Şubat 2016 Perşembe 16:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerini anlattı. "Argumentı i Faktı" gazetesine konuşan Zaharova, Rusya'nın Esad'ı değil, Esad'ın 'terörle mücadelesini' desteklediğini söyledi. 

"Neden tüm ülkeler kendi jeopolitik çıkarlarından bahsediyor da Rusya bundan çekiniyor'" sorusuna yanıt veren Zaharova, "Biz hiçbir şeyden çekinmiyoruz, biz sadece rejimin korunması veya yok olmasının çıkışı olmayan bir yol olduğunu düşünüyoruz. Dışarıdan desteklenen veya tam tersi sallanan hiçbir model devlet için doğru olamaz. Bu zararlı bir yol, bunun birçok örneği var" ifadesini kullandı. Sözlerini, "Biz hiçbir zaman Yakın Doğu bölgesinde çıkarımız olmadığını söylemedik. Fakat neden kendi çıkarlarımıza değil de terörizme odaklandığımızı söylüyorsanız, buna katılamam. Ekonomi, kültür, insani işbirliği bunlar çok doğru ve önemli fakat terör tehdidi varsa diğer her şey yok olur" şeklinde sürdüren Zaharova, şu ifadeleri kullandı: 

"Biz Esad rejimini desteklemiyoruz, fakat biz onu IŞİD ile mücadele eden Kürtleri ve muhalifleri desteklediğimiz gibi terörle mücadelede destekliyoruz. Biz yasadışı oluşumlara silah gönderilmemesi gerektiğini söylüyoruz. ABD'nin Şam'ı vurmaması için her şeyi yaptık. Fakat Şam ile muhalefetin çatışmasında biz taraf seçmedik. Biz Suriye'nin egemenliğini ve uluslararası hakkını koruduk."

Zaharova, Suriye'deki krizin büyük bir savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda görüşleri sorulduğunda şu yanıtı verdi:

"Biz hala savaş hakkındaki eski düşüncelerimizde yaşıyoruz, düşman varsa ölü de var. Fakat bugün düşman görünmez o zaten bu yüzden tehlikeli. Belçika veya İtalya'da yaşarken sizin yanınızda yaşayan, çocuklarını okula götüren insanın bir gün şehrin ortasında kendisini ve ailesini patlatabileceği ihtimali aklınıza gelmez. İşte bu savaş ve bu savaş uzun zamandır var.

Münih Konferansı'nda dünya liderleri gelişmiş dünya için uluslararası terörizmin tehdit olduğunu söylediler. Onlar Rus temsilcilerin yıllar önceki konuşmalarını tekrar ettiler. Geçen sene Lavrov bunları söylediğinde ıslık çalıp ayaklarını yere vurmuşlardı. Şimdi aynı insanlar ciddi yüzlerle aynı tezleri tekrar ediyorlar. Daha önce neredeydini? Ben nerede olduklarını söyleyeyim, Arap Baharı'nı destekliyorlardı."

Söyleşisinde Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinen Dışişleri Sözcüsü, şöyle dedi:

"Biz gelişmiş devlet Türkiye ile iş yapmaya alıştık. Fakat Türk siyasi eliti, Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu'nun yeniden doğmaya başladığını söyleyenlere inanmak için gerekli sebepler sunuyor. Eğer bu gerçekten böyleyse, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun şu anda Ankara'nın eylemlerine ses çıkarmayan Avrupa ülkeleri için nelere mal olduğunu hatırlatmak isterim. İkincisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun kendisi için bu hikaye nasıl sona erdi. Bir şey daha var. Osmanlı İmparatorluğu'nun var olduğu dönemde onu 'Avrupa'nın hasta adamı' olarak adlandırıyorlardı. Türkiye yine bu şekilde anılmak ister m? Benim şüphelerim var.

Biz ilişkilerimizi kötüleştirmek için bilerek bir şey yapmadık. Çeşitli olaylar, çeşitli trajediler, hatalar, suçlar oluyor, ama sonra olaylar düzeliyor, affediliyor. Belki unutulmazlar fakat tarihe gömülüyor. Kendi suçunu haklı çıkarmak veya özür dilemek ve diğer herkesin bu özürleri kabul etmesi için her şeyi yapmak olur. Fakat Ankara böyle bir şans bırakmadı."

Zaharova, "Türkiye NATO üyesi, fakat NATO'nun bu konudaki tavrı anlaşılmıyor. Onlar Erdoğan onlarla birlikte değilmiş, bu olaylar onları kapsamıyormuş gibi davranıyorlar. Neden'" sorusuna ise, "Yine hadi gelin bu durumun kim için karlı olduğunu bulalım. NATO'nun başında kim va? Washington. ABD nerede, Rusya, Avrupa ve Türkiye nered? Yani ABD bu ateşi körüklüyor ve tüm bunlar Avrupa kıtasına yönelik. Prensip olarak Avrupalıların Yakın Doğu'daki hataları onlara göçmen sorunu olarak geri döndü" yanıtını verdi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası